Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Parkolóház 260 autó számára

Épül Győr első parkolóháza. A kivitelező Integrál-H Rt. május végén kezdte meg a munkát, s december végéig készül el a 260 személygépkocsit befogadó létesítmény.

Két és fél napig dübörgött a gép, döngött a föld Győr belvárosában, a Jókai utcában, ahol az Integrál-H Rt. a megyeszékhely első parkolóházát építi. Ezalatt a földbe kerültek a mélyalapozáshoz elengedhetetlen szádfalak. Azóta tart a földkiemelés a bő ezer négyzetméter alapterületű parkolóház alapjainak elkészítéséhez. A létesítményt a szerződés szerint év végéig kell elkészítenie a kivitelezőnek.

Az Integrál-H Rt.-nek nem a győri az első parkolóháza. Budapesten, a VIII. kerületben a cég készítette a győrinél is nagyobb Korvin Parkolóházat. Farkas János projektvezető elmondása szerint a Jókai utcai létesítmény kivitelezésében a fő nehézség az, hogy rendkívül kis felvonulási helyen, nagyon forgalmas közlekedési út mellett kell dolgozniuk. A szállítási útvonalat külön közlekedésszervezési szakemberrel kell megterveztetniük. Az építők úgy szeretnének dolgozni, hogy a lehető legkevésbé zavarják a környéken lakókat. Nagy zajra most már nem kell számítaniuk, csak amikor augusztusban a szádfalat kiemelik.

A parkolóház két szintje kerül a terepszint alá, öt szint pedig fölé. A létesítmény monolit vasbeton technológiával készül. Hatezer köbméter betont, hatszáz tonna betonacélt, húszezer négyzetméter felületű, nagytáblás zsalut kell felhasználni építéséhez. A pinceszinti támfalak előregyártott elemekből készülnek, ahogy a gépkocsirámpák és a lépcső is. A parkolóházban a személyi forgalomhoz liftet építenek be. A kivitelezésben ez esetben különösen kényesnek számít az alapozás, s az embereknek most a feltört talajvíz mellett kell dolgozniuk. Mint Farkas János elmondta, rövidesen felállítják a későbbi munkákhoz szükséges toronydarut, s az alapozás befejezése után látványosabban nő majd ki a földből a parkolóház. Az Integrál eddig minden munkáját szerződés szerint átadta, a nagyon rövid kivitelezési idő ellenére bizonyosan így lesz ez a parkolóház esetében is – állítja a kivitelező.

Kapcsolódó cikk:

Épülhet az első parkolóház (2003-04-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják a sashegyi szemétlerakót

A győriek többsége tisztában van azzal, hogy a Pápai úti szeméttelep órái meg vannak számolva, és… Tovább olvasom