Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Parkolólemez felfüggesztve

A zöldhatóság kérésére felfüggesztették a győri Móricz Zsigmond rakpartra tervezett parkolólemez építési eljárását, mert a töltés áthelyezésével járó munkálatokhoz előzetes vizsgálat szükséges.

A győri önkormányzat a következő egy-két évben jelentősen átalakítaná a Dunakapu teret és környékét. Ennek részeként már csaknem kész a Kossuth hídról a rakpartra vezetett út. A tervek között szerepel, hogy a rakparton megszüntetett mintegy négy-ötszáz parkolóhely részbeni pótlására a Mosoni-Duna felől nyitott parkolólemezt építenek a Dunapart Rezidencia és a tér közötti területen. Ehhez a folyó védművét a házakhoz közelebb helyeznék. A cölöpökön álló lemez felett sétányt alakítanának ki, amely alatt mintegy 110 autó férne el. A bejárat a rakparti útról lenne.

A létesítményre vonatkozó építési eljárást ugyanakkor az ügyben eljáró téti polgármesteri hivatal múlt csütörtökön felfüggesztette az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kérésére. Németh Zoltán, a zöldhatóság igazgatója a Kisalföld kérdésére ennek okaként elmondta: egy szeptember 15-én módosult kormányrendelet szerint az árvízvédelmi vonal áthelyezéséhez előzetes vizsgálatot kell lefolytatni. Korábban elegendő lett volna vízjogi engedélyt beszerezni.

Németh Zoltán hozzátette, egyelőre nem kapták meg a várostól az előzetes vizsgálati dokumentációt. Amennyiben megérkezik, háromféle döntést hozhatnak: kizáró okot állapítanak meg, és nem engedélyezik a töltésáthelyezést; hatásvizsgálati eljárásra kötelezik Győrt vagy – ha nem ítélik jelentős hatásúnak a tervezett műveletet – előírják, milyen engedélyek birtokában lehet azt végrehajtani. Minderre összesen 45 nap áll a felügyelőség rendelkezésére, ehhez azonban még hozzáadódik a szakhatóságok 30 napos ügyintézési ideje, valamint a határozat közzététele hirdetményi úton. Így további harminc nap múlva lehet jogerős a határozat. Az eljárás ugyanakkor fellebbezések esetén hosszabbra is nyúlhat. A város szempontjából kedvező esetben – ha nincs kizáró ok vagy jelentős hatás – ezután következik a jogerős vízjogi engedély megszerzése, majd ezt követően folytatódhat az építési engedélyezési eljárás a téti polgármesteri hivatalban.

Fűke Péter, a polgármesteri hivatal településfejlesztési főosztályvezetője arra számít, hogy jövő év elejére minden szükséges engedély meglesz a beruházáshoz, miután hamarosan benyújtják az előzetes eljárás dokumentációját. Úgy vélte, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után még tavasszal elkezdődhet a munka, amely 2012-ben be is fejeződhet.

Olvasóink írták

 • 10. Goldmund 2011. november 04. 09:43
  „Egyetértek Accraval!
  Egy töltésáthelyezés még külterületen is nagy odafigyelést igényel.
  Lehet gáncsoskodó hivatalról beszélni, meg demagóg szónoklatokat lenyomni az adófizetők érdekeiről, de az lakosság érdeke igenis az, hogy egy árvíz esetén NE ÚSSZON el a belváros.
  Ez azért picikét fontosabb, mint hogy Borkai úr mikor fogja átvágni a díszszalagot a megnyitón.”
 • 9. DON 2011. október 29. 22:35
  „Accra!
  Az eredeti elképzelés szerint a Móricz Zsigmond Újvilág utca és Teleki utca közötti szakasza korzónak van tervezve, ami alatt lenne ez a nyitott lábakon álló <moderálva> parkoló. Ott ugyanis lakik valaki, akinek szúrja az érzékeny orrát a benzingőz. Nem a mélygarázs helyett, hanem mellett teervezték ezt megvalósítani.

