Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Páratlan útfelújítási tervek

Újabb jelentős hitel felvételét tervezi a győri önkormányzat, amiből 38 utat, csomópontot és hidat újít fel 3 év alatt.
Újabb jelentős hitel felvételét tervezi a győri önkormányzat, amiből 38 utat, csomópontot és hidat újít fel várhatóan három év alatt. A bizottságok a héten tárgyalják a tervezetet. A végső szót a közgyűlés mondja ki a jövő héten.

A megyeszékhely az elmúlt esztendőkben évente 350–400 millió forintot fordított kátyúzásra. Nem véletlen, hiszen Győr útjai nincsenek túl jó bőrben. Ezt mutatja, hogy egy év elején nyilvánosságra került felmérés szerint a közepes és ennél rosszabb állapotú szakaszok aránya eléri a háromnegyedet. Ha a közepest tekintjük átlagosnak, akkor 33 százalék ennél is kedvezőtlenebb besorolást kapott.

Ezen a helyzeten próbál változtatni az a nagyszabású program, amelyet jövő csütörtöki ülésén tárgyal a közgyűlés. Eredics Imre alpolgármester előterjesztésében – amely a héten került az önkormányzat bizottságai elé – az szerepel, hogy a városháza hitelfelvételből teremti meg a fedezetét a beruházássorozatnak. Ennek összege várhatóan megközelíti az 1,6 milliárd forintot. Az írásos anyag első verziójában még az állt, hogy minderre jövőre kerül sor, majd egy „kis" módosítás után végül 2006–2008-ra változott a dátum.

Ismeretes, hogy Győr tavalyig az egyetlen hazai nagyváros volt, amely érdemi hitelfelvétel nélkül tudott fejleszteni. A „jég" a Nádor aluljáró építésével tört meg 2004 végén, amelyhez az OTP Bank Rt. biztosít 5,5 milliárd forintot. A pénzből több új út építésére is futja. Az újabb hitelfelvételnek egyébként nincs jogszabályi akadálya. Az államháztartási törvény ugyan korlátozza az önkormányzatok kölcsönfelvételi kedvét, de a limit egy évre, és nem a teljes hitelállományra vonatkozik.
Az alpolgármester indítványából az derül ki, hogy még kölcsönt is megéri felvenni, mert az utak toldozására-foldozására fordított összegek kidobott pénznek tekinthetők.

Az anyaghoz mellékelt beruházási célokmány szerint 38 út, csomópont és híd felújítását végeznék el, amivel mintegy 200 millió forintnyi kátyúzást lehetne megspórolni. Bartha Gusztáv, az Útkezelő Szervezet vezetője a településrendezési bizottság tegnap délutáni ülésén elmondta: a lista sürgősségi sorrendet jelent. Hozzátette: olyan szakaszokat választottak ki, amelyek gyűjtőútnak minősülnek, és/vagy amelyeket tömegközlekedésre is használnak.

A szakember beszámolt arról is: befejezték az előkészítését a lakóutca-felújítási programnak. Ez szintén három évre szólna, és végösszege meghaladná az egymilliárd forintot. A költségek fedezetét akár a kátyúzáson megtakarított pénz is jelentheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verdi szülőföldjén játszanak

Milánóban, a Verdi-konzervatórium ezerszemélyes nagytermében lépnek fel a győri Filharmonikusok. Tovább olvasom