Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Parlagfűért cserepes virág vagy büntetés jár

Egy zsák parlagfűért cserébe cserepes virágot kaptak azok, akik Rábapatonán gyűjtötték be az allergén növényt. Nem jártak ilyen jól, akik hagyták virágozni: a megyében eddig húsz esetben indult eljárás parlagfüves terület tulajdonosa ellen, s mintegy másfél millió forintnyi büntetést szabtak ki.

 Aki parlagfüves külterületet lát, az a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságát értesítheti (tel.: 96/529-330); belterület esetén a helyi jegyzőnél szólhat.
A Győri Többcélú Kistérségi Társulás parlagfűirtási napot tartott Rábapatonán: a csatlakozók a településen begyűjtött parlagfüvet a helyi vásártéren elhelyezett három köbméteres konténerbe helyezhették el. Ez meg is telt, mintegy huszonketten ötvennégy zsáknyit gyűjtöttek össze. Mindenki, aki parlagfűtől szabadította meg környezetét, egy-egy cserép virágot kapott cserébe. A most virágzó allergén elleni harc az egész megyében zajlik.

A győri és a téti társulás is pályázati forrást nyert az ötven legfertőzöttebb kistérség számára kiírt parlagfű-mentesítési programban. Tagtelepüléseiken összesen nyolcvan közmunkást alkalmaznak napi hat órában ezen feladatokra: ők kaszát, kapát, gereblyét, ásót, talicskát és védőfelszerelést kaptak. A munka augusztus végéig tart, a falvak elégedettek az elvégzett kaszálással.

Pongrácz Attila, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője elmondta: „parlagfűügyben" idén eddig húsz eljárást indítottak, s mintegy másfél milliós bírságot szabtak ki. Ezek közül a legnagyobb tétel 150 ezer forint volt. Az igazgató hozzátette: kényszerkaszálást még nem kellett végeztetniük, mivel a területek tulajdonosai is belátták, jobb, ha maguk parlagfű-mentesítik a területüket, mert akkor ennek költsége már nem terheli őket. Pongrácz Attila elmondta: most kezdődik az igazi parlagfűszezon.

Információink szerint főleg a nyugati határszélen sok olyan terület elhanyagolt, mely – persze nem hivatalosan – osztrák tulajdonban van. Ha már rendet szeretnénk tenni, tegyük azt mindenhol – vallják a parlagfű-mentesítést kritikus szemmel figyelők: országosan nem ritka ugyanis az sem, hogy szükség esetén a megfelelő gépekkel rendelkező vízügyi igazgatóságot kérik fel magánterületek kényszerkaszálására, melynek költségét aztán a gazdától behajthatják. Csakhogy a vízügyi kezelésben lévő területeken – például a gátakon – már nincs pénz hasonló feladatok elvégzésére...

Olvasóink írták

  • 2. vonalkód 2011. augusztus 19. 00:12
    „Az államot is terheli felelősség a le nem vágott parlagfű miatt? (természet védelmi területek, utak mellett stb. )”
  • 1. fityesz 2011. augusztus 17. 11:24
    „Bár tudnák a "szakemberek",hogy a parlagfű nem is allergén növény.Ezt a jelzőt csupán nálunk aggatták rá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogda előtt tüntettek a természetvédőért

Az Audi feljelentése alapján őrizetbe vett tiszántúli természetvédő szabadlábra helyezéséért tüntetett hétfőn a Védegylet. Tovább olvasom