Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Paragrafus-háború: Parkolócégek kontra autósok

Győri parkolási mustrára indult a Vasárnapi Kisalföld. Az eredmény sok szempontból tanulságos. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. 2001 óta foglalkozik a parkolási pótdíjak bírósági behajtásával. Elmondásuk szerint, bár az önkéntes fizetési hajlandóság magas a városban, peres ügyek így is szép számmal fordulnak elő.
A parkolás országszerte, de különösen a fővárosban naponta borzolja a kedélyeket. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a napi hírek elmaradhatatlan résztvevői a parkolási társaságok, a középpontban pedig stílszerűen a Centrum Kft. áll. Másfél éven belül másodszor módosult a pótdíjak behajtását rendező szabályanyag - a parkolási társaságoknak fejtörést és komoly pluszmunkát, az autósoknak némi megkönnyebbülést okozva.2001 óta kétszer történt komolyabb jogszabály-módosítás ebben a tárgykörben: 2006 decemberében és 2008 júniusában. A 2006-os változás következtében az addig kényelmes, öt éves igényérvényesítési határidő egy évre rövidült, azzal a kedvezménnyel, hogy ha az új törvény hatályba lépésének napjáig még a fizetési felszólításokat sem postázta a parkolási társaság, 60 napos moratóriumot kapott, amely idő alatt több ezer autós otthonába kellett megérkeznie az elmaradt pótdíjak kifizetésére felhívó küldeménynek.

Pénzbehajtási akció?

A törvényalkotói „szigor" nem kis feszültséget szült autósok és parkolási szolgáltatók között: a fizetési felszólítások és bírósági idézések okán a jármű tulajdonosok ellenük intézett támadásnak, pénzbehajtási akciónak vélték a történteket, a parkolási társaságok pedig minden kapacitásukat mozgósítva „gyártani" kezdték a nem várt küldeményeket. Néhány hónap elteltével már a bíróságok is szembesültek a megnövekedett ügyszám kapcsán a parkoló autósok és a társaságok sokszor vérre menő vitájával. A legfrissebb változás pedig olyannyira új, hogy meg sem száradt a tinta a törvényszövegen, máris vétót nyújtott be több száz parkolási társaság országszerte, köztük a Győri Kommunális is, illetve nevükben a Magyar Parkolási Szövetség, hiszen a módosítás egy tollvonással törölte a bírósági ügylajstromból azokat az eljárásokat, amelyek a szabálytalan parkolástól számítva egy évnél később indultak meg. A győri cég elmondása szerint helyben elenyésző az az arány, amely esetekben a bíróság a vitatott rendelkezést volt kénytelen alkalmazni, vagyis megszüntette a peres ügyeket. A Komszol kintlévőség kezelési gyakorlata ugyanis szigorúan ütemtervezett, folyamatosnak mondható, így a „késlekedés" miatti penitencia is elhanyagolható. Az is kiderült, hogy ennek ellenére a győri parkolási társaság sem ért egyet a most meghozott törvény szabályaival, így - a Parkolási Szövetség útján - az Alkotmánybírósághoz fordultak az utólagos normakontroll érdekében.

Hogyan döntenek?

Dr. Pálfay Szilárd, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. jogtanácsosa (konkrét számadatok hiányában) elmondta, hogy több ezer esetben kellett fizetési meghagyást kibocsátani, amellyel a nem fizetők tartozásait kívánta a cég behajtani. Ebből több száz ügy került a Győri Városi Bíróság elé, az autósok ugyanis nem értettek egyet a kirótt bírsággal. A városban csak néhány olyan eljárás volt folyamatban, amelyet a hatályba lépett rendelkezés miatt a bíróság megszüntetett. Ennek oka, - ahogy azt egyébként a Városi Bíróság is megerősítette a Vasárnapi Kisalföld kérdésére - hogy a bírák a jogszabályok alkalmazásával járnak el, és saját mérlegelésük szerint dönthetnek az eljárás megszüntetése vagy felfüggesztése mellett. A Komszol képviselőjének elmondása szerint a Magyar Parkolási Szövetség által kezdeményezett alkotmánybírósági normakontroll eredményeként arra számítanak, hogy a taláros testület őszi ülésén a törvény aggályosnak vélt szakaszait megsemmisíti, így a függőben lévő ügyekben döntés születhet a helyi bíróságon is. Reményeik szerint a parkolási társaság számára kedvező döntés, ahogy eddig is, valamennyi ügyben.

Autósok véleményére is kíváncsiak voltunk az új szabályról
Kövér Jenő, aki Tatabányáról autózott Győrbe, elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt ő is kapott pótdíj fizetésére felszólító csomagot itt Győrben, a büntetést pedig ki is fizette, így az eset bíróság elé már nem került. Ugyanakkor azóta is őrzi a parkolójegyeket, ha mégis fizetésre szólítaná fel őt a győri cég. Hallott az újonnan hatályba lépett jogszabály rendelkezéseiről, ami által a pótdíjak egy év elteltével már nem érvényesíthetők, és ezt jogosnak is tartja. Azt mondja, azzal sem értett egyet, hogy ha valaki eladta a gépkocsiját, és a vevő nem íratta saját nevére az autót, a régi tulajdonos akár négy-öt év elteltével is fizetni kényszerült.

