Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Paripák ünnepi szemléje Győrben - videóval, fotókkal!

A Győri Lovas Nemzeti Díszszemle alapításának jubileiumi, 10. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget és lószemlét Győr-Szabadhegyen a Veress Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola.

A Győri Lovas Nemzeti Díszszemle alapítását lószemlével ünnepelték Győr-Szabadhegyen a Veress Péter Mezőgazdasági Szakközépiskolában csütörtökön délelőtt.

Fotók: Cseh Róbert


Videó: Cseh Róbert."Az állatok szeretete tartást ad nekik, s ez egész életükön át elkíséri őket"


"Iskolánkban mindig kiemelt helyet foglalt el a lovas oktatás. Büszkén mondhatom, hogy diákjaink akkor is szívesen mennek le a lovardába, ha egyébként nincs ott dolguk. Tán nem véletlen, hogy az állatok szeretete tartást ad nekik, s ez egész életükön keresztül elkíséri őket" – mondta Szabóné Gazdag Andrea, a Veres iskola igazgatónője ünnepi beszédében.

Simon Róbert alpolgármester tiszteletbeli tagja a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasznak.

Őrzik az 1848-49-es huszárhagyományokat

"A díszszakasz tagjai nem csupán részt vesznek minden évben a március 15-i városi ünnepségen, de a kismegyeri történelmi lovasjátékokon is ápolják lovas hagyományainkat évről évre. Mindezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert az országban gyakorlatilag egyedüliként őrzik az 1848-49-es huszárhagyományokat" – közölte a győri alpolgármester.

Simon Róbert ezt követően emléklapot adott át mind a Veres Iskolának, mind Vígh Attilának, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz vezetőjének, aki egyben a mezőgazdasági szakközépiskola tanára is.

Gavotte, a csodalovat is körbevezették

Az ünnepi köszöntők után a régi hagyományoknak megfelelően Vígh Attila huszáregyenruhába öltözött diákok segítségével az iskola udvarán bemutatta az összes lovat.

A gyönyörű állatok között volt Gavotte is, az immáron 17 éves galambszürke csodaló.

Mint emlékezetes, Gavotte 2000 augusztusában kis híján elpusztult egy felgyújtott pajtában, de csodával határos módon – s persze a gondos ápolásnak köszönhetően – felépült, s 2001 március 15-én már ő vezette az ünnepi menetet Győrben.      

Olvasóink írták

  • 3. Uomo 2010. március 15. 21:08
    „Kár hogy a paripa (ellentétben a köznyelvvel) herélt csődört jelent; olvasónak elnézhető cikkírónak ha lovakról akar írni, nem.”
  • 2. Gandzsi 2010. március 11. 20:46
    „Viszem a lovamat én is!”
  • 1. Mankapunka 2010. március 11. 13:33
    „viszem az én "kecskémet" is. Néha ő is egy-két szituban "paripa" lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint felgyújtották a Lomb utcai házat

Bontás alatt lévő, életveszélyessé vált társasház gerendáit gyújtották fel szerdán este Győrben.… Tovább olvasom