Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Parkerdők (lesznek) a városhatáron

Lehettek volna s lesznek is – most inkább csak „mutatóban” vannak parkerdők Győr határában. Igazából a Püspökerdő ismert, ám kialakulóban vannak másutt is a kellemes sétákat kínáló helyek.
Püspökerdő: A legtöbben ezt ismerik Győrben, népszerű kirándulóhely ma is.
Ha valaki Győrben úgy gondolja, jó lenne egy árnyas, kellemes, csendes séta, igen nagy valószínűséggel a Püspökerdő jut először eszébe. Pedig léteznek erdők a város közvetlen határában másutt is, de oka van, hogy azok nem vonzzák a kirándulókat. Legalábbis egyelőre. Horváth Ernő, az önkormányzat környezetvédelmi irodájának főtanácsosa és Németh Zoltán, a környezetvédelmi bizottság vezetője biztató tényekkel tud szolgálni a parkerdőket hiányoló kérdésünkre.

„ Ezer kézben"

Érdemes ott kezdeni a történetet, hogy valamikor a ’70-es években már volt kísérlet a várost övező parkerdőhálózat kialakítására. Egy Balaton melletti cég ingyen meg is csinálta volna a terveket. Nem tudni azonban, hogy mi okból, az akkori városi tanács egyszerre csak nem foglalkozott tovább a kérdéssel.

Aztán meg már késő lett. Jött a privatizáció, a városkörnyéki erdők „ezer tulajdonosra" darabolódtak. A magánkézben lévő erdők pedig érthető okokból gazdasági (fakitermelési) célokat szolgálnak. Az állami tulajdonban maradt erdőkkel azonban az utóbbi években már nem csak gazdasági megokolásból kezdtek intenzívebben foglalkozni.

A jövőnek nőnek

Likócson a HM Budapesti Erdőgazdaság Rt. nem kevesebb, mint 26 hektár korábban elhanyagolt területet telepített be, ebből 6 hektár a kocsányos tölgy, 5 hektár a nemesnyáras, a többi zömmel szürke nyár. A telepítéskor már eleve olyan nyiladékrendszert alakítottak ki, hogy majdan megfeleljen a parkerdő sétakövetelményeinek. Ezek a fák már szépek, ötévesek, persze arra még várni kell, amíg valóban árnyat adók lesznek. E munka a Kahn Károly-díjas erdész, Stádel Károly nevét dicséri. Szintén a tulajdonos Honvédelmi Minisztérium erdészete Bácsán 7 hektáron kocsányos tölgyet telepített, a bácsaiak által a Szent Vid-dombra tervezett pihenőhelyhez kapcsolódva. (Ezek a fácskák kétévesek, 40–50 centisek.) Azt szorgalmazzák, legyen ez a terület védett.

Kár, hogy rongálják

A szintén állami tulajdonú (ÁPV Rt.) más erdők kezelője a Kisalföldi Erdőgazdaság. 1997- ben kötött megállapodást a város önkormányzatával a Püspökerdő átalakítására. Együttesen évente 2–4 millió forintot költenek erre a területre. Sétautak, padok, tűzrakó helyek, esőbeállók épültek, a szükségessé vált tarvágások helyét pelyhedző nyár helyett „kellemesebb" fákkal telepítették, jobbára kőrissel.
Ezt az együttműködést a város és az erdőgazdaság között mindig szívesen emlegetik.

A győri erdészet igazgatója, Limp Tibor ezért meg is kapta a város közgyűlésétől a Kitaibel Pál-emlékérmet (ebből évente egyet adományoznak). Az erdőgazdaság lemondott a Püspökerdő gazdasági célú hasznosításáról, amit itt tesz, valóban a város lakosságáért teszi. A gond most inkább az, hogy nem elég kialakítani egy sétaerdőt, azt fenn is kell tartani, folyamatosan pótolni, javítani berendezéseit. Egy szép, nádfedeles esőbeálló tetejét például „eltüzelték" az erdőjárók, kevésbé szép, ámde strapabíróbb fatetőt kellett csinálni. A krosszmotorosok sorra-rendre tönkreteszik a sétautakat – szóval mindig van mit helyrehozni.

Csanaktól tanösvényen

Más erdők közül említhetjük a Győr–Gönyű között húzódót, ezt azonban a honvédség – saját feladatait szem előtt tartva – nem szándékozik parkerdővé alakítani. Szentivánon van egy nem nagy, ám szép és értékes terület, az úgynevezett lőtéri tölgyes. Vagy államilag, vagy helyi rendelettel tervezik védetté nyilvánítását. Utóbbira is van már példa, a győri közgyűlés éppen nemrégiben nyilvánította védetté a város nyugati határán lévő, 22 hektáros bécsi úti nádast.

Ha nem is összefüggő erdők formájában, de léteznek vagy kialakulóban vannak közeli kirándulásra, sétára alkalmas területek. Például a marcalvárosi „kiserdő" szépen nő, s folytatása lehet a jövőben a Pápai út melletti, kialakításra váró 3 hektáros terület. Több kilométeres erdőgazdasági tanösvény indul a Ménfőcsanak alatti fahídtól körbe a Rába-töltésig...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betétkönyv ballagásra

Alaposan sikerült meglepnie Tápszentmiklós önkormányzatának az iskolájuktól most búcsúzó tizenhárom… Tovább olvasom