Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Pápai úti szeméttelep Győrben: novemberre megszűnhet a bűz - képek, videó

Több mint 5 milliárd forintból több réteggel fedik le a szemetet a győri Pápai úton és további 42 lezárt, Győr környéki hulladéklerakó rekultivációja is elkezdődött.


Jelenleg is gőzerővel zajlik a Pápai úti szeméttelep és további 42 lezárt hulladéklerakó rekultivációja a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén.

A projektre összesen több mint 5 milliárd forintot nyert el a Társulás.

"Kétségkívül érződik a levegőben, hogy a lerakott hulladékot a helyes talajrétegek kialakulása miatt megmozgatták"

Mint azt Kövecses Péter, a Győr-Szol Zrt. városgazdálkodási igazgatója, a projekt vezetője elmondta: néhány kisebb-nagyobb problémával folyamatosan meg kellett és jelenleg is kell küzdeniük a munkálatokat végző szakembereknek."A rekultivációt nehezítette, hogy tavaly jelentősen több csapadék hullott, s a megemelkedett vízmennyiség növelte a talajvíz mértékét is.

Ezen kívül számos hulladéklerakó területén több szemetet találtunk, mint a 2008-as felmérések során; ezek többsége egyébként többnyire illegálison úton került a szeméttelepekre" - tette Kövecses Péter.

Galéria! Fotók: Krizsán Csaba


A kisalfold.hu kérdésére, miszerint mikorra szűnhet meg a Pápai úti szeméttelep környékén terjengő bűz, a Győr-Szol Zrt. városgazdálkodási igazgatója úgy válaszolt: "kétségkívül érződik a levegőben, hogy a lerakott hulladékot a helyes talajrétegek kialakulása miatt megmozgatták a kollégák.

Reményeink szerint a szeméttelep teljes lefedésének megtörténte után a kellemetlen szagok végképp megszűnnek; ennek időpontja körülbelül idén novemberre várható".


Három különböző cég nyerte el a rekultivációs munkákat 

A győri Pápai úton lévő lezárt lerakót a Jaurinum Konzorcium, a győri körzetben lévő lerakókat a Strabag-MML Kft., a vaszari körzetben lévő lerakókat a KH-2010 Konzorcium, a veszprémvarsányi körzet lezárt lerakóit pedig az SA Veszprémvarsányi Körzet Konzorcium rekultiválja.Dolgoznak a munkagépek a Pápai úti szeméttelepen - fotók: Cseh Róbert.

Több réteggel fedik le a szemetet a Pápai úton

Az esetek többségében a rekultiválás folyamata a következőképpen zajlik: a munka a terep megtisztítását követően a hulladéktest formázásával kezdődik, vagyis vízszintes és ferde felületét a tervek szerint rendezik, esetenként áthalmozzák.

Az így kialakított forma ezután megkapja a több rétegrendből álló takarást, elsőként az úgynevezett kiegyenlítő réteg kerül rá.

Erre kerül egy 30 cm vastagságú agyag vízzáró réteg, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a csapadék leszivárogjon a hulladéktestbe és további szennyeződéseket mosson a talajba.

A vízzáró réteg fölé szivárgó réteg kerül, amit homokos kavics alkot. Ezt követi az úgynevezett az alsó fedőréteg, a munka végső fázisában pedig felső fedőrétegként 30 cm vastagságban humusztakarást kap az egykori lerakó teteje, s füvesítést történik a teljes felületén.


Biogáz gyűjtőhelyet alakítana ki a Pápai úton

A Pápai úti szeméttelep rekultivációjához tartózik, hogy kialakítanak egy biogáz gyűjtőpontot itt.

Erre azért van szükség, mert a lefedett hulladékok alatt rengeteg biogáz alakulna ki, melynek elvezetése és összegyűjtése mindenképp szükséges.Kisbabóton és Rábaszentmiklóson veszélyeztette a szemét az ívó vizet

Két lezárt hulladék lerakót, a kisbabótit és a rábaszentmiklósit más módszerrel kellett rekultiválni.

Mint azt Tóth Árpád, a rekultiváció mérnöki feladatait ellátó cég képviselője kifejtette: "erről a két településről azért kell elszállítani a hulladékot Rábaszentandrásra, mert mindkét település ívó vizét veszélyeztette a szemét".

A rábaszentmiklósi hulladékkal már végeztek a szakemberek, a kisbabóti jelenleg is folyamatban van.Több 100 ezer köbméternyi szemét gyűlt össze a Pápai úton
 
"A Pápai úti szeméttelep 1978-tól 2009-ig működött. 220 ezer négyzetméteres felületén a becslések szerint több 100 ezer köbméternyi szemét gyűlt össze.

Az itt lerakott hulladékot 4-5 hektárnyi területen később rekultiválják; ennek a költségére majd külön kell pályáznia a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak" - közölte Kövecses Péter.