Rieger Krisztina elmondása szerint az, hogy a parkolásért fizetni kell, természetes. Ha valaki jogtalanul használja a parkoló helyet, és megbüntetik, az szintén evidens. Azonban, ha a parkolási társaság egy évig nem foglalkozik az esettel, elfogadható, ha az autósok mentesülnek a büntetés alól.

Simon László Börcsön él, de rendszeresen jár (és parkol is) Győrben autóval. Az ő tapasztalatai szerint van kivetni való a parkolással kapcsolatban. Gyakran az ellenőrök nem veszik figyelembe, ha valaki éppen az automatánál áll sorba, és jegyet vált, ennek ellenére kihelyezik a büntető csomagot. „Láttam, hogy a hölgy éppen parkolójegyet vásárol, szóltam is az ellenőrnek, hogy ne büntesse meg, az úr mégis kirakta a csomagot a szélvédőre. Ennyi tolerancia azért elvárható lenne" - mondta. Megjegyezte, hogy kicsivel több ingyenes parkolási lehetőség könnyítene a győri autósok helyzetén.

Olvasóink írták

 • 18. 1olvasó 2008. július 30. 12:47
  „Szerintem teljesen mindegy mennyi máshol a büntetés, az az egy biztos, hogy kevesebb, mint nálunk. De a legdurvább az, hogy a büntetés összege 10 naponta duplázódik!!! ( 3000, 6000, 12000, 24000 stb )Hogy is van ez? Milyen jogon? Hány százalékos a kamat? Az uzsorásokat meg keményen büntetik. A 3000 Ft-ból nagyon könnyen és gyorsan lesz százezres nagyságrendű büntetés.”
 • 17. TND 2008. július 30. 00:47
  „"orgona"
  Azt, hogy az Osztrakoknal mennyi, nem tudom . De a Nemeteknel mar nem egyszer megbüntettek. Hala Istennek, ott csak 5 euro.”
 • 16. hondás 2008. július 29. 10:04
  „lázadnak a köcsög parkolócégek?????? de azzal senki nem foglalkozik hogy egy parkolóhelyet sok esetben akár kétszer is "eladnak"... pl veszek jegyet 1 órára (igaz csak kb fél órás dolgom van, de nehogy aztán 5 perccel később megyek és a kis buzi parkolóőr meg megbüntet) aztán 30 perc után elmegyek, és az én helyemre beálló autós újból fizet..........- ergó a helyet kétszer adták el........ na ez a lehúzás............ az egész parkolási rendszert kellene átalakítani és akkor lehet mindenki fizetne ha kell akkor 10 percért 1 óráért vagy kettőért.....”
 • 15. orgona 2008. július 29. 08:13
  „Osztrakoknal 21 euro a buntetes,nemeteknel meg nem 5 hanem több!”
 • 14. TND 2008. július 28. 23:43
  „Németorszagban nem vettem parkolőjegyet, megbüntettek 5 eurora =12oo Ft.
  Itthon, ha nem veszek jegyet, megbüntetnek 3ooo Ft-ra.
  Ez a nagy külőnbság azért van, mert nálunk "dübőrőg a gazdaság", és több pénz van a zsebünkben?”
 • 13. 1olvasó 2008. július 28. 08:29
  „hqb!
  Osztom a véleményét és ezt fogjuk tenni mi is! Én már írtam be az újságba felháborodva, mivel érvényes parkolójeggyel is megbüntettek minket. Hiába bizonyítottuk igazunkat, leveleztünk az illetékesekkel, egyre magasabb összegű csekkeket kaptunk. Leveleinkere a válasz mindig ugyanaz volt: " 0 tolerancia". Oldjuk meg a jegyvételt úgy, hogy ne kerüljön időbe. Felháborító, napokig örjöngtem dühömben. Ráadásul mikor a parkolóőr ott állt a kocsinál mikor megálltunk, még valamit kérdeztünk is tőle, de míg az autómatánál vártuk hogy sorra kerüljünk, addig megbüntetett. A jegy és a büntetés időpontja között 4 perc telt el!!! Hát igen, sajnos volt előttünk 3 ember. Meg kell várni, míg ők is váltanak jegyet. Pláne, ha a 100 Ft-ost nem veszi be a gép. Ezt szóvá tettük panaszunknál, mire a válasz: " igen, tudjuk, hogy sokszor nem fogadja el a gép az érméket". Kérdem én, miért is büntettek meg? Innentől kezdve nem érdemes venni jegyet. Ugyanannyi a büntetés így is , úgy is. Szép napot mindenkinek!”
 • 12. orgona 2008. július 28. 08:00
  „Cseter Janosnak ! Teljes mertekben igazat adok önnek ami az igazsagra vall !Sokan nem ertik ertelmes fogalmazasat egyszerre nekem is elkellett olvasni ketszer,de en mint egyszerü ember Okosoktol tanulok! Tiszteletem!”
 • 11. Mosolyka 2008. július 28. 07:31
  „megmondó:

  Hú de megmondtad!!!!!!!!!!!!!!!
  "Okos" vagy!

