Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Parkoló a Bécsi kapu téren?

Győr belvárosában 63 parkolóhely megszűnt, elképzelhető, hogy karácsonyig új parkolóhelyek lesznek.

Felmerült az is, hogy az Apáca utcában is lehet majd parkolni.
Kattintson a képre >>
A Kisalföld értesülése szerint a győri közgyűlés asztalára kerül csütörtökön a belvárosi parkolást látványosan átalakító tervezet, amely szerint  jövő csütörtöktől autók parkolhatnak – december 24-ig – a Dunakapu és a Bécsi kapu téren is.

A győri polgármesternek több mint százötven kereskedő írt tiltakozó levelet a közelmúltban. Október 1-jétől ugyanis hatvanhárom parkolóhely megszűnt a belvárosban, a városvezetői nyilatkozatok szerint azért, hogy ezzel a gyalogosforgalmat biztonságosabbá tegyék a centrumban, a belvárosból pedig folyamatosan ki lehessen vezetni az autósforgalmat. A kereskedők a parkolózár előtt már hónapokkal tiltakoztak a rendelet bevezetése ellen: a forgalmukat féltették, mondván, épp ellenkezőképpen sül el a dolog, a vevők nemhogy bejönnének a belvárosba, inkább elkerülik azt, ha nem tudnak hol megállni. Panaszuk meghallgatásra talált...

A kereskedőktől 180 aláírás

Korábban megírtuk, hogy a kereskedők aláírásgyűjtésbe kezdtek, és első körben 135 dedikálással el is küldték levelüket a polgármesternek, amelyben segítséget kértek. Azóta még ötvenen csatlakoztak a kezdeményezéshez és azt kérték – mondta Szilágyi Tibor helyi kereskedő, aki az aláírásgyűjtésben is részt vett –, hogy a belvárosi parkolást tegyék ingyenessé négy óra után, valamint a hétvégeken is meg lehessen állni parkolójegy nélkül. Ez az egyetlen módja annak ugyanis, hogy az ingyenes parkolást „alapból" biztosító bevásárlóközpontokkal egyáltalán versenyezni tudjanak a belvárosi üzletek. A helyi kereskedők azt sem titkolták, számukra az lenne a legjobb megoldás, ha visszaállítanák a parkolózár előtti helyzetet, vagyis visszakapnák a megszüntetett Bajcsy-Zsilinszky úti és Czuczor utcai parkolókat.

A Kisalföld  úgy tudja, a parkolózár feloldására minden esély meg is volt egészen hétfő estig. Akkor azonban egy másik megegyezés született, amely ehelyett új parkolóövezeteket jelöl ki a belvárosban.
Eredics Imre alpolgármester tegnap még azt hangsúlyozta: amíg a polgármesterrel nem egyeztetnek erről az elképzelésről, minden feltételes módban értendő.

Jövő csütörtöktől életbe léphet

Információnkat azonban megerősítette: a nagy valószínűséggel a közgyűlés asztalára kerülő tervezet szerint fizetős parkoló lesz a Bécsi kapu és a Dunakapu tér (ez utóbbi nyilván a piacnapokon kívüli időszakot jelenti), és szó volt arról is – bár ezt az alpolgármester nem támogatja –, hogy parkolóövezet legyen az Apáca, valamint a Rákóczi utca azon szakasza is, ahol eddig nem állhattak meg az autók. A rendeletmódosítás, ha elfogadják, november 24-én, tehát jövő csütörtökön lép életbe és ha Eredics Imrén múlik, csak a karácsonyi vásárlási rohamra vonatkozik, tehát időszakos lenne. De erről mindjárt.

Gyalogosövezetből autós

Előtte arról, hogy az érintett belvárosi övezetek mindegyike az úgynevezett gyalogoszónába tartozik, s mint  cikkünk elején leszögeztük, az október 1-jei parkolózárat is éppen azért vezették be, hogy a gyalogosforgalmat biztonságosabbá tegyék a belvárosban. Eredics Imre, akinek ezt az ellentmondást felvetettük, elismerte: valóban ellentmond az eredeti elképzeléseknek ez a lépés – ezért sem támogatja a két a utcában a módosítást –, a céljuk azonban nem változik, a belváros legszűkebb magjából szeretnék az autósokat kijjebb csalogatni, most még a Jókai utcai parkolóházba, később talán a többibe (ha épülnek továbbiak). A kereskedők félelmét és kérését azonban a városnak tudomásul kellett vennie – tette hozzá az alpolgármester. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem állítják akkor vissza az eredeti állapotot a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Czuczor utcában, a válasz ugyanez volt: a jövő az lesz, hogy az autók fokozatosan kiszorulnak a Baross út környékéről, de ezt csak lépésről lépésre tudják megtenni. Ha minden igaz, jövő tavasszal a megszüntetett hatvanhárom parkolóhely már díszburkolattal ellátott járda lesz.

