Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Parkolóház épül Győrben

Épül Győr első parkolóháza. A kivitelező Integrál-H rt. május végén kezdte meg a munkát, s a tervek szerint december végéig készül el a 260 személygépkocsit befogadó, hétszintes létesítmény.
Rövidesen felállítják a későbbi szerelési munkákhoz szükséges toronydarut, s az alapozás befejezése után látványosabban nő majd ki a földből a parkolóház.
Két és fél napig dübörgött a gép, döngött a föld Győr belvárosában, a Jókai utcában, ahol az Integrál-H rt. a megyeszékhely első parkolóházát építi. Ezalatt a földbe kerültek a mélyalapozáshoz elengedhetetlen szádfalak. Azóta tart a bő ezer négyzetméter alapterületű parkolóház alapjainak elkészítéséhez a földkiemelés. Eddig harmadával végeztek a cég emberei. A létesítményt a szerződés szerint év végéig kell elkészítenie a kivitelezőnek.

Az Integrál-H rt.-nek nem a győri az első parkolóháza. Budapesten, a VIII. kerületben a cég készítette a győrinél is nagyobb Korvin Parkolóházat. Farkas János projektvezető szerint a Jókai utcai létesítmény kivitelezésében a fő nehézség az, hogy rendkívül kis felvonulási helyen, nagyon forgalmas közlekedési út mellett kell dolgozniuk.

A szállítási útvonalat külön közlekedésszervezési szakemberrel kell megterveztetniük. Az építők úgy szeretnének dolgozni, hogy a lehető legkevésbé zavarják a környéken lakókat. Nagy zajra most már nem kell számítaniuk, csak amikor augusztusban a szádfalat kell kiemelni. A parkolóház beruházója a Győri Kommunális Szolgáltató Kft., tervezője a Komfort Kft. volt. Az építésztervező Ráskai Péter, míg a kényes statikai tervezőmunkákat Buga Lajos készítette.

A parkolóház két szintje kerül a terepszint alá, öt szint pedig fölé. A személyi forgalomhoz liftet építenek be. A kivitelezésben ez esetben különösen kényesnek számít az alapozás, s az embereknek most a feltört talajvíz mellett kell dolgozniuk. Mint Farkas János elmondta, rövidesen felállítják a későbbi szerelési munkákhoz szükséges toronydarut, s az alapozás befejezése után látványosabban nő majd ki a földből a parkolóház.

Az Integrál eddig minden munkáját szerződés szerint átadta, a nagyon rövid kivitelezési idő ellenére bizonyosan így lesz ez a parkolóház esetében is – állítja a kivitelező.

A létesítmény monolit vasbeton technológiával készül. Hatezer köbméter betont, hatszáz tonna betonacélt, húszezer négyzetméter felületű nagytáblás zsalut kell felhasználni az építéshez. A pinceszinti támfalak előre gyártott elemekből készülnek, ahogy a gépkocsirámpák és a lépcső is.

Kapcsolódó cikkek >>

Parkolóház 260 autó számára (2003-06-27) >>
Épülhet az első parkolóház (2003-04-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadételfőzés László-napra

A pannonhalmi Pándzsa Klub lokálpatrióta, kulturális egyesület szombaton bográcsfesztivált… Tovább olvasom