Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Pápán is győri áruházi pénztárosokat keresnek

Győr - Folyamatosan nyílnak a bevásárlóközpontok megyeszerte, a hipermarketekbe azonban eladók, pénztárosok, árufeltöltők is kellenek. A munkaügyi központ szünet nélkül hirdet állásokat, de lassan nagyobb a kereslet, mint a kínálat: már a szomszédos megyében is győri álláshelyekre keresnek embereket.
Bár általános helyzetről írunk az alábbiakban, de példának Győrt vesszük elő, már csak azért is, mert egy tucat bevásárlóközpont nyílt meg eddig a megyeszékhelyen, s helyben közismert: a sornak még messze nincs vége. Eddig „csak" az volt a kérdés, hogy elbír-e ennyi bevásárlóközpontot a város; s az örök közhely volt rá a válasz, nyilván igen, hiszen veszteségre – elvileg – senki nem építkezik. Mostanra azonban már azzal egészíthetjük ki a korántsem költőinek szánt felvetést, hogy találnak-e megfelelő számú munkaerőt a polcok mellé, a raktárakba, illetve a kasszákba.

Óriási elvárások

Közismert, s erről a Kisalföld is írt már, hogy a hipermarketekben dolgozók messze nincsenek túlfizetve, ezzel szemben nemegyszer túlórák várnak rájuk átárazás, árufeltöltés... stb. miatt. Az egyik élelmiszerlánc pénztárosi álláshirdetése mindennél beszédesebb: olyan munkatársat keresnek, aki – idézzük – rendkívüli munkabírással és terhelhetőséggel rendelkezik, nagyfokú stressztűrő képesség jellemzi, képes gyorsan alkalmazkodni a rugalmas munkabeosztáshoz és hétvégi munkavégzéshez, precíz és pontos.

Az árufeltöltéshez kellő számú kollégára van szükség az üzletekben.
Az árufeltöltéshez kellő számú kollégára van szükség az üzletekben.

Körülbelül egy évvel ezelőtt azzal is foglalkoztunk, hogy nem egy diplomás fiatallal találkozhatunk a polcok között, aminek oka prózai: végzettségükkel nem tudnak elhelyezkedni. Az egyik fejvadász cég vezető munkatársa ezzel kapcsolatban most azt mondta nekünk: bár a muszáj nagy úr, de semmiképpen sem ez a legjobb megoldás – egyik félnek sem. Vásárlóként nyilván sokan tapasztalták azt, amit a szakember is említett, miszerint a diplomás kollégák sok mindenhez értenek, de gyakorlat híján az eladáshoz (s néha a rájuk bízott termékekhez) nem. Rimányiné Somogyi Szilvia, a regionális munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettese tett pontot az i-re azzal, hogy tapasztalataik szerint ha a munkáltatók a kiközvetített ügyfeleik foglalkoztatását elutasítják, akkor annak elsősorban a gyakorlathiány az oka.

Folyamatos a cserélődés

Az egyik hipermarketlánc helyi vezetője is megerősítette, ők is inkább biztosra mennének, de mivel az élelmiszer-ipari szakképzés régóta nem ontja kellő számban a szakembereket, így a betanításban bízhatnak. Azt is elismerte önkritikusan, hogy az átlag 80 ezer forintos fizetés nem teszi a legcsábítóbb foglalkozássá az eladó-árufeltöltőit. Több helyre éppen ezért már eleve olyan munkatársakat keresnek, akik 18 évesek elmúltak s egy ideig még elfogadhatónak tartják a nagyjából 500 forintos nettó órabért. Ha néhány hónapig maradnak, az már jó, de ettől a tény tény: folyamatos a jövés-menés, vagyis a munkaerőforgás a szupermarketekben.

A munkaügyi központ vezetője ezt úgy fogalmazta meg: „A Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron letelepedő bevásárlóközpontok részéről valóban folyamatosan jelentkezik munkaerőigény, amit ügyfeleink számára ajánlani tudunk. A cégek a munkatársaik kiválasztásakor részben álláskereső ügyfeleinket veszik alkalmazásba, s igény esetén mi magunk is részt veszünk a munkaerő-válogatásban is."
Nem hiányszakma...

