Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Panoráma városra, múltra

A világörökség cím elnyerésére eséllyel pályázhat a győri Káptalandomb épületegyüttese. Az egyedülálló látnivalók között jelképes helyet kap a Püspökvár tornya, a bazilika és környéke pedig a jövőben az egyházi-vallási turizmus központja lehet.
A Káptalandombon lévő egyházi épületek, illetve műtárgyak és gyűjtemények Győr múltjának és a magyar történelemnek egyedülálló és beszédes emlékei. Az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója szerint fontos, hogy ezek minél teljesebb formában kerüljenek a nagyközönség elé. Kiss Tamás a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a Deák Ferenc Társaság által kezdeményezett világörökségi cím csak felgyorsíthatja azt a folyamatot, ami 1989-ben kezdődött, amikor Győrött megnyílt az esztergomi után Magyarország leggazdagabb kincstára, az egyházmegyei könyvtárban pedig kódexeket, ősnyomtatványokat tekinthetnek meg a látogatók. Pár hónappal ezelőtt adták át a kőtárat, majd a Püspökvár pincéjében a közelmúltban nyílt meg az Apor Vilmos-emlékkiállítás.

– Ez utóbbihoz hasonló jellegű, interaktív tárlattá szeretnénk bővíteni, fejleszteni a meglévő kiállítóhelyeinket, illetve a püspök úr engedélyével megnyitnánk a Püspökvár tornyát. Ez nemcsak szép, a környezetéből kiemelkedő épület, hanem spirituális jelkép is. Ezért túl azon, hogy kilátóként egyedülálló panorámával ajándékozza meg a látogatókat, azt is tervezzük, hogy négy termében olyan kiállítások kapnak helyet, amelyek értékrendjükben is lelki magaslatul szolgálnak – nyilatkozta Kiss Tamás. – A Szentek Tornyának neveznénk el, és elképzeléseink szerint minden szintje a szentséghez kapcsolódna. Például a Dóczy-kápolna feletti részbe időszaki kiállításokat gondoltunk, ahová egy-egy alkalomra kölcsönkérnénk Magyarország egyházművészeti kincstárainak legszebb darabjait. A másik terembe Európa szentjeinek ereklyéit gyűjtenénk össze: tárgyi és csontereklyéket vagy éppen a kézírásukat. A torony további helyiségeiben pedig – az Apor-kiállításhoz hasonló hatásos megoldással – a Püspökvár olyan részeiről vetítenénk filmeket, ahová nem juthatnak be civil látogatók.

Az egyházmegyei kincstár igazgatója megjegyezte: a megvalósításhoz szükséges forrásokat többek között a látogatóbarát múzeumoknak kiírt pályázatból kívánják megteremteni, és pénzügyi lehetőségeik függvényében, néhány éven belül megvalósulhatnak terveik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki keresse meg a saját Gyárvárosát!

A hét ország régióit magában foglaló Alpok–Adria bizottság építész-munkacsoportja tartott… Tovább olvasom