Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Parlagfűszezon: ki jelentené fel a szomszédját?

A július elsején indult Parlagfű Bejelentési Rendszerrel interneten bejelentheti bárki, ha parlagfüvet talál. Utánanéztünk, mi is ez.

Indul a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken.

A virágzást megelőzően, július 1-jén  elindult az internetes Parlagfű Bejelentési Rendszer. A rendszert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kezeli, azon belül a Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósághoz tartozik.

A regisztráció után szürke, grafikusan nem túl izgalmas felületen megtekinthetjük az összes eddigi bejelentést a térképen, de rájuk is kereshetünk.

Bejelenteni kétféle esetet lehet: parlagfű írtást illetve parlagfűvel szennyezett területet. A térképen bejelölve a kívánt helyet, beilleszthetőek a bejelentésbe a GPS-koordináták. A terület méretét és kultúrnövény esetleges jelenlétét egy-egy legördülő listából kell kiválasztani, ezután már csak kép feltöltése szükséges. Bejelentésünk változásairól, de még a hozzászólásokról is kérhetünk sms-értesítést.

Hogyan néz ki mindez gyakorlatban? Próbaképpen bejelentettünk néhány tő parlagfüvet Győrben, a Türr István utcában.

Az írtás kikényszerítésére és akár bírság kiszabására az önkormányzatnak eddig is lehetősége volt. Ha a szép szó nem használt.

"Természetesen a legcélravezetőbbnek hivatalunk is azt tartja, ha a bejelentő a szomszédjával, illetve a földhasználóval először békés úton próbálja rendezni az érintett ingatlan parlagfű-mentesítését" - válaszolta megkeresésünkre a NÉBIH.

"A bejelentéseket eddig is minden esetben kivizsgálta az illetékes hatóság, és továbbra is fennáll az a lehetőség, hogy a bejelentő a belterületre eső parlagfüves folt esetében közvetlenül az önkormányzathoz tegyen bejelentést, hiszen az – a korábbi eljárásnak megfelelően – mindenképpen kivizsgálásra kerül."

Július 25-én készült felvétel a területről, amit bejelentettünk.
Július 25-én készült felvétel a területről, amit bejelentettünk.

Fontos kulcsszó a belterület. "A parlagfüves folt helyzetétől függően külterület, illetve belterület esetében eltérő az eljárás menete. Külterületnél a megyei kormányhivatalok járási földhivatalának, míg belterületnél a jegyzőnek van hatásköre a helyszíni ellenőrzés lefolytatására."

A központi rendszer újdonsága, hogy rögtön a megfelelő szervnek továbbítja a bejelentést. A rendszer célja tehát levenni a bejelentő válláról a terhet, melyet az jelent, ha a terület státuszát rosszul megítélve újabb hivatalokba kelljen elmennie panaszával.

"Például a belterületre eső parlagfüves foltról tett bejelentést a rendszer e-mailen keresztül az illetékes önkormányzatnak továbbítja, megfelelően kitöltött adatlap esetében még aznap" - zárta az igazgatóság válaszát.

Bejelentésünkkel kapcsolatban valóban már aznap, bő egy órával később két értesítést is kaptunk. Egyet arról, hogy a területet belterületnek ítélték, ezért továbbították a bejelentést az illetékes önkormányzathoz. Egy másikat ugyanabban a percben pedig arról, hogy a bejelentést a rendszer elfogadta, ezért továbbította az illetékes önkormányzathoz/földhivatalhoz.

Július 26-a óta egyelőre nincs új fejlemény, nem tudjuk, hogy az önkormányzat végzett-e terepszemlét a területen. De ki tudja? Lehet, hogy holnap sms érkezik: "Az Ön által bejelentett parlagfűvel szennyezett terület mentesítésre került. Várjuk további észrevételeit!" És akkor majd a rendszerben regisztrált allergiások megkönnyebbülhetnek, hogy mostantól arrafelé is járhatnak.

Olvasóink írták

 • 16. Lacika62 2013. augusztus 06. 10:05
  „12. Mankapunka 2013.08.05. 18:19 Akkor vauzz ha te dolgozol, hiszen non-stop itt lógsz nehezen hihető, hogy mást csinálnál, mint a billentyűt koptatod....”
 • 15. reeplayy 2013. augusztus 06. 09:54
  „Sajnos kevés ember tudja, hogy mi a parlagfű. Az egy gyógynövény!! Rengeteg betegségre hatásos. A pollenjei védőburokban vannak amik szétmállanak a kipufogógázoktól elsősorban és onnantól ugye mindenki "allergiás"... Menjetek el a varostól jó messzire ahol minimális a szmog és egyebek aztán sétáljatok a parlagfűben... Másik tudni való, hogy a parlagfű ott nő ki ahol a földnek szüksége van rá...”
 • 14. statisztikaihivatal 2013. augusztus 05. 20:28
  „Régen volt egy svájci szomszédom, mesélte, hogy ott Svájcban nem szólnak semmit egymáshoz a kertszomszédok, ha valami nem tetszik nekik, először feljelentik. Akkor el voltam hűlve, hogy mekkora parasztok. Ááá... nem számít, importálta a főnök. Amúgy nem a parlagfű ellen küzd ám, hanem a büntetési összegért.”
 • 13. zrx_xzr 2013. augusztus 05. 19:40
  „"interneten bejelentheti bárki, ha parlagfüvet talál. Utánanéztünk, mi is ez " ---> az ujsagirok nem tudjak, mi az a parlagfu?”
 • 12. Mankapunka 2013. augusztus 05. 18:19
  „tricse