A megkérdezett bevásárlóközpontok sajtóreferensei leszögezték, nincs szó hiányszakmáról, a meghirdetett helyeket be tudják tölteni, de tény, Győrbe már valóban a megyehatáron túlról is keresnek embereket. Öt-tíz évvel ezelőtt könnyebb dolguk volt – ismerik el –, akkor egyrészt többen voltak az ilyen feltételekkel állást kereső munkavállalók, ráadásul csábítóbb munkahelynek is tűntek az óriásláncok. A most nyíló áruházakat nem irigylik, de – hozzátették – a munkaerőpiacon nem jelentenek olyan konkurenciát, ami miatt a saját embereik juttatásainak emeléséről el kellene gondolkodniuk.

Olvasóink írták

 • 19. andy 2008. május 14. 09:58
  „Nem tudom drága!
  Ha megkérdezed,okosabbak leszünk :)
  Nem tudom mióta a rendelet?Én 2 hónapot egy másik éjjel-nappaliba vagy 8 éve kisegítettem,nem tudom,hogy egyáltalán volt-e képzett eladó köztünk?Pedig nem csak árazás,árufeltöltés,takarítás,hanem szállítóktól átvétel,kiszolgálás,s pénztárgép is egyszemélyben hozzánk tartozott...
  Ha rákérdezel sincs veszííteni valód!
  S ha ajánlhatok valamit,kérdezz rá a képző iskolákra,hogy mikor indul tanfolyam...
  Szép napot neked :)”
 • 18. tricse 2008. május 14. 09:49
  „csak a lajta éjjel-nappaliban nem tudják megoldani gondolom a szakképesítés nélküli kereskedelemben dolgozó státuszt ---ez ugye büntetendő a munkáltatóra nézve,mármint,hogyha nem szakképesített eladót alkalmaz--míg a hiperekben ezt vidáman egy tollvonással elintézik”
 • 17. andy 2008. május 14. 08:38
  „Igaz,nem hiper,de Lajta éjjel-nappali kirakatában hatalmas betűkkel eladót keresnek :)”
 • 16. tricse 2008. május 14. 08:33
  „IBOLY!!!!

  hol vagy?

  én és a világegyetem dolgozni akarunk!!!

  de jól hangzik:)

  izé bocsi

  a világegyetem és én!”
 • 15. andy 2008. május 14. 07:46
  „Tudjátok én azon a véleményen vagyok,hogy meg kell-ene becsülni a jelenleg is hiperben dolgozókat,a munkaadóik részéről,s ha ez megtörténne,akkor nem kellene más megyéből szállítani embereket dolgozni,főleg.hogy van elég munkanélküli helyben is...
  De érdekesnek találom,hogy jobban megéri nekik valamiért diák meló,mint foglalkoztató....pl árufeltöltés területén... Nem az a problémám,hogy van diák meló,de mégse 16 éves középiskolás gyerekeket toborozzanak pl 14-22 óra közti feltöltő munkára,mert nekik tanulásnak kellene első helyen szerepelnie...
  Felnőhetne már munkáltatói szféra ahhoz,hogy előbbre megy a betanított vagy képzett folyamatosan dolgozó munkaerővel,mint az állandó változtatással...”
 • 14. világegyetem 2008. május 14. 07:05
  „Kedves Iboly! SOS kérem a segítségedet. Szeretném ha elárulnád annak a hipernek a nevét, mert régóta munkát keresek és ha nem kell hozzá eladói végzettség, akkor már rohanok is és jelentkezem. Tudsz segíteni?”
 • 13. tricse 2008. május 13. 19:34
  „na iboly most szavadon foglak

  bárki jelentkezhet--na igen de nem veszik fel szakképesítés és gyakorlat hiányában

