Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Parádés óévbúcsúztató

A tűzijáték húszezer embert csalt a győri városháza elé. A belvárosban nem lehetett már éjfélkor parkolót találni. A Baross úton több mint harminc árus kínálta portékáját, amelyekre ilyenkor a felnőtteket sem nehéz rábeszélni. További cikkek itt
Fényáradat: A győri városháza mellől száznyolcvan méter magasra lőtték fel a látványos fénybombákat.

Délelőtt tízkor már a fél város szarvakkal, ezüsthajjal ékesítve ment vásárolni. A petárdadurranások szinte másodpercenként rázták meg a falakat. Két mázsa anyagot használtak fel a győri tűzijátékhoz, miközben a rendező pirotechnikai cég még harmincnégy produkciót kivitelezett az országban, de a győri kirendeltségvezető szerint ez volt a legszínvonalasabb. Eközben több helyen egyben megsütött malacot adtak a tombola győztesének, az éttermek, szórakozóhelyek még hajnalban is zsúfoltak voltak.
Kiderült a szilveszter során az is, hogy egyre nagyobb hazánkban a fizetőképes kereslet. A likócsi Segítőház most sem feledkezett meg a hajléktalanokról, akik az ünnepek előtt és után is az utcán kénytelenek időzni.

Mintegy kétezer égi tüneményt eresztettek az égbe a győri városháza előtt. Elfogyott két mázsa anyag tegnap hajnali egy óra után, az időjárás kedvező volt – de nem mindenkinek. A tűzijátékhoz tiszta égboltra van szükség, míg az egyelőre Győrött kuriózumszámba menő lézershow szélcsendet igényel. Az utóbbi sajnos nem adatott meg a Lumenar Stúdiónak, amely a város felkérésére negyedórás lézeres előadással igyekezett szórakoztatni a húszezres tömeget.
Egy órakor Balogh József polgármester háromperces újévköszöntője után rögtön a tűzijáték következett, ezzel a város kissé eltért a kitűzött programtól, mivel eredetileg a lézershow-t tervezték előbbre. Patyi György, a tűzijátékot végző Piroker 2000 Kft. győri vezetője szerint két mázsa anyagot használtak fel az egymilliós költséggel készült produkcióhoz. A száznyolcvan méter magasan robbanó bombák nyalábokat, aranyesőket húztak az éjszakába, a másodpercenként húsz méter magasra kilőtt telepek pedig még fokozták a látványt. A negyvenméteres görögtűz a patinás épület falán – mint mindig – hatalmas ujjongást váltott ki, s a bengál égők, római gyertyák fénye sem maradt hatás nélkül.

Gondos előkészítés: A két mázsa alapanyagból látványos tűzijáték keletkezett, némi időjárásbeli segítséggel együtt.
Patyi György elmondta, Győr szilveszteri tűzijátéka messze felülmúlja az országban rendezett hasonlókat, a színvonal természetesen pénz kérdése. Az egymilliót nagyrészt szponzori támogatásokból teremtette elő a város. A Piroker egyébként szilveszterkor harmincnégy tűzijátékot rendezett, s a korábbi években a budapesti, augusztus 20-i nagy attrakciót is ő végezte.

A lézershow viszont csalódást válthatott ki azokból, akik nem álltak pontosan szemben a városházával. Bíró Ernő, a lézer fejlesztője elmondta: még fél évre van szükség ahhoz, hogy a fejlesztés első fázisában álló lézerrel ki lehessen állni ilyen erősen megvilágított térre. A lézerfény ugyanis intimebb, finomabb annál, mintsem hogy hangsúlyt kaphasson az utcalámpák társaságában.

– Amikor felkért a város, én előrebocsátottam: minél sötétebb lesz, annál jobban sikerül a látvány. A teljes áramtalanítást kockázatosnak érezték, mivel tartottak a zsebtolvajoktól és a betörőktől, amit meg kell hogy értsek. Ugyanakkor a városnak is meg kell értenie, hogy hiába fejlesztettük, fejlesztettem ki az országban a legnagyobb teljesítményű lézert, hiába hoztam el a legkorszerűbb amerikai szoftvereket, ilyen nagy térben nyugalom kell a látványhoz. A problémát csak fokozta az erős szél, ami a géppel produkált füstöt megmozgatta. Nekünk ez nem kedvezett, már az este folyamán aggódni kezdtünk. Ezért is állapodtam meg úgy a rendezőkkel, hogy hozzuk előbbre a tűzijátékot: ha csalódik a tömeg a látványban, a biztos siker, a jól bevált produkció után csalódjon – mondta Bíró Ernő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsang(i)-víziók

A festőművész Farsang Sándor ismert alakja a győri közéletnek. Amióta megtelepedett a városban,… Tovább olvasom