  McVay!
  A zolikával kapcsolatban arra gondolsz, hogy a már szétrombolt széchenyi-téri leletek után, és a strand-fiaskóval a háta mögött többre lenne hivatott? Eresszék rá a Dunakapu-térre? Nem véletlenül került oda, ahol van. Érezték, hogy kellemetlen szagot áraszt...”
 • 8. Accra 2011. október 29. 21:11
  „Ez a parkoló lemez a "mélygarázs" helyett lenne? Mert a cikk alapján már nem a tér alá tervezik, hanem odébb.
  Azért egy város belsejében egy töltésáthelyezése minimum megér egy előzetes vizsgálatot. És ennél sokkal kisebb súlyú ügyekben is előírják a hatásvizsgálatot, ha itt eltekintenek tőle, az kizárólag politikai okból lesz.”
 • 7. T_McVay_01 2011. október 29. 19:32
  „Megint egy önmagáért létrehozott szervezet aminek a fenntartása óriási pénzkidobás.
  Múlt héten már megszűnés közeli állapotben voltak, hagyni kellene őket kimúlni.
  Németh Zoltánt többre hivatottnak gondolom mint hogy egy gáncsoskodó szervezet
  élén álljon az adófizetők pénzén azok ellenében.
  Remélem ez a banda legkésőbb jövőre már nem létezik.”
 • 6. titokgyula 2011. október 29. 13:40
  „Gondolom a 110 autó helye is fizetős lesz!”
 • 5. DON 2011. október 28. 22:54
  „Most őszintén: folyópartra nyitott parkolót építeni?
  Kinek az agyában született meg ez a páratlan ötlet?
  Most akkor kitereljük a belvárosból az autókat, vagy odavisszük őket parkolni? Mert a parkolóig el kell jutni valahogy, és az a sok autó, ami majd kitölti azt a rengeteg helyet a mélygarázsban, az bizony nem csak úgy ott lesz, hanem odáig el fog menni a belvárosi utcákon!
  Nem volt ezeknél éves rendszeres pszichológiai vizsgálat?”
 • 4. jégcsákány 2011. október 28. 18:36
  „A Dunakapu tér kabátját varratjuk ,- és más csinálja a zsebet, más a gallért és megint más a fazont a bélést- pedig egy kabátról van szó ! / út , piac, sétány, parkoló,mélygarázs rendezvény?tér/ Csepegtetünk,-szalámizunk ? és végül lesz egy kész helyzet, az eredeti terveknek megfelelően - bocsánat nem mert bemutatunk egy méteres faldarabot a leletekből. Észveszejtően okos emberek átlátszó praktikája. Akár akarjátok akár nem,-megeszitek ezt a főzőkolbászt még ha szeletelve eszitek akkor is. Elképesztő ! - és mindez a múltat tiszteletbetartó konzervatív ideológia jegyében.( ős-bolsevik módszerekkel )”
 • 3. urbaniastapista 2011. október 28. 13:46
  „Még a fránya kormány IS egy mélygarázs-beruházó cég keze alá dolgozik.
  :)”
 • 2. arrabonem 2011. október 28. 10:43
  „A szeptember 15-én életbe lépett változás már jó ideje ismert volt. Ha hamarabb benyújtásra kerül az anyag nincs ez az X plusz hónap és költség. De sebaj. Mint sokszor kiderült a parkolás nem annyira kiemelt ügy. A parkolási díj az inkább.”
 • 1. Oreg35 2011. október 28. 10:30
  „Ez már megint milyen "agyrém"? Egyrészt semmi ennél fontosabb dologra nincs az önkormányzatnak pénze, másrészt milyen alapos tanulmányozást és egyeztetést folytattak és kikkel ez ügyben? Vagy csak jött egy átgondolatlan ötlet? Nem volt még elég az eddigi pénzkidobás ill. károkozás? Még szerencse, hogy vannak akik odafigyelnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programajánló október utolsó hétvégéjére

Hosszúhétvége előtt állunk. Csemegézzenek a megye programjaiból, ha aktív kikapcsolódásra vágynak! Tovább olvasom