Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Parkolóház a Széchenyi híd alatt

Győr - Győr egyik rozsdaövezete helyén ma már egy modern élettér, lakóépület, üzletsor áll. A Dunapart Rezidencia Kft. ügye azonban még nem zárult le, bár a városfejlesztési megállapodást módosították. Megkérdeztük a beruházó részéről dr. Jakab Tamás ügyvezetőt, valamint Győr jegyzőjét, hogyan látják a további teendőket.
Sétány a városnak

„Eddig az ügyben cégünk nem nyilatkozott, mert úgy gondoltuk, egyetlen módon bizonyíthatunk, ha felépítjük a Dunapart Rezidenciát és elvégezzük a város felé vállalt kötelezettségeinket, megépítjük a sétányt és a rezidencia előtti parkolókat" – nyilatkozta dr. Jakab Tamás. „A városfejlesztési megállapodás módosítása végre rendezte azokat az ügyeket, melyek miatt esetleg voltak félreértések a város és köztünk. A módosításban a felek a jelenleg már elkészült állapotot vették figyelembe, és azt, hogy az önkormányzat önhibáján kívül több pontban nem tud megfelelni eredeti vállalásainak. Az, hogy végre megállapodtunk, megteremtette a lehetőséget, hogy a Dunapart Rezidencia végleges használatbavételi engedélyt kapjon. Az aláírt megállapodás azért fontos, mert a város építési hatósága az építési engedélyben kötelezően előírta számunkra: a végleges használatbavételi engedélyig a városfejlesztési megállapodásban leírt kötelezettségeinket teljesítsük. Ezeket teljesítettük és felajánlottuk a sétányt a városnak átadásra."


Parkolóház kell az épülethez

Győr jegyzője, dr. Papp László kérdésünkre elmondta, a város sem nem tervezője, sem nem kivitelezője a Dunapart Rezidencia Kft.-nek, ezt a kft. saját költségén, saját vállalkozásában építi. Építési engedélye van a Dunapart Rezidencia Kft.-nek, amelynek egy része a lakóépületre, míg a másik része a kiszolgálólétesítményekre, mint például a parkolóház építésére vonatkozik. „A lakórész a járdákkal, a Duna-parti résszel, korzóval szinte teljesen elkészült, a parkolóház viszont nem. Az elmúlt hónapokban, a korábbi két évhez képest, a beruházó már tett lépéseket a parkolóház ügyében. Beadott egy, igaz, még hiányos, de építésiengedély-kérelmet a Széchenyi híd alatti terület parkolóházzal történő beépítésére a belvárosi oldalon. Amint a beadvány hiánytalan lesz, megvizsgáljuk érdemben is. A kft.-nek korábban kiadott építési engedély világosan leszögezi, elsősorban a közlekedési hatóság előírásai alapján, hogy parkolóházat kell építeni az épülethez, szükséges parkolóhellyel (106 darab van már, még 229 darabot kellene építeni). Számomra, mivel még építési engedély sincs a parkolóházra, nem értelmezhető az ideiglenes használatbavételiengedély-kérelem sem, amit benyújtottak. Azt azonban tudni kell, manapság az egy lakásban lakók sokszor két autót is tartanak, és számolni kell az oda érkező vendégek parkolóigényével is. Az üzletekről nem is beszélve, vagyis parkolóház nélkül nem lehet a győri belvárosban egy ekkora, 216 lakásos, épületet átadni" – mondta Győr jegyzője. A parkolóházról szólva dr. Papp László kifejtette, a város minden vállalását teljesítette a Dunapart Rezidencia Kft. felé. Ha a parkolóház használatbavételi engedélye meglesz, akkor a lakóépület is megkaphatja azt. A jegyző egyébként bizakodó, lehetséges, hogy hónapok alatt is rendeződhet az ügy.

A Dunapart Rezidencia épülete és közvetlen környezete készen van, ahogy azt a városnak a beruházó megígérte. Használatbavételi engedélyre várnak. Fotó: Krizsán Csaba


Addig is lehet parkolni

A Nemzeti Közlekedési Hatóság mint szakhatóság álláspontját a parkolók létesítésével kapcsolatosan a 2007. október 30-án kelt 634/10/2007. sz. nyilatkozatában Kárpáti Zoltán főosztályvezető így fogalmazza meg: „A parkolóház létesítése nem az általunk meghatározott peremfeltétele az építésnek (…) közlekedéshatósági szempontból indiferens az, hogy a szükséges számú parkolóhely elhelyezése parkolóházban térszíni magán- vagy közterületen kerül biztosításra. Konkrét kérdésére válaszolva rögzíthető az, hogy az ideiglenes használatbavételi engedély megadásához hatóságunk részéről elfogadható az, hogy a már építési engedélyre benyújtott parkolóház megvalósításáig a parkolóhelyek az érintett területen a Rákóczi F. u. és a Türr I. u. közötti részen, valamint a Dunapart Rezidencia alatti mélygarázsban lesznek biztosítva."


Megvan a pénzügyi fedezet

A parkolóházzal kapcsolatosan dr. Jakab Tamás hozzáfűzte: „Az aláírást követően beadtuk az eredeti tervektől eltérően új helyen, a Széchenyi híd alatti állami területen felépítésre kerülő parkolóház építésiengedély-kérelmét, amely igazolja, hogy ott a szükséges számú parkoló megépíthető. Az építési hatóság hiánypótlási felhívásának az elmúlt napokban maradéktalanul eleget tettünk. Beadtuk a földszinti üzletek egy részére és a már elkészült lakásokra az ideiglenes használatbavételiengedély-kérelmet. Beadtuk az ezekhez szükséges parkolómérleget és igazoltuk, hogy a parkolókat a megépült mélygarázsban és a parkolóház területén kialakított parkolóban el tudjuk helyezni. Végleges használatbavételi engedély a Dunapart Rezidenciára akkor kérhető, ha annak minden lakása, üzlete és helyisége teljesen elkészült. Mivel a lakások és az üzletek egy része még nincs eladva, és azokat a vevők igényei szerint fejezzük be, ezért erre várhatóan jövő tavasszal kerülhet sor. Addig felépítjük a híd alatti parkolóházat. Ennek pénzügyi fedezete is megvan, hiszen vevőink mindegyike kötelezően megvásárolta a lakásához és üzletéhez szükséges parkolóhelyet, parkolóházi beálló megfizetését csak a parkolóház építésének megkezdésekor kérhetjük. Most, hogy a Dunapart Rezidencia és környezete felépült, szerintem látható, hogy a végleges használatbavételi engedély megszerzésének nincsen akadálya, érezhetően visszatért a bizalom és a vásárlási kedv."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halottak napi megemlékezés koszorúzással

Győr - Halottak napja alkalmából megemlékezést tartottak Győrben a nádrovárosi köztemetőben a… Tovább olvasom