Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Pannóniai leletlistázás

Győr-Moson-Sopron - A római kori birodalmi határvonal magyar szakasza érdemes a világörökség címre. Nemrég a várományosi listára is felkerült. Ezért kell a megyénkbeli helyszíneket is listázni, amelyek Pannónia Partjához tartoznak.

Amikor a Dunántúl időszámításunk előtt Pannóniaként a római világbirodalom tartományává vált, megyénkben a Mosoni-Duna közelében épült ki a limes, az ötszáz kilométer hosszú, katonai táborokat, tornyokat, útszakaszokat magába foglaló határvonal. Mai jelentősége egy idegenforgalmat vonzó, kulturális útvonal kialakítása lehet.

A Ripa Pannonica (Pannónia Partja) 2003 óta szerepel a hazai világörökségi várományosi listán és nemrégiben felkerült az UNESCO Világörökség Bizottságának hivatalos várományosi listájára. Most az a feladat, hogy elkészüljön az adatbázis: azoknak a konkrét helyszíneknek a kijelölése, amelyek a világörökségi listára kerülhetnek. Fontos szempont, milyen állapotban vannak, jelenleg bemutathatók-e. Százas nagyságrendű helyszínnel kell foglalkozni, amiből legalább tucatnyi megyénkbeli lelőhely.

A győri lapidáriumba a fejlett birodalmi struktúrát bizonyító mérföldkövek, a limes táboraiban szolgáló katonák sírkövei kerültek. Fotó: B. A.
A győri lapidáriumba a fejlett birodalmi struktúrát bizonyító mérföldkövek, a limes táboraiban szolgáló katonák sírkövei kerültek. Fotó: B. A.

Győr-Moson-Sopron gazdag római kori emlékekben, ezt számos múzeumba került értékes lelet bizonyítja. Bíró Szilvia régész szerint az is leszögezhető, hogy a hivatalos listára kerülés a környékünkön haladó limes elismerésében, világörökségi helyszínné nyilvánításában jelentős előrelépés. Bár hosszúnak és lassúnak tűnik a folyamat, szerinte felgyorsulhat, mert több külföldi részszakasz felkerült a listára, s ez gyakorlati tapasztalatot jelent a pályáztatásban. A megyei múzeumi igazgatóság e témával foglalkozó szakembere elmondta: megyénkben nagyjából feltérképezett Pannónia provincia határvonala, de kevés része van a föld felett, kevés látható belőle. Ilyen például a kunszigeti kiserőd vagy kikötő, a gönyűi útállomás. Többet feltártak, de vissza is temettek állagmegóvás miatt, például a bezenyei őrtornyot. Más elemeit is sejtik a szakemberek, hiszen tudják, merre haladt a limes. Az ásatások a világörökséggé nyilvánítás után pályázatból kaphatnak lendületet, ahogy az azokra alapozó kulturális turizmus is. A listára kerülés ugyanakkor kötöttség is az önkormányzatoknak az emlékek fenntartása miatt.


Britanniától Bulgáriáig

A római limes három eleme – Nagy-Britanniából a Hadrianus- és az Antonius-fal, Németországból a raetiai határvidék – már szerepel a világörökségi listán. Cél, hogy az egész együtt is szerepeljen a világörökségi listán. A Ripa Pannonica esetében, ha 2011-re sikerül a jelölési dokumentációt elkészíteni, akkor 2013–14-re várható a magyarországi limes felvétele, amely folyami határvonal és fizikailag létező vonal ma is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több adócsalás

Nyugat-Dunántúl - A tavalyi év azonos időszakához képest az elmúlt hat hónap alatt… Tovább olvasom