Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pápai áldás a győri kóruson

Győr–Vatikán - Audiencián vettek részt, pápai áldásban részesültek a Rába Dal- és Társaskör tagjai. Így lélekben megerősítve készülnek, hogy az együttes megalakulásának 110. évfordulóját ünnepeljék.
A próbák, a szereplések sora az elmúlt években szüntelen áldozatot kívánt a győri Rába Dal- és Társaskör tagjaitól. Egyre több kérdés merült fel az utánpótlást, az együttes jövőjét illetően. Egyre többször hangzott el, hogy valamiből új erőt kellene meríteni, mígnem megszületett a folytatást segítő mondat: „Menjünk Rómába audienciára és kérjünk áldást a pápától!"

– Elhatározásunkat az egyik kórustag fia segítette, aki érseki titkár Kalocsán, illetve utunkhoz, kint tartózkodásunkhoz a győri önkormányzattól és a püspökségtől kaptunk jelentős támogatást – mesélte lapunknak Bojtárné Gál Anikó karvezető.


A győri kórus tagjai az auditóriumban várják a pápa érkezését. A kisebb képen XVI. Benedek megáldja az audiencián résztvevőket.

– A szeptember harmadiki audiencián vehettünk részt, mégpedig „zöldjeggyel", így viszonylag közel ülhettünk a Szentatyához – mondta el érdeklődésünkre Bojtárné Gál Anikó karvezető.

A győriek hosszú sorban állás, biztonsági táskavizit után jutottak be az auditóriumba. Míg a teremben XVI. Benedek érkezésére vártak, addig is énekkel múlatták az időt, miközben fel-felhangzott az olaszok temperamentumos, pápát éltető, tapssal kísért „Benedettója".


– Rajtunk kívül például német fúvósok és egy kórus finom egyházi zenével, néger apácák, kapucinus szerzetesek meghatott gregoriánokkal köszöntötték a főpapot. Nagyon meglepett bennünket és örömmel fogadtuk, mikor a Halmos-misénket többen „segítették" a tömegből. Valami egészen felülmúlhatatlan hangulat alakult ki a csodálatos teremben. A pápa Szent Pálról beszélt, utána minden csoportot az anyanyelvén üdvözölt – emlékezett a vatikáni pillanatokra a karvezető. – Ránk a vége felé került sor. Megható volt hallani: „Köszöntöm magyar testvéreimet, különösen a szép hangú Rába Dal- és Társaskör tagjait", majd szintén magyarul sok sikert, jó egészséget kívánt és apostoli áldását adta kórusunkra. Mi pedig mindezt Wolf Péter Ave Mariájával köszöntük meg. Elfogultság nélkül mondhatom, számos gratuláció is azt igazolta: szépen, a helyhez és alkalomhoz méltóan énekeltünk. Az „ötlet" bevált: nagyon jó érzéssel öleltük meg egymást az audiencia után. Mindenkit átjárt az élmény: egyek vagyunk, összetartozunk. Megújult szellemi, lelki erőt kaptunk, szeretetet, amely kórusunk jövőjének egyik záloga.

Levél Vatikánból

A Rába Dal- és Társaskör a napokban levelet kapott a Vatikánból, Mons. Gabriele Caccia assessor aláírásával: „Értesítem Önöket arról, hogy a szeptember hó 3-án tartott általános kihallgatás alkalmával átadott ajándékaik rendben megérkeztek. Magas megbízásból tolmácsolom Őszentsége XVI. Benedek pápa hálás köszönetét szívességük eme megnyilvánulásáért. A Szentatya imáiba foglalja Kedves Mindannyiukat, egyben szeretettel küldi apostoli áldását."


Olvasóink írták

  • 1. Garai Krisztina 2008. szeptember 23. 22:22
    „Nagyon büszke vagyok a győri Rába Dal- és Társaskörre, s arra, hogy tagja lehetek!!! Sajnos nem tudtam eljutni Rómába, mert éppen akkor kerültem be a kórusba, de így is nagy boldogsággal tölt el, hogy ilyen remek emberek közt lehetek!!!!!!!!! Hajrááá! Csak így tovább!!!!!
    Kriszta”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen: elfogták a téti betörőket

Tét és környéke - A nyomozás szerint nyáron két és fél hónap alatt 12 betöréses lopást hajtott végre… Tovább olvasom