Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Panzióból szeretetotthon

Mezőörs - Hamarosan beköltözhetnek az első lakók a mezőörsi idősek otthonába. A református szeretetintézményt a gyülekezet egykori gályarab lelkészéről, Újvári Jánosról nevezték el.
Két évvel ezelőtt vásárolta meg a mezőörsi gyülekezet azt a település szívében található panzióépületet, amelyet új résszel bővítve idősotthonná alakítottak át. A dunántúli egyházkerületben – közigazgatásilag hét megyében – ez a második ilyen jellegű református szeretetintézmény.

– Anyagi erőnket jócskán meghaladta volna a vételár, így a püspökségtől kapott támogatásból és banki hitelből tudtuk megvenni, amelyhez segítő partnerként a másik idősotthont fenntartó kaposvári egyházközség vállalt fedezeti garanciát – nyilatkozta érdeklődésünkre Szőke Barnabás mezőörsi lelkipásztor.

– Az átalakítást a konyhával kezdtük, mert megállapodást kötöttünk az önkormányzattal, hogy átvesszük, biztosítjuk az óvodai-iskolai és a szociális étkeztetést. Idén áprilisra elkészültünk az épület bővítésével is, majd őszre a lift, a fűtési rendszer kialakítása, az új szárny szobáinak berendezése is megtörtént. Intézzük a használatbavételi engedélyt és
reméljük, hogy hamarosan megkapjuk a működési engedélyt is, így rövid időn belül költözhetnek az otthonba az első lakók.

Szőke Barnabás lelkész szeretettel tájékoztatja azokat az időseket - köztük a minap Tóth Gyulánét -, akik az otthon első lakói lesznek. Fotó: Bertleff András

Szőke Barnabás elmondta: a gyülekezet nemrégiben ünnepi istentiszteleten emlékezett a reformáció évfordulójáról. A jeles alkalomból – a presbitérium egyhangú döntése alapján – a mezőörsi idősotthon felvette a falu egykori gályarab lelkészének, Újvári Jánosnak a nevét, aki a XVII. században szolgált a gyülekezetben.

– A diakónia, a szeretetszolgálat nem áll tőlem távol, hiszen szüleim is ilyen intézményekben dolgoztak. Később a teológián megérintett Lukács evangéliumának irgalmas samaritánusról szóló története, amelyben mások segítésére, az önzetlen segítségnyújtásra kapunk tanító példát. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy Kálvin az igaz egyház fő ismérvei között a szeretetszolgálatot is említette – hangsúlyozta Szőke Barnabás, majd hozzátette: – Úgy gondolom, az idősotthon ügye azért alakult ilyen zökkenőmentesen, mert mindez Istennek tetsző munka volt. Remélem, majd az intézményben folyó munkánk is az lesz, és áldásával tudjuk szolgálni, segíteni szükségben élő embertársainkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatás és fejlesztés a Magyar Honvédségnél

Szekeres Imre honvédelmi miniszter 2007. november 20-án, kedden 15.45 órától „Kutatás és… Tovább olvasom