Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Parkolási káosz a becsengetés előtt

Komoly gondot okoz a parkolás Győrben az iskolák, óvodák jelentős részénél. Persze ez nem helyi sajátosság: a reggeli káoszra igazán hatékony megoldást még kevesen találtak ki.

Az evangélikus iskola számára külön gondot jelent a forgalom is.

Minden szülő ismeri a reggel nyolc előtti csúcsot, az egyszerre érkező autók még ott is káoszt okoznak, ahol istenes a helyzet. Ilyen például a győri Apor-iskola, mert a kialakított parkolókba sokan nem állnak be arra a néhány percre, amíg a gyereket bekíséri az egyik szülő, s ilyenkor törvényszerűen akad egy másik autós is, akik vele szemben teszi ugyanezt. Ilyenkor aztán se ki, se be, pedig még a munkahelyre is oda kellene érni. S akkor még nem beszéltünk azokról az intézményekről, amelyeknek megközelítően sincs ekkora befogadóképessége, ilyen a gyakorló-, a Gárdonyi-, az evangélikus iskola vagy a Kölcsey, ahol a gyereknek épp csak kiszállni van ideje.

Hallgatóné Hajnal Judit, a Péterfy evangélikus oktatóközpont igazgatója megkeresésünkre úgy reagált: mind a parkolás, mind a forgalom egyre égetőbb problémát jelent. Sajnos ő maga is szemtanúja volt, amikor egy gyereket elgázoltak, a kisdiák agyrázkódással úszta meg a balesetet. A két Rába-híd között álló, ˝Insula Lutheranának˝ nevezett épületegyüttes parkolóit naponta körülbelül ezren használják: 800-an az iskola, 200-an az evangélikus szeretetház miatt, s az egyházról még nem is beszéltünk.

Az igazgató szerint a rendőrök nem is igen büntetik a járdán veszteglő szülőket, mivel tudják, hogy munkába sietnek, a gyereket pedig be kell kísérni, főként itt, ahol igen veszélyes az átkelés. Hallgatóné Hajnal Judit attól tart, hogy az egyébként általa is igen várt hídberuházás fokozhatja a nehézségeket, hiszen az iskola mellett halad majd el a híd által generált forgalom.

Németh Zoltán alpolgármester szerint a forgalomtechnikai beruházások éppen hogy könnyíteni fognak a helyzeten. Fontos eleme lesz ugyanis a Ráth Mátyás téri körforgalom, aminek lassító szerepe van, s mivel egyirányúvá teszik az utcát, a parkolásra mindkét oldalon lehetőségük lesz az autósoknak. Németh Zoltán hangsúlyozta: a város eddig is több intézkedést tett, hogy javítson az állapotokon: a Gárdonyi-iskolánál parkolókat hozott létre, a belvárosi gyakorlónál pedig várakozni tilos táblákat helyeztetett ki. Ezek azt szolgálják, hogy a szülő közvetlenül az iskola bejáratánál állhasson meg, amíg a gyerek belép a kapun, ezeket a helyeket tehát más céllal nem is szabad elfoglalni.

Olvasóink írták

 • 9. kisg 2010. február 22. 21:13
  „Bocsi, ez az előbb kimaradt. Gergely Zolika magyarázza a megszüntetés okait a végén

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_parkolok_negyedet_megszuntetik/1116290/

  Itt meg a korábbi parkolásos közlekedéses alpolgi.
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/nem_a_kenyelmi_szempontok_dontottek_a_parkolohelyekrol/1116415/”
 • 8. kisg 2010. február 22. 21:08
  „Kedves VargaP és greenie. Az emlékek úgy tűnik összekeveredtek. Németh Zoltán a parkolóhelyek megtartásáért küzdött, míg Gergely Zoltán a parkolók megszüntetéséért. A tényszerűség kedvéért néhány cikk, ami ezt alá is támasztja. Ja kérem, nem Németh került ellentmondásba, és talán nem véletlen, hogy Gergely Zolika alulmaradt az önkormányzati választáson a következetlenségével és most is Győr déli körzetében próbálkozik. A belváros környékéről már rég elutálták.