A Győr Pápai úti hulladéklerakó rekultivációs munkáinak főbb műszaki információi:

A Győr Pápai úti hulladéklerakó rekultivációs munkáinak főbb műszaki információi:

- Hulladéktest formálása                                 220.000 m2
- Vízzáró szigetelő réteg készítése                   36.000 m2
- Szivárgó réteg készítése                               36.000 m3
- Alsó fedőréteg készítése                               23.000 m3
- Felső fedőréteg készítése                              59.000 m3
- Figyelő kutak építése                                    15 m
- Füvesítés                                                     220.000 m2
   Olvasóink írták

 • 14. pret 2011. május 04. 12:09
  „Vigyázz Gab2000 mert mindjárt "lehazaárulóznak" a trollok. Hogy mersz ilyet írni a népünk egyik nagy vezéréről, polgármesteréről?”
 • 13. Gab2000 2011. május 04. 09:38
  „azon meg már meg se lepődjetek, hogy a városban mindenhez értő cég folytatja ezt a tevékenységet Borkai mester és Bolla mester nagy baráti cége a West Hungária Bau csodálkoztok akkor az 5 mrd-os áron”
 • 12. Dudus51 2011. május 03. 21:07
  „A cikk szerint: "A Pápai úti szeméttelep 1978-tól 2009-ig működött. 220 négyzetméteres felületén a becslések szerint több 100 ezer köbméternyi szemét gyűlt össze."
  A 220 négyzetméter nagyon durva hiba!”
 • 11. Lestate 2011. május 03. 21:02
  „Mit vár az ember egy olyan városba, ahol a barna kukába kell tenni a pelenkát, és emiatt nem használják a barna kuka tartalmát... :s”
 • 10. OldSpice 2011. május 03. 19:16
  „téged ki hivott ?”
 • 9. elemér 2011. május 03. 19:01
  „Mo.-n még nem tartanak ott, de a megoldás egyszerü. Egy uj aromát kell teremteni a térségben. Ámerikátol kaphatnak szaktanácsot.”
 • 8. Alfonz23 2011. május 03. 13:56
  „Infamous! Egy beruházás "mértékegysége" a Milliárdddd forint, az 5 pedig kerek szám :) O”
 • 7. Infamous 2011. május 03. 13:41
  „5 milliárd forint??? aztaqrva! nem igaz hogy olcsóbban nem lehetne...”
 • 6. dundi08 2011. május 03. 13:10
  „3 kisem
  "Miatt, végett, ki figyel erre már? Persze figyelhetne rá mindenki!"

  Szerintem senki nem vonna téged, engem vagy bármelyik hozzászólót felelősségre ha hasonlókat írna. (hacsak nem nagyon kirívó az eset) Én nem olyan munkát végzek ahol ismernem kellene a helyesírás szabályait elejétől a végéig. DE AKI CIKKET ÍR AZ ELVILEG ÚJSÁGÍRÓ!!!!! EZ A DOLGA, MUNKÁJA, ABBÓL ÉL HOGY CIKKET ÍR, ÉS ELVÁRNÁM HOGY EZT HELYESEN TEGYE!!!! Sajnos nem ez az egyetlen eset hogy önmagukat újságírónak tartó emberek nem tudnak a szintjüknek megfelelően helyesen írni. (ha az alapok nem mennek, akkor pedig el lehet menni keresni egy másik munkát)”
 • 5. Alfonz23 2011. május 03. 12:44
  „2. urbaniastapista
  A cikk adatai szerint akkor egy legalább 959 m magas szeméthegy...

  Hozzáadva Győr környéke tengerszint feletti magasságát, plusz egy kellően magas kilátót és megkapjuk az ország legmagasabb pontját. Hát ez kerül ilyen sokba :)”
 • 4. dw748a 2011. május 03. 12:05
  „VÉGRE. kb 1 hónapja hogy elkezdték a munkálatokat. ÉS sikerült a KV-nak kiderítenie mi is folyik valójában :):):)”
 • 3. kisem 2011. május 03. 11:39
  „Miatt, végett, ki figyel erre már? Persze figyelhetne rá mindenki!

  A Pápai úton a rekultiváció már évek óta folyik, nem újkeletű a tevékenység. Ráadásul a biogáz gyűjtése, hasznosítása sem most kezdődik, már legalább 10 éve működik a rendszer.
  A milliárdok meg csak úgy röpködnek a levegőben. Azt is beleszámolták, amit eddig végeztek e tárgykörben?”
 • 2. urbaniastapista 2011. május 03. 11:19
  „A cikk adatai szerint akkor egy legalább 959 m magas szeméthegy áll ott 220 négyzetméteren. :)
  A valóság az, hogy kb. 15 hektár a domb, amiben van kb. 3 millió köbméter ez+az.”
 • 1. artie75 2011. május 03. 11:11
  „"Kétségkívül érződik a levegőben, hogy a lerakott hulladékot a helyes talajrétegek kialakulás miatt megmozgatták"

  Ez mi ez?

  Ha esetleg kialakulása, akkor végett. Ha nem, akkor csak értelmetlen az egész.

  Látod, Balázs, e-mailek írogatása helyett 1. oda kell figyelni, 2. meg kell tanulni magyarul. Az ok- és célhatározó közötti különbséget már általános iskola felső tagozatában keményen bevasalják. Jobb helyeken.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásbörze a Széchenyi Egyetemen: ötven cég várja a hallgatókat:

Kedden 9 órakor kezdődött, és 16 óráig várja az érdeklődőket a XVII. Győri Állásbörze a Széchenyi… Tovább olvasom