Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Parlagfűirtók kerestetnek Pinnyéden

Nemes Zoltán napok óta bosszankodik és prüszköl. Zsebkendővel kel és fekszik, ugyanis allergiás. A pinnyédi férfi már vagy tucatnyi telefont megeresztett az illetékeseknek, gondját azonban nem orvosolja senki.
Faltusz Péter vezető főtanácso. Nemcsak az egészségre káros, de a környéket is elcsúfítja a gyom.
Szemet gyönyörködtető házak épülnek az új lakótelepen, a Diós utca túloldalán viszont hónaljig érő gaz csúfítja a terepet.
Nemes Zoltánék karácsony óta élnek pinnyédi otthonukban, gondozzák a kertet, a ház környékét. A tőlük 80–100 méterre lévő gyomot azonban – tetszik vagy sem – egyelőre tűrniük kell.
– Mindenféle hatóságot végigjártam – panaszolja olvasónk. – Számomra úgy tűnik, a mi bajunk senkinek sem fontos, mert ez idáig csak az egymásra mutogatással találkoztam.

A tulajdonos feladata

Hihetnénk, hogy a parlagfűirtáshoz egy éles kaszán kívül nem is kell más, ez azonban a kétséges tulajdonjog esetében szinte kibogozhatatlan üggyé válhat. Benkovits Éva, a vagyongazdálkodási iroda főelőadója elmondta, hogy a győri önkormányzat illetékességéhez tartozó területek esetében a Komszol végzi a parlagfűirtást. Ha a tulaj ismeretlen, a közigazgatási iroda munkatársa a földhivatal bevonásával jár el és deríti ki, hogy ki birtokolja a területet. Ez gyakran azért körülményes, mert az ingatlan-nyilvántartás nem követi időben a gyakorlatot.

Sokan nem ismerik

Faltusz Péter, a közigazgatási iroda mezőgazdasági vezető főtanácsosa szerint méhkasba nyúl, aki ma a parlagfűvel foglalkozik, hiszen nagyon sok hasonló ügy fut be hozzájuk. Nemcsak a parlagfüvet, hanem minden gyomot köteles irtani a terület tulajdonosa. A parlagfűirtási ügy a jegyző hatáskörébe tartozik mind a kül-, mind pedig a belterületeken.
– A kaszálásról megfeledkezők esetében több száz tulajdonost szólítottunk fel telefonon és írásban – magyarázza a szakember. – A helyzetet csak nehezíti, ha például egy ingatlan többszörösen gazdát cserélt, ám még mindig az eredeti tulajdonos neve szerepel a földhivatali nyilvántartásban. Ezekben az esetekben úgy kell kinyomozni, kié a terület, ami idő- és munkaigényes. Ezt követi a gyommentesítésre való felszólítás.
„ A mulasztókat 20 ezer forinttól akár 1 millió forintra is büntethetik. Ez többnyire eléri hatását. Ha mégsem, a kaszálatlanul hagyott területek tulajdonosai az utóellenőrzést követően már magasabb összegű büntetéssel számolhatnak, amit az APEH hajt be."

Derékig érő gazban

Hogy végül is kihez tartozik a Diós utca temető körüli része, lapzártánkig talány maradt. A temető tulajdonjogilag a szigeti plébániahivatalé, bérlőként pedig a Jószív temetkezési vállalat szerepel. Zsebedics József plébános megerősítette mindezt, ám szerinte a temető területe rendezett, az azon kívüli rész pedig már nem tartozik hozzájuk. Egyelőre tehát marad a hónaljmagasságig érő és szemet bántó gyom. Csak remélni lehet, hogy Pinnyéden lesz néhány olyan markos legény, akik papírok és utánjárás nélkül is segítenek Nemeséknek a terület rendbetételében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A matek más, mint az élet

Az öt kiemelt első díj közül hármat hoztak el a magyar egyetemisták a nemrégiben megrendezett X.… Tovább olvasom