Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Páratlan év, páratlan évjárat?

Pannonhalmi borvidék - Egészséges szemek, magas mustfok – ez az eddig leszedett szőlő alapján a tapasztalat a Pannonhalmi borvidéken. A szüret java ezen a héten kezdődik s ha marad a száraz meleg, a 2003-ashoz hasonló kiemelkedően jó borok várhatók.

– Borvidékünkön régi tapasztalat, hogy a páratlan évek hozzák a jobb évjáratokat, a szerencsésebbeket. Reméljük, az idei ezt igazolja, s eddig minden azt is mutatja, hogy a hat évvel ezelőttihez hasonló, kiemelkedő minőségű borok születhetnek.

Az alapanyag jó hozzá. Másrészt csak szerencsésebb lehet az idei év, mint a tavalyi, amikor a jégverés a termőterület csaknem felét érintette – mondta el Hangyál Balázs hegybíró és hozzátette: az Irsai Olivér korai fajta, azt már az elmúlt két hétben leszedték a borvidéken. A szüret java ezen a héten kezdődik. A rizlingszilváni, a cserszegi fűszeres, a tramini, az ottonel muskotály gyönyörű borokat ígér, a fehérboroknak az idei időjárás különösen kedvezett. Most az segítene még, ha az elkövetkező hetek olyan időt hoznának, ami igazi vénasszonyok nyarának nevezhető. Az esőt kerülő, 20–25 fokos, hosszú száraz, meleg ősz lenne jó a szürethez.

Korai érés: Ahogy eddig, szeptemberben is napsütésben szeretnék szüretelni az idén kitűnő fehérborokat ígérő fajtákat a borvidéken. Fotó: B. A.
Korai érés: Ahogy eddig, szeptemberben is napsütésben szeretnék szüretelni az idén kitűnő fehérborokat ígérő fajtákat a borvidéken. Fotó: B. A.

A forró nyár nyomán előbbre vannak a szőlők az érésben a szokásosnál, ezért Deé Géza dűlőiben az Irsai Olivér szedését már az augusztus 20-i ünnepnap után elkezdték. A győrújbaráti borász elmondta: szépek, egészségesek a szemek, 16,5 a mustfok, ami ideális ennél a fajtánál ahhoz, hogy savait megőrizzék. Emellett szép illat, zamat várható a többi fajtánál is és magas mustfokokkal, nagyobb termésmennyiséggel lehet számolni. Főként a rajnai és az olaszrizlingnél, de a chardonnay-nél is. Napsütéses szeptemberben szeretnék szüretelni.Összefogás és könyv

A Teremtett borvidék című könyvecskét 3 ezer példányban a győri bornapokra jelentette meg a Pannonhalmi borvidék hegyközsége, 900 ezer forintos állami pályázati támogatás révén. Ez még csak egy komolyabb kiadvány – s később kemény borítós albumot is szeretnének –, mégis az első komplex, az egész borvidéket átfogóan bemutató, 60 oldalas füzet. A termelők úgy érzik, azért sikerülhetett létrehozni, mert most kellő az összefogás köztük. Az ingyenes, népszerűsítésre szánt kiadványban 21 szőlő- és bortermelő szerepel és bemutatja a borvidékhez tartozó falvakat, Győr programjait, látnivalóit is.
A hétvégi bornapokon már hozzájuthattak az érdeklődők, mert ott a tavalyi három helyett már hét önálló standon kínálták a borvidék termelői boraikat. Az elmúlt évi rendezvényen kiderült: a győriek szeretik a bort. Ezért hosszabb távon megtérül a bemutatkozás, a borbarátok megismerik a pincészetek nevét, aztán ellátogatnak azokba. Idén ráadásul sok külföldi kóstolót fogadhattak a bornapok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolakezdési támogatásból példás

Sokat hallhattunk az elmúlt években Tápszentmiklósról. Első –iskolamentő – akciójukat még számos program követte. A falu önkormányzata most országosan egyedülálló módon támogatja az iskolakezdést. Tovább olvasom