Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Parkolóház: egész júniusban ingyen

A győri parkolóházat ebben a hónapban ingyen használhatják az autósok. Így az üzemeltető egyrészt el tudja végezni a kötelező környezetvédelmi vizsgálatokat, másrészt eloszlatja a bizalmatlanságot, ami miatt alig látogatják a parkolóházat.

A Jókai utcai parkolóház május eleje óta – a kommunális szolgáltató igazgatójának döntése értelmében – próbaüzemmel nyitva tart. A végleges használatbavételi engedélyt csak akkor kaphatja meg az üzemeltető, ha elvégzi a szükséges környezetvédelmi vizsgálatokat. Ennek során a parkolóházban műszerekkel megmérik a zaj- és a levegőszennyezettséget.

A mért adatok igazolják, hogy a zajterhelés és a levegőszennyezettség a parkolóház teljes kihasználtsága esetén meghaladja-e vagy sem a megengedett mértéket. A teljes kihasználtságot májusban nem tudta produkálni a parkolóház, ha őszinték vagyunk, a félházat sem...

Üres a parkolók fele

A parkolóházat üzemeltető Győri Kommunális Szolgáltató Kft. kimutatása szerint eddig átlagosan 30–70 autós váltott csupán jegyet, közülük ráadásul a többség külföldi állampolgár volt. Most, hogy ingyenesen használható a garázs, még mindig üres a parkolóhelyek fele. Az autósok bizalmatlanságának okairól Kovács Barnabás ügyvezető igazgatót kérdeztük.

A bizalmatlanság okai

– Kerestük mi is az okokat, s azt láttuk, az emberek azért idegenkedtek a parkolóháztól, mert nem ismerik. A külföldiek egyenesen a garázsba hajtanak, ha Győrbe érnek, a győriek nem.
Olyan visszajelzést is kaptunk, miszerint többen a korábbi rossz tapasztalataik miatt csak körülnézni jöttek volna be, de amikor látták, hogy nagyobb autóik is kényelmesen elférnek – szemben azzal, amit ezelőtt tapasztaltak mondjuk Budapesten –, mert az ívek itt nagyobbak, mégis leparkoltak. Amióta ingyenesen lehet használni a parkolót, az átlagos autósszám is száztíz fölé emelkedett. Volt olyan napszak, amikor egy híján telt házunk volt.

– Ön azt mondja, az idegenkedés oka az, hogy az emberek nem ismerik a parkolóházat. Akkor miért nem hirdetik, hogy megismerjék az autósok?
– Két oka van: addig, amíg nincs jogerős engedélyünk, felelőtlenség lenne. Másrészt úgy gondolom, az emberek szemében gyanús lett volna eddig, ha teljes gőzzel elkezdjük hirdetni a parkolóházat. Az lehetett volna a vége, hogy úgy emlegetik a garázst, hogy a „botrányház". Pedig nem az.

Elmaradt reklámkampány

– Azt gondolom, ez a csend sem jobb, hisz ennek is van olyan üzenete, hogy „valami nem stimmel, ezért hallgatnak".

– De ez a csend is csak látszólagos, leveleket, szórólapokat küldtünk ki. Ha nem lett volna a veszprémi per (a bíróság itt mondta ki a pereskedő győri állampolgár igazát a közigazgatási hivatallal szemben, s többek között emiatt nem kaphatott eddig végleges engedélyt a parkolóház – a szerk.), a teljes médiakampányt lefolytattuk volna. Minden készen állt: a szórólapok, a reklámok, a tévés hirdetések...

– Mi lesz június 30. után? Ismét kiürül a garázs?

– Ha meglesz a végleges engedély, természetesen hirdetjük a parkolóházat. Nem titok: azt remélem, ez az egy hónap nemcsak arra lesz jó, hogy az engedélyhez szükséges méréseket elvégezze a szakhatóság, hanem arra is, hogy az emberek idegenkedése is megszűnjön a garázzsal szemben, s akkor nem csökken a vendégszám.

– Az ön döntése alapján nyitották ki – igaz, próbaüzemmel – a parkolóházat. Az engedélyező hatóságot ezzel megkerülték, nem kifogásolta még senki az önhatalmú döntést?

– Nem, senki nem emelt kifogást az ellen, hogy megnyitottam a parkolóházat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 ezres hegedű ajándékba

Benkő Szilárd, a győri Széchenyi-egyetem zeneművészeti intézetének oktatója, az egyik győri… Tovább olvasom