Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Parlamenti igen az adósmentő csomagra

Az Országgyűlés elfogadta a kormánypárti képviselők által kidolgozott adósmentő csomagot. A jogszabály-módosítás néhány hét múlva léphet hatályba. A hazai lakáshitelek 66 százaléka devizaalapú.

A magyar devizaállomány jelenleg 6825 millió forint, ennek 64 százaléka, mintegy 4332 milliárd forint lakáshitel, aminek 66 százaléka devizahitel, túlnyomó többsége svájcifrank-alapú. A minap elfogadott, az adósok terheit könnyítendő intézkedéscsomag három alapelvet vett figyelembe: a közös kockázatviselést, azt, hogy az adós köteles visszafizetni a felvett hitelt, s hogy a hitelezési rendszert nem veszélyeztetik. Az indítvány egyes pontjai november végén, mások december közepén léphetnek hatályba.

˝Nemrégiben jelzáloghitelt vettem fel lakásvásárlásra: 45 százalékos önerővel rendelkeztem. Egy év alatt körülbelül nyolcezer forinttal nőtt a havi törlesztőrészletem. Ezt úgy tudom kifizetni, hogy éjjel-nappal dolgozom, három állást vállaltam: nem tudom azonban, meddig bírom ezt a tempót˝ – mondta egy névtelenséget kérő szigetközi férfi.

4332 milliárd forint a lakáshitel, aminek 66 százaléka devizahitel, túlnyomó többsége svájcifrank-alapú.
Az adósmentő csomag korábban nyolcpontos volt, egy – az, hogy az adóstól az aktuális piaci értéknél többet nem követelhetnének a bankok – azonban az előzetes egyeztetések során kikerült belőle. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint is ez a javaslat veszélyes tévhitet is sugallhatott volna: azt, hogy az adósnak nem kell visszafizetnie tartozását. Az előzetes egyeztetéseken viszont ˝átment˝, s a parlament is elfogadta a középárfolyam bevezetését, mely 1000–1800 forint megtakarítást jelentene az adósnak. Emellett az ötévente egy ingyenes előtörlesztés, a futamidő-hosszabbítás bevezetése, az önkényes kamatemelés, egyoldalú szerződésmódosítás tiltása is könnyebbséget jelenthet a bajbajutottaknak. Fontos azonban tudni: a javaslat csak a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitel-, kölcsön- és lízingszerződésekre terjed ki. Rogán Antal bejelentette: az Országgyűlés elé terjesztik azt a törvényjavaslatot, mely a közjegyzői díjak esetében lehetővé teszi a hitelszerződések egyszeri ingyenes módosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasiskendert arattak a rendőrök Győr környékén

Információnk szerint több mint 1600 tő hasiskendert találtak a rendőrök Győr közelében. Ezek értéke… Tovább olvasom