  de most te itt reményt csillantottál,halljuk azt a hipert meg hogy mit kell csinálni--a mennyiért nem érdekel”
 • 12. iboly 2008. május 13. 18:29
  „Én is az eggyik hiperben dolgozom.Nem egy álom munka,de amíg nincs jobb,addig is több a semminél.Egy gyárban sokkal többet kellene dolgozni,kb ugyan ennyiért.A juttatások sem rosszak,és bárki jeletkezhet,nem kell iskola,vagy gyakorlat.”
 • 11. watix 2008. május 13. 17:13
  „gambroid!
  Akkor menny el Sátoraljaújhelybe bolti eladónak havi 63. 000 Ft-ért, ha nemzetszik a havi 80. 000 ft!”
 • 10. gambroid 2008. május 13. 16:42
  „igazuk is van majdhulyek lennenek elmenni havi 70/80ezeret meg szakadni napi12-14oraban”
 • 9. andy 2008. május 13. 11:55
  „Én is azért kutattam felnőttképzés után,mert jelenlegi anyagi helyzetem meghaladja az önköltséges tanfolyam lehetőségét,ezt addig megtettem,míg tehettem,de most engem is a támogatott képzések érdekeltek.A felnőttképzés oldalán olvasható mik a kritériumok.Mivel állást keresel s így valószínű nincs bejelentett munkahelyed sem,így szerintem tuti,hogy mehetsz :) Úgy tudom támogatják első szakmát,de támogatják az új szakmát is,amennyiben az első,tanult szakma már elavult.Úgy tudom a tanf. ingyenes,s ugyanígy a vizsgadíj is.S ha Győrben tanulsz,akkor utazási költséged sincs.Ezt próbáltam valahogy jelezni még múltkor a kisalföld.hu topikban is neked :)”
 • 8. tricse 2008. május 13. 11:18
  „miért is venném tolakodásnak?:)
  én a munkaügyi központ oldalán nem találtam sok képzést, de ezt eddig nem is tudtam,hogy máshova is beiratkozhatsz egy igazolás kell csak és nem kell fizetni a tanfolyamért? és ilyen igazolást vajon ki kaphat?”
 • 7. andy 2008. május 13. 10:45
  „Reméltem,hogy nem veszed tolakodásnak :)
  Ha jól emlékszem,az összes eladói képzésnél van győri tanfolyam :)
  Ezeket nem kimondottan munkaügyi indítja,de úgy tudom szükséges a munkaügyi vagy a foglakoztatási központ igazolása,s aezután az induló,általad választott képzésen tanulni tudsz,s remélhetőleg az elhelyezkedési esélyed is növekedhetnek ezálzal!
  Nemcsak eladói képzés van kínálaton,érdemes bogarászni!
  S valószínűleg gyakarlatban is működik,hiszem Bilux-nál pl hirdetik c kat.+belföldi fuvarozói tanfolyamot is,ugyanezen feltételekkel.
  Válassz olyan képzést,mit szívesen végeznél munkaként majd!
  Telefonos melót ne igen sajnáld :) Kevesen tudják jól csinálni,nagy a rabszolgaság e területen,s nem igazán jól fizet...,s mindezt annak ellenére,hogy a telefonosok munkája az alap,mire cég épít...Voltam telefonos,s e tekintetben irodavezető is...”
 • 6. tricse 2008. május 13. 10:25
  „köszi andy megnéztem,de miért van az,hogy a győri munkaügyi központ képzési listáján ezek közül csak a kéz és lábápoló szerepel? meg a fiús szakmák:)
  sajnos önköltségest nem tudnék vállalni,de ha jobban belegondolok még a támogatottnál is nagyon meg kell gondolni!
  a gyógymasszőrre jelentkeztem--el is hajtottak:(--pedig elpazaroltam rá utiköltségként 6000 ft-ot,mert szombathelyen indult volna

  egy jó kis telefonos melót meg most hívtam fel de sajna betöltötték pénteken:(”
 • 5. andy 2008. május 13. 09:27
  „Államilag támogatott képzések segíthetnek.
  www.felnottkepzesinfo.hu
  -képzések
  -lépj egyet előre II.program (kínálat)
  Pl eladóképzésel:
  zöldség-gyümölcs,vendéglátó,ruházati,porcelán-edényáru,gyorséttermi és ételeladó,élelmiszer és vegyiárueladó,bútor és lakástextil-eladó....
  Személyes infot kérni lehetséges a palloinfo@bmknet.hu”
 • 4. csabi7105 2008. május 13. 09:11
  „Katónak teljesen igaza van. Majd ha az igazgató uraknak kellene ennyiért ennyit dogozni sírva futnának panaszkodni. De Én javaslom a miniszter uraknak is a havi nettó 80-at(Azért a parlamentben nem ülésért az is sok).”
 • 3. tricse 2008. május 13. 08:47
  „nekem nincs kis gyerekem,viszont hosszú évekig nem dolgoztam és ez ugyanolyan hátrány---röhejes az önéletrajzom,mert mi a frászt is írhatnék bele el se olvassák szerintem