  :)”
 • 10. Cseter János 2008. július 28. 05:52
  „A súly-adóval( teljesítményadó) megvan fizetve a közutak teljes hossz és széleséének a használata! Persze a közlekedők hivatalos fosztogatására alkották meg a fehérgallérosok a parkoló díj és a behajtási engedélyek díját! Ezek a védtelen közlekedők sarcolói,vámszedői! Lehet rólam bár mit mondani,ha nem tudják ezt jobban kimagyarázni a lököttek! Az emberek néha olyanok mint a birkák akiket a juhász terel a vágóhíd fele és csak bé-getnek!”
 • 9. MIN JOE 2008. július 28. 03:59
  „Ugy latom,hogy a vizcsapnal parkolnak az autok.Ezt vadnyugaton buntetik.”
 • 8. Josh 2008. július 27. 21:53
  „Hát, Cseter János, én bizony hallottam, hogy a CS.J. monogramos embereket kitiltják Győrből, mert ugyi Kádár leánykori nevére hajazna a dolog (tudod: Csermanek), és ez azért kínos volna egy vérfideszes vezetésű városban.
  A Jóisten reszkető kézzel törte össze az öntőformát, miután "megalkotott" téged és látta mit tett... Muszáj mindenbe beleröfögnöd? Mert ha még okosat mondanál, de így...”
 • 7. hqb 2008. július 27. 11:59
  „Én biztos pofán basznám az ellenőrt ha nem tudna annyit várni amíg jegyet veszek....”
 • 6. Szerencsés 2008. július 27. 10:24
  „Szerdán, abban az özönvízszerű esőben szerettünk volna parkolni az 1-es posta előtt. Hely még akadt is. Az automata azonban "Üzemen kívül". A színház előtt szintén "Üzemen kívül". A Music Dome lelőtt be volt szorulva egy pénz, nem sikerült kipiszkálnom.
  Ekkor felhívtam a Kommunális Szolgáltatót, hogy mondanának-e egy működő automatát Győrben? A hölgy válasza az volt, parkoljunk nyugodtan jegy nélkül. Tényleg nem büntettek meg. (Lehet, hogy csak az időnek köszönhetően???)”
 • 5. Börönd Ödön 2008. július 27. 09:52
  „Németh Zoltán ugyancsak ,,parkoló" alpolgármester úrra hivatkoztak egykoron, mint a helyi rendelet előterjesztőjére. Ő eleve tudta, legyen apró mindenkinél, és azonnal tegye ki a cédulát. A cég működése az általa is képviselt korrekt -hátulról mellbe támadós - és polgárbarát filozófiát vallja továbbra is.”
 • 4. Leon60 2008. július 27. 08:29
  „Én is csak mosolygok.
  Úgy látszik kevés a győri parkoló autó és utca...
  Valaki mondja meg hol van a képen látható utca, Győr melyik részén?”
 • 3. megmondó 2008. július 27. 07:57
  „Mosolyka:

  tudod kik vigyorognak állandóan? a bolondok a diliházban...”
 • 2. Mosolyka 2008. július 27. 07:51
  „Jaj Cseterkém, minden hozzászólásodból süt a "jóindulat".
  Hol az egyik, hol a másik cikkre írsz fröcsögő hozzászólást.
  Kva depressziós egy manyus lehetsz! Sajnállak!
  Nekem szép a VILÁG!!!!!!!!!!!!! :)”
 • 1. Cseter János 2008. július 27. 06:44
  „Szinte csoda,hogy a városokba bevezető utak mentén nem állítják vissza a "vám-házakat"! A parkolás helyett sokkal több embert vághatnának meg! Akár személyi súlyuk,vagy akár a szemük színe miatt is! Sőt a születési évszámunk páros vagy páratlan mivolta miatt! Az útonállók tárháza kimeríthetetlen ebbe az országban és e rendszerben! Ma már nagyon elterjedt az a pénz bezsebelési divat,hogy semmit nem adnak a pénzbezsebelők a kifosztott embereknek a pénzük ért csupán az arra hajlandó alantas politikusok alkotnak nekik rendeletet!Persze arról is gondoskodnak,hogy a hatóságok szinte csicskásként, azt be is hajtsák!ma már nem számít az hogy a pénzért a megfelelő értéket adják,ha a cél a lakosság kifosztása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötezerrel több magyar választotta az osztrák munkaerőpiacot

Az Ausztriában dolgozó közel 20 ezer bejelentett magyar munkavállalóból 13-14 ezer Burgenlandban… Tovább olvasom