Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Parlagfűszezon: még jó a helyzet

Győr-Moson-Sopron - Bár látni másfél méteresre nőtt parlagfüvet is megyénkben, jelenleg jó a helyzet a fertőzöttség terén.

Még szezon előtt vagyunk, de a csapadékos időjárás most kedvez a parlagfű növekedésének, így allergizáló pollenje megszaporodásának. Időben kell irtani a növényt – s ellenkező esetben bírságot szab ki a hatóság.

A megyében négy civil szervezet kapott pályázati támogatást – 80 és 381 ezer forint közötti összegben – parlagfű-mentesítésre, 24 önkormányzat fűkasza vásárlására. Közcélú foglalkoztatás keretében 1029-en foglalkoznak irtással. Nemcsak tarlón, kultúrnövények közt is ritkítani kell ezt a növényt, ilyenkor a hatóság tanácsokkal segít. A parlagfüves területek feltérképezésében közreműködnek a falugazdászok, a mezőgazdasági pályázati támogatások feltételeit ellenőrző hatósági emberek és a földhivatal. Utóbbi eddig a megyében 10 foltot, összesen 15 hektárnyi parlagfüves területet derített fel.

Még időben: Fodor Sándort telekszomszédja bízta meg, hogy kaszálja le helyette a parlagfüvet, míg külföldön van. Fotó: Krizsán Csaba
Még időben: Fodor Sándort telekszomszédja bízta meg, hogy kaszálja le helyette a parlagfüvet, míg külföldön van. Fotó: Krizsán Csaba

A jegyzők belterületi ingatlanoknál 31 esetben rendeltek el közérdekű védekezést, ilyenkor elvégeztetik a kaszálást a tulajdonosok helyett, de behajtják költségeit és a hatósági díjakat. A növény- és talajvédelmi igazgatóság nyolc alkalommal szabott ki növényvédelmi bírságot, 950 ezer forint összértékben. Többnyire visszaesők esetében. A bírságok és a közérdekű védekezés költségeinek behajtása jelenleg 80–90 százalékos; szükség esetén az adóhatóság érvényesítheti a büntetés levonását.

A jelenlegi kisebb parlagfű-fertőzöttség viszont hirtelen ugrásszerűen megnövekedhet – erre számít a Parlagfűmentes Régióért megyei albizottsága. Dr. Németh Éva, a regionális államigazgatási hivatal vezetője tegnap sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a jegyzők, a hatóságok eddig elvégezték feladatukat a mentesítést elmulasztókkal szemben.
Szóljon! A parlagfűvonalon eddig 73 lakossági bejelentést kaptak a hatóságok, ebből 34 Győr belterületére vonatkozott, a többi azonos arányban oszlott meg a megye települései között. Az érintett területeket a szemle időpontjára többnyire a használók rendbe tették. A 06-80/205-008-as telefonszámra továbbra is várják a bejelentéseket.

Olvasóink írták

  • 2. kisokoska 2009. augusztus 23. 10:56
    „Több méteres parlagfű tenger van a kismegyeri vasúti átjáró felé utazva az egyik építőipari cég telephelye melletti bekerített részen. Augusztus 22 írunk és még talán egyszer sem vágták le a parlagfüvet. Nagyon csodálkozom, hogy senki nem vette észre. Lehet irtani kiskertekben, ha " nagyűzemi módón" meg termelik, a hivatal pedig bejelentésre vár.”
  • 1. anuvuk 2009. augusztus 07. 11:28
    „"még jó a helyzet"

    Ezt a kijelentést a gyirmóti TVK területétén, éppenséggel nem merném így kijelenteni.
    Több ponton, a Gyirmóti gátőrháztól párszáz méterre, a horgászfalú déli részén méteres parlagfű tenger virágzik. A Rába gát két oldalán úgy szintén, - azt nem kaszálni kell, hanem tövestül kitépni !!!! VIZÜGY !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonják a büntetést

Győr - Volt matricája, mégis fizessen? címmel írtunk arról: pótdíjat szabtak ki gönyűi olvasónkra,… Tovább olvasom