Ma kerékbilincs, holnap...

A kereskedők között felemás a vélemény arról, hogy ez a mostani jó megoldás-e. Akik közelebb vannak a Bécsi kapu térhez, illetve a Dunakapu térhez, azok azt mondják, elfogadható; de olyan is akadt közöttük, aki a hír hallatára újabb egyeztetést sürgetett, mert szerinte nem ez a megoldás.

Ami tény: a mostani (értsd: tegnapi) elképzelések szerint ez a kedvezmény december 24-ig szól, tehát addig lehet használni a tereket parkolásra. Ám ha ez így lesz – vetettük fel az alpolgármesternek –, hogyan tudják az autósokkal elfogadtatni, hogy november 23-án még kerékbilincset szerelnek a Bécsi kapu téren parkoló járművekre, majd egy nappal később már engedélyezik a parkolást, hogy december végétől ismét büntessenek? „Ez valóban kétséges" – válaszolta Eredics Imre, hozzátéve, „az eredeti céltól nem térek el, a forgalomcsökkentést végigcsinálom a belvárosban".

A képviselők véleménye

A belvárosi önkormányzati képviselők közül Gergely Zoltán, aki Erediccsel közös (szocialista) frakcióban ül a közgyűlésben, s aki a gyalogosforgalom mellett érvelt eddig mindig, csupán annyit mondott megkeresésünkre: „Nincs ésszerű válaszom a mostani helyzetre."
 Somogyi Tivadar belvárosi  képviselő, a közgyűlés jobboldali frakciójának tagja bővebb nyilatkozatot adott. Ő egyetlen megoldást tartana csak elfogadhatónak, ha az eredeti helyzetet visszaállítanák. Az új (lehetséges) verzióról a Kisalföldtől hallott, ezt nevetségesnek nevezte. „Az MSZP-nek be kellene ismernie, hogy tévedett, amikor megszüntette a hatvanhárom parkolóhelyet úgy, hogy cserébe nem tudott semmit felajánlani a gyalogosoknak. Ezt a hibát pedig most csak tetézi. Olyan zónákba vezeti vissza ismét az autósforgalmat, ahonnan már sikerült kivezetnie" – mondta még Somogyi Tivadar.

Ingyenes parkolás?

Az új fizetős parkolóhelyek kijelölése, az automaták kihelyezése a Komszol feladata lesz. Kovács Barnabás igazgató azonban nem tudott még semmit sem mondani ezzel kapcsolatban, mivel a rendelettervezetről egyelőre ő sem tud. Ami biztos, hogy a Komszol többszörösen is érintett lehet a kérdésben: akkor is, ha december 24-ig szombatonként, illetve négy óra után ingyenes lesz a parkolás – hiszen ez bevételkiesést jelent számára –, és akkor is, ha bevezetik az úgynevezett kuponos rendszert. Ez utóbbinak az a lényege, hogy a kereskedők kedvezménnyel vehetnek parkolási kupont a Jókai utcai parkolóházba, amit odaadhatnak (nyilván ingyen) a vásárlóiknak, hogy hagyják ott autójukat, ne jöjjenek be a legszűkebb centrumba. Eredics Imre szerint is a város pénzébe kerül majd a mostani változás (ha valóban elfogadják), még akkor is, ha a két tér fizetős parkolói bevételt hoznak majd.
A közgyűlés holnap tárgyalja a kérdést, ami biztos, két verzió is terítékre kerül. A jobboldal azt javasolja, vizsgálják meg a Bajcsy és a Czuczor utcai parkolók visszahelyezésének lehetőségét; a másik verzió pedig az eddig elemzett tervezet. Csütörtökön eldől, melyik mellé állnak többen.

Kapcsolódó anyagok >>
  
Elhalasztott parkolózár (2005-03-24) >>
Megszűnik 63 parkoló Győr belvárosában (2005-09-21) >>
Októberig maradnak a belvárosi parkolók (2005-03-23) >>
A lakótelepeken nem lesz fizetőparkoló (2004-02-03) >>
Bliccelő osztrák autósok (2002-10-08) >>
Elhalasztották a parkolási módosítást (2005-05-27) >>
Győrben nem lesz SMS-es parkolás (2002-08-16) >>
Hétszázzal kevesebb parkolóhely a lakótelepeken (2004-07-07) >>
Parkolóház 260 autó számára (2003-06-27) >>
Húsz százalékon a parkólóház (2005-11-08) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levelet írtak a magasházak ellen

A győri Ipar utca 96. számon bejegyzett Egyetértés Lakásszövetkezet egyet nem értését fejezte ki,… Tovább olvasom