Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Párját ritkító ásatás Győr határában

Egy most folyó ásatás derített fényt egy több ezer éves kelta sírra Gyirmót és Ménfőcsanak közelében.
Kattintson a képre >>
Magyarország és a környező országok legnagyobb ismert kelta temetője található Gyirmót és Ménfőcsanak közelében. Minderre a most folyó ásatás derített fényt, amelynek során két–, két és fél ezer éves sírok kerültek elő ékszerekkel, fegyverekkel.

A 83-as, Győrből Pápa felé vezető főút melletti egykori eperföldek tulajdonosai el kívánják adni a területüket, hogy azon kereskedelmi egységek, lakóházak épülhessenek. Mindezt úgy kívánják megtenni, hogy már elvégeztették rajta a kötelező régészeti feltárást. Az ásatást Egry Ildikó vezeti.

„ Most már elmondhatom, hogy a Kárpát-medencében és környékén egyedülálló kelta temetőt találtunk, amelyben eddig mintegy kétszázhatvan sírt tártunk fel."

– Az elhunytak mellé számos használati tárgyat helyeztek az akkori gyászolók: mindkét nem mellé nagy tálakat bennük ételekkel, a nők ruháján ékszereket, bronz ruhatűket, karkötőket, bokapereceket, a férfiak mellé kardokat, pajzsokat, lándzsákat, ritkábban szőlőmetsző ollókat, késeket – magyarázta a Kisalföldnek a régész.

A sírok közül idén 96 került elő, a többire az 1967–68-as ivóvízvezeték-fektetés, a 83-as főút Ménfőcsanakot elkerülő szakasza, a Bricostore és a Mediterrán-lakópark építése kapcsán bukkantak. A temetőt a Krisztus előtti IV. és I. század között, hozzávetőlegesen négyszáz évig használta a környező kelta települések többezres lakossága. Körülbelül 800-szor 200 méteres, azaz 16 hektáros területről van szó. Érdekesség, hogy olyan falvak nyomai is a felszínre kerültek, amelyek bizonyíthatóan ebben a temetőben helyezték végső nyugalomra halottaikat.

– Nem csak kelták temetkeztek ide. A kora bronzkorból, azaz a Krisztus előtti második évezredből is találtunk néhány sírt. A kora vaskorból, a keltákat közvetlenül megelőző időszakból földbe mélyített házakra bukkantunk. A római korból, a Krisztus utáni második-negyedik századból temető került elő nyolcvan sírral, valamint egy út, ami a bevásárlóközpontoktól Gyirmót felé haladt. Egy kis Árpád-kori falut is találtunk, szélén kemencékkel – sorolta Egry Ildikó.

A munka 2006-ra is biztosított. November végéig két és fél hektár feltárásával végeznek a szakemberek, és legalább három-négy hektár jövőre marad. A régészeknek ásatást kell végezniük többek között a Holt-Rábához közel eső homokdombon is, ahol a humuszréteg eltávolítása után már most nyilvánvaló, hogy több száz avar sír található.

Bemutatópark lehet

A megyei múzeumok igazgatósága tavaly a Bricostore barkácsáruházzal szemben, a Széles-földeken folytatott próbafeltárást, ahová bevásárlóközpontokat tervez egy ingatlanfejlesztő társaság. Ott réz-, bronz- és római kori leletek kerültek elő. A tervek szerint az Öreg-Rába mellett régészeti parkot hoznak létre, ahol különleges archeológiai skanzenként az eredeti állapotban felépített házakat is megtekinthetnék a látogatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 50 városban a ''nép ügyvédje''

Százötvenezer plakáton, majd később 45 regionális és országos televíziócsatornán vetített társadalmi hirdetésben és félórás dokumentumfilmben népszerűsíti a nép ügyvédje ingyenes jogsegély-szolgáltatását az Igazságügyi Minisztérium (IM). A 2004 áprilisában indult szolgáltatást idén már 36 ezren vették igénybe. Jelenleg közel 400 ügyvéd nyújt ingyenes jogsegélyt. Tovább olvasom