  az emberekhez kiválóan értek,birkatürelmem van de valami ökörállat kitalálta--persze neki van bársonyszéke--,hogy a kereskedelemben dolgozáshoz szakképzettség kell

  nesze nekem

  és bizony az sem előny hogy 44 éves vagyok és csúnya valamint kövér is

  na megcsókolom a hátaközepét annak aki talál nekem egy normális munkahelyet:)”
 • 2. Kató 2008. május 13. 08:32
  „Havi nettó 80.000? Ezért kell "rendkívüli munkabírással és terhelhetőséggel rendelkezik, nagyfokú stressztűrő képesség jellemzi, képes gyorsan alkalmazkodni a rugalmas munkabeosztáshoz és hétvégi munkavégzéshez, precíz és pontos" munkaerőnek lenni? Meddig tehetik ezt meg a cégek? Dolgozzanak ők - mármint a vezető urak és hölgyek - ennyiért, ilyen feltételekkel és utána okoskodjanak!”
 • 1. világegyetem 2008. május 13. 06:43
  „Hát igen! Valóban nem lehet a győri állásokhoz hozzájutni még akkor sem ha éppen február óta keresik az embereket eladóként. Miért kéne Pápáról és különböző helyről idehozni az alkalmazottakat, amikor Győr nagy része sajnos velem együtt munkanélküli és még ha akar sem tud elhelyezkedni. Szinte könyörögni kell egy árufeltöltői vagy eladói munkahelyér, még akkorr is ha már lassan edzzeni kell, hogy bírjuk folyamatosan kartonszám átvenni az árut és rakni az (üditőket rekeszeket) és minden más árut a polcokra. Megtenném ha eltudnék helyezkedni, de nagyon nehéz és ha nincs ismerőse az embernek nem is nagyon tud, mert a meghírdetett állás már rég bevan töltve mire olvasom a hírdetést valahol. . A gyermekes édesanyák kapásból el vannak nyomva mindenhol, még akkoris ha az illető akinél jelentkezni kell a munkahelyre, akár több gyermekes édesapa vagy édesanya, és előszeretettel élnek segélyekből mert a kedves feleség anyaságin van, vagy éppen várja a következő gyermeket, ugyanakkor a munkáltató elvárja a dolgozni akaró hölgyektől, hogy egyáltalán ne szüljenek vagy ne legyen gyerekük mert különben fel is út -le is út! Milyen gyerekcentrikus szülők lehetnek azok a vezetők akik elutasítják vagy szó szerint elküldik azokat az édesanyákat, aki szeretnék eltartani óvodás vagy iskolás gyermeküket! Hát én már el vagyok keseredve, mert bár egy gyermekem van és tudom hogy lenne segítségem ha szükséges, mégsem hiszi el a munkaadó és nagyon tisztelettudóan lefordítja az önéletrajzomat már előttem azzal az indokkal, hogy mi van akkor ha beteg a gyerek. Hát kivagyunk szolgáltatva mindig minden körülmények között és sajnos nem tehetünk semmit ezügyben mert itt magyarországon nincs mi végdje az édesanyákat, bár előszeretettel halljuk nap mint nap, hogy kevés a gyerek és nem lesz ki eltartsa a következő generációt mire nyugdíjat kellene fizetni majd az időseknek. Tudom hogy amit írtam nem minden cégvezetőre vagy boltvezetőre vonatkozik, mert szerintem vannak még nagyon jó főnökök, de vannak nagyon embertelenek is és nekem inkább velük volt eddig dolgom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két lovat kimenekítettek, kétmillió forint a kár

Kajárpéc - Felrobbant két gázpalack abban az istállóban, ami vasárnap délután öt óra előtt gyulladt… Tovább olvasom