Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Parkolási rendeletetmódosítás

A győri közgyűlés jövő héten tárgyalja Gergely Zoltán javaslatát a parkolási rendelet módosításáról.
A győri közgyűlés jövő héten tárgyalja Gergely Zoltán belvárosi szocialista önkormányzati képviselő javaslatát a parkolási rendelet módosításáról.

A politikus indítványát még a két héttel ezelőtti ülésen tette meg, amelynek tárgyalását akkor a testület elhalasztotta. A cél kettős: elősegíteni a Belváros egyes területeinek rehabilitációját, illetve a leromlott állapotú épületek felújítását.

Gergely Zoltán a Kisalföldnek kifejtette a javaslat hátterét. Eszerint a közgyűlés tavaly decemberben fogadta el a város parkolási rendeletét, amely a parkolóhiányos városrészekben megtiltotta a közterületi parkolómegváltást, amit csak parkolóházban tett lehetővé a korábbi 315 ezer helyett 1,8 millió forintért. A döntés – amelynek célját a képviselő egy percig sem vitatja – főként a történelmi városrészben blokkolta a rossz állapotú területek, épületek rehabilitációját.

Ha a közgyűlés elfogadná a politikus javaslatát, akkor lehetővé válna, hogy a vállalkozók saját beruházásukhoz kapcsolódóan más telkén alakítsák ki az előírt számú parkolót, akár parkolóház megépítésével. Ez például többek között az elevátorház rehabilitációjához, átalakításához nyújtana segítséget. Az indítvány másik pontja arra irányul, hogy kedvezményesen – olcsóbban – válthassa meg a szükséges parkolóhelyet a már meglévő parkolóházban az, aki tetőteret épít be úgy, hogy közben vállalja az adott épület teljes külső – esetlegesen gépészeti – felújítását.

Ehhez tudni kell, hogy számos belvárosi épület lakóközösségének nincs pénze tatarozásra, rekonstrukcióra, amire viszont a tetőtér eladása elegendő fedezetet nyújtana. A mostani feltételekkel ugyanakkor a cégeknek – a drága parkolómegváltás miatt – nem éri meg az ilyen jellegű beruházás. Gergely Zoltán hozzátette: a belvárosi épületek elengedhetetlen felújítása több milliárd forintot emésztene fel csak az önkormányzat kasszájából. Erre azonban jelenleg nem áll rendelkezésre fedezet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a kíméletlen állatkínzót

Támadója nem kímélte a fehér, foltos és barátságos Marcit, a győri Kálmán Mária macskáját. Tovább olvasom