Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Papíron őstermelő, valójában kereskedő?

Győr - Győri zöldséges panasza: ha a papíron őstermelőként nyilvántartott árus valójában nagykereskedésből szerzi be a zöldséget, gyümölcsöt, jogosulatlanul részesül a kedvezményekben.

Az APEH júniusi adatai szerint jelenleg megyénkben kis híján 77 ezren rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal.

Kovács Mária, a hivatal nyugat-dunántúli regionális igazgatóságának főosztályvezetője elmondta, őstermelő lehet minden olyan tizenhatodik életévét betöltött személy, aki nem egyéni vállalkozó és saját gazdaságában élő állat, tej és tejipari termék, zöldségfélék, gyümölcs, dió vagy gabonafélék szemtermését állítja elő. Őstermelői igazolvánnyal az adóalany választhat a tételes költségelszámolás vagy az átalányadózás között. Tételes költségelszámolás esetén 4 és 8 millió forint bevétel között kistermelői költségátalány érvényesítésére jogosult. Így az igazolt költségeken túlmenően a korrigált bevétele 40 százalékát is elszámolhatja költségként, igazolás nélkül. Ha jövedelme nem haladja meg az évi 600 ezer forintot, akkor a bevétel adómentesnek számít.

Átalányadózás esetén a kistermelésből származó bevétel 15 százaléka számít jövedelemnek, illetőleg a bevételnek azon részéből, amely élő állat és állati termék értékesítéséből származik, 6 százalékot kell jövedelemnek tekinteni. Az adóhatóság rendszeresen ellenőrzi, hogy az adóalany jogosan vette-e igénybe a kedvezményeket illetve, hogy a bevétel ténylegesen őstermelésből származik-e.

Olvasóink írták

  • 1. sziszifusz 2009. július 25. 11:29
    „Kun Istvánt nem ajánlom a hölgynek-olvasni.
    Viszont- most már tudom van egy kategória ami az amai és az jól működik.
    A zöldséges meg tanulja meg a - demokráciában az igazság csak harc árán diadalmaskodik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetedik hely a gyermekolimpián

Sikeresen szerepelt a nemrégiben Bécsben megrendezett Safety Tour biztonsági gyermekolimpián a… Tovább olvasom