  Már földtulajdonos is vagy? Sikerült már munkát találni?”
 • 11. tricse 2013. augusztus 05. 17:32
  „Ahelyett,hogy a szomszédom feljelentgetne inkább menjen át a kertembe--nincs bekerítve--oszt nyírja le a gazt! Én évek óta nem tudok kijárni mert messze is van meg amúgy se,ő meg ott lakik! Ha a gyümölcsöt le tudja szüretelni a fáimról akkor alap lenne! Nem?”
 • 10. soproni 2013. augusztus 05. 17:22
  „Szeretném bejelenteni továbbá,hogy nem csak a parlagfű okoz allergiás reakciót.A pollenek,poratka,penészgombák,állati szőr,rovarok,latex,különböző fémek és még nagyon sok olyan termék,amiknek az előállításánál engedélyezett a nem csak allergiát okozó emberi szervezetre káros vegyszerek,tartósítószerek,színező és adalék anyagok használata (ételek,kozmetikumok, gyógyszerek).Addig,amíg a profit növelése a cél,ne reménykedjünk,hogy egy egészséges életet biztosítanak számunkra azok akik attól sem riadnak vissza,hogy mérgezzenek mindenkit a számunkra káros anyagokkal.Mind ezt teszik tudatosan és legálisan és felháborodnak,ha látnak egy 10 centiméterre nőtt parlagfüvet.”
 • 9. Mankapunka 2013. augusztus 05. 16:32
  „Imre itt mindig mással akarnak rendet rakatni, és mindig találnak hozzá pácienseket, akik ingyen elvégzik helyettük a piszkos munkát.
  Ebből látszik, mennyi is itt a szoci beállítottságú ember.”
 • 8. szimre50803 2013. augusztus 05. 13:45
  „Mankapunka! Teljesen igazad van, példa erre a Levél -Mosonmagyaróvár közötti kerékpárút melléke! Ja, aki allergiás ne biciklizzen arrafelé!”
 • 7. hehe08 2013. augusztus 05. 11:52
  „Bejelentés..... feljelentés..... az megy!”
 • 6. zrx_xzr 2013. augusztus 05. 11:40
  „ó milyen rendesek.. "Próbaképpen bejelentettünk néhány tő parlagfüvet Győrben, a Türr István utcában." xD amúgy a kép alapján ott nagyítóval kell keresni a parlagfüvet.. színvonal :D”
 • 5. Mankapunka 2013. augusztus 05. 11:17
  „Madarász

  Itt mióta nem divat hülyét csinálni magadból? :)”
 • 4. Mankapunka 2013. augusztus 05. 11:16
  „Én szeretném bejelenteni az összes országút mellett elterülő padkától mérve mindkét oldalon 3 méter széles területet, lakott területen kívül.

  Ja, hogy az az államhoz tartozik, és nem lehet ellene mit tenni. Elnézést, ne haragudjanak.”
 • 3. Madarász 2013. augusztus 05. 11:03
  „Ez a kép valami vicc? Az ott még nem igen nevezhető parlagfűvel szennyezett területnek, ezek kb. egy hetes palánták, kb. 8 db, jobban tette volna a fotós ha kihúzza és nem csinál ezzel a képpel hülyét magából...”
 • 2. kekec 2013. augusztus 05. 09:46
  „Követekezetesen ´írtás´, vazze...

  ´parlagfű írtást illetve parlagfűvel szennyezett területet´
  A vesszőket meg az összetett szavakat nektek nem tanították?
  ´parlagfűirtást, illetve parlagfűvel szennyezett területet´
  Kóklerek.”
 • 1. enéh 2013. augusztus 05. 09:43
  „Mi a fröccsnapra tekertünk be az új bicikliúton Abdától Győrig, rengeteg parlagfű volt az út mellett végig. A legtöbb talán az építőanyag telepnél a kerítésen kívül. Nem jelentettük be, azóta lehet, hogy már le is kaszálták. Csak gondolná az ember, hogy akinek az út a fenntartása alatt áll, az csak ránéz néha.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvége bulijai - a bulik képei

Négy helyszín, hat galéria az elmúlt napok bulijairól Győrből és Dunaszegről. Tovább olvasom