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/oktoberig_maradnak_a_belvarosi_parkolok_/1129726/
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/elhalasztott_parkolozar_/1129821/

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/nem_odazzak_el_a_parkolozarat/1144306/
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/parkolozar_gyorben/1145291/
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/feloldjak_a_parkolozarat_ket_helyen/1170086/
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/reszben_feloldottak_a_gyori_parkolozart_/1175297/”
 • 7. hordópali 2010. február 08. 20:04
  „Körforgalomnak lassító szerepe!!!
  Ja!
  Véleményem szerint NZ egy Térépítőforgalomszervezővolánjáratátalakítóközlekedésfelborítóautókibeüldözőmindenkikedvébejárnimegpróbáló okostojás!”
 • 6. greenie 2010. február 08. 17:35
  „Tudod VargaP! N.Zolikánál változnak az elvek aszerint, hogy mit mondanak Pesten.
  Itt nem lenne probléma, ha a szabályokat betartatnák, és a rendőrök az iskolák előtt nem csak díszből lennének ott, hanem lenne náluk egy jó kis bírságoló papírtömb is. Miután mindeki kifizette az alkalmanként 10-20-30 ezer forintos bírságokat, lehet, hogy rájönne, hogy ennyiért inkább sétál a jövőben. Ha nem, akkor minden nap ennyit fizet, és rájön, hogy még taxi is olcsóbb lenne.
  Úgy tudom, hogy a Bajnok folymatosan kiáll a sajtó elé, hogy milyen jó az együttműködés a rendőrséggel. Ha ilyen jó, akkor csak egy telefon lenne, és máris indúlhata az akció. Ja, vagy így kampány alatt nem szabad magukra haragítani az embereket? De ha nem tesz ellene a városvezetés, akkor ez bűnpártolás, amit a törvény ugyanúgy büntet. Ugye a Bajnok és csapata nem szeretne törvényt sérteni.
  Javaslom, hogy a Kisalföld szerkesztősége tegyen kössz egy ilyen felhívást, hátha erre valaki felkapja a fejét és elkezdenek rendet rakni ebben a városban. És most csak és kizárólag a tilosban parkolókra gondoltam!”
 • 5. VargaP 2010. február 08. 15:42
  „nekem csak 1 jut az eszembe. Németh úr, mint "sima" képviselő a szocik ellen fellépve parkolóhelyek megszüntetésének élharcosa volt. Majd mint fideszes polgármesterhelyettes visszaállítatta, ennyit a szakérteleemről”
 • 4. kingelen 2010. február 08. 11:17
  „Nekem van egy ötletem: mi lenne, ha hosszabb-rövidebb távot gyalog tennének meg az emberek?!”
 • 3. knifemaster 2010. február 08. 10:39
  „"a reggeli káoszra igazán hatékony megoldást még kevesen találtak ki."
  Tehát akkor van megoldás.Miért nem alkalmazzák?”
 • 2. tosa2 2010. február 08. 10:13
  „Hát igen : a kényelem, kényelmesség, de baromi rosszul élünk!!”
 • 1. greenie 2010. február 08. 09:31
  „Csak azt nem értem, hogy mi köze egy kőrforgalomnak az iskolák körüli parkolási helyzethet. Ja, vagy ez sablon PR szöveg N. Zoliától? Így már rögtön más.
  Pedig egyszerű lenne a képlet. Az ott szolgálatot teljesítő rendőr kérem büntesse meg a kedves szülőt - bármennyire is siet az a munkába -, mivel szabálytalaságot követ el. Ítltott helyen áll meg, várakozik, veszélyezteti sé hátráltatja a forgalmat, s ne adj isten még balesetveszélyes is. Válasszon a rend őre ezek közül, kemény pénzbírsággal jutalmazza. Ezután már mindenki megtanulja, hogy el lehet indulni 10 perccel hamarabb is otthonról, a közelben szabályosan parkolni, és onnan elsétálni a gyerekkel az iskoláig. Egy kis reggeli testmozgás meg jót tesz az egészségnek is.
  Itt nem a parkolók számával van a gond, mert egy iskola bejárata előtt ne is legyen parkoló. Érdekes módon pl a Jedlik előtt a Szent IStván út közepén senkinek nem jut eszébe a reggeli csúcsban megállni. Vajon miért? Mert félti az életét.
  Ezután ne csak ez legyen eseteg a visszatartó, hanem a kemény pénbírság is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekült a gyorshajtó

Eliszkolt a rendőrök elől az a német X5-ös BMW, amelyik 190-nel rohant az M1-esen szombaton.… Tovább olvasom