Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Párszázas ajánlatok

1000 forintért cipő, 600 forintért blúz, 1500 forintért farmernadrág. A szezonvégi kiárusításoknál az eredeti árhoz képest harminc, de akár nyolcvan százalékkal is olcsóbban vásárolhatunk. Az egész évben lassan nonstoppá váló akciók láttán az emberben felvetődik: nem huncutkodnak a kereskedők a sok százalékos táblával?
Nyakunkon az ősz, a boltokban is megnőtt az akciós termékek száma. Ha körbejárjuk Győr vagy Sopron belvárosát, jól láthatjuk, a 10-20 százalékos leárazások ideje a végét járja. Most már akár hetven-nyolcvan százalékkal olcsóbbért is vásárolhatunk! Az üzletvezetők szerint idén a szezonvégi kiárusítás az előző évekhez képest 2-3 héttel korábban kezdődött, és sokkal magasabb százalékarányban érvényesül.

Ennek egyik oka az időjárás. Esős időben ugyanis a fogyasztók kevésbé költenek a könnyű, nyári viseletekre, mint szikrázó napsütésben. S ilyenkor a boltos nem tehet mást, minthogy leárazza a nyári holmikat, hogy minél előbb bemutathassa őszi kollekcióját. A másik ok, ami miatt a boltosok igyekeznek minél hamarabb megszabadulni a szezonális termékeiktől, a helyhiány. A butikosok többségének sem anyagi, sem területi kapacitása nincs arra, hogy egy egész télen át tárolja az előző időszak viseleteit. Ráadásul arra sincs garancia, hogy a következő szezonban lesz kereslet az adott termékre, hisz a divat rendkívül gyorsan változik.


Az olcsó egyenlő a gagyival?

Olcsó áru láttán sokakban felmerül a kérdés: milyen lehet a minősége? Az biztos, hogy azok a termékek, amiket párszáz forintért kínálnak, nem a legstrapabíróbbak. Igaz, a boltosok nagyszerűen kihasználják, hogy az alacsony árak mellett nő a kereslet. És minél nagyobb a kedvezmény, annál többen veszik meg a terméket. Az árusok azt mondják: sokan az utolsó augusztusi napokban is megveszik a kánikularuhákat, szandálokat, papucsokat, mondván: „jövő nyáron is jó lesz az". Ezért aztán a drága termékeknek is leviszik az árát, hogy mind az eladó, mind a vevő jól járjon. Persze a magas, de áthúzott ár még nem garancia arra, hogy az jó minőségű darab legyen.

Azt pedig végképp nem szabja meg senki, hogy milyen alacsony vagy magas legyen a termék ára. Így akár egy forintba is kerülhet az, ami egyébként több tízezer forintot kóstál. Ezért nem meglepő, hogy egyes ruhadarabokat párszáz forintért is beszerezhetünk, míg lábbeliket potom ezer forintos árért is levehetünk a polcról.


Amit a fogyasztóvédő vizsgál

Az egész évben lassan nonstoppá váló akciók láttán az emberben felvetődik: nem huncutkodnak a kereskedők a sok százalékos táblával? „Sajnos, sok esetben az akciós terméken nem egyértelmű, hogy pontosan mennyibe is kerül. Gyakran az eladók sem tudják, hogy nem az akció százalékértékét kell feltüntetni, hanem a kifizetendő összeget" – kezdte Pőczéné Sáhó Márta, a Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese. „A másik hiba, hogy sokszor nem tűntetik fel egyértelműen, mennyibe kerülnek az árucikkek. Holott a termékeket minden esetben be kell árazni" – folytatta Pőczéné Sáhó Márta.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az akciós terméket minden esetben el kell különíteni, nehogy a vásárlók összekeverjék a többivel. Amennyiben az adott üzletben tábla jelzi, miszerint több áru akciós, akkor ki kell jelölni, hogy mely sornál kezdődik, s meddig tart az leárazás. Ha a butikban ezeket a feltételeket elmulasztják, a boltosok súlyos büntetésre számíthatnak. Pőczéné Sáhó Márta szerint minden évben előfordulnak kisebb-nagyobb szabálytalanságok, hiányosságok, amiket elkerülni nem lehet. Mindenesetre az fejlődésnek mondható, hogy az utóbbi időben kirívó eset nem történt.

„Nemcsak az üzleten belül kell érthetően és egyértelműen feltüntetni az akciós termékeket, hanem a kirakatokban is jelezni kell, ha az adott terméket áron alul adják. Mindezt jól látható helyen kell közölni" – zárta szavait Pőczéné Sáhó Márta.


A hibát fel kell tüntetni

Kevesen tudják egyébként, hogy kétféle akció létezik: az egyik, amikor a teljesen hibátlan terméket leárazzák. Ezek tulajdonképpen a szezonvégi kiárusítások, amiket a boltvezetők többségében a készlet kiürítése céljából húznak le. A termékek áron alul kínálásának másik módja, amikor sérült vagy hibás termék árát leszállítják. Ez esetben azonban a számlán is fel kell tüntetni, hogy a termék nem az eredeti állapotában került kereskedelmi forgalomba.

Olvasóink írták

 • 3. Cady 2008. augusztus 26. 10:19
  „A legjobb mikor az "akciós" ár magasabb az eredetinél. Láttam már ilyet! Nem keveset! A sok nőagyú :P (köztük én is), rárepül az olcsóbb holmira, és volt-nincs! Így tuti nincs bűntudata amiatt, hogy megint shoppingolt, mert hát akciós volt!
  :)”
 • 2. upho 2008. augusztus 24. 13:36
  „miota szamit a penz?”
 • 1. miracle 2008. augusztus 24. 10:09
  „80% árengedmény...itt nem számít, hogy ez már szinte biztos, hogy dömpingár. Márpedig beszerzési ár alatt árulni nálunk elvileg tilos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lekapcsolták az áruházban a döntőt

Győr - Sporttörténelmi pillanatról maradtak le az egyik győri bevásárlóközpont látogatói, akik éppen… Tovább olvasom