Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Pannonhalmi Levendulahetek

Pénteken nyílt nap keretében Várszegi Asztrik főapát nyitotta meg a Levendulaheteket. Programok itt!
Tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében a Levendulaheteket és idén is megrendezi az eseménysorozatot június 22. és július 13. között.

Pénteken nyílt nap keretében Várszegi Asztrik főapát nyitotta meg a rendezvényt.

A Pannonhalmi Főapátság nyílt napot szervezett ma a Pannonhalmi Arborétumban és Gyógynövénykertben. Kora délután a sajtó munkatársait várták a szervezők, hogy segítségükkel minél szélesebb körben tudomást szerezzenek az emberek a Pannonhalmi Levendulahetekről. Az eseményt Várszegi Asztrik főapát nyitotta meg, majd az apátsági levendulatermesztés történetének, a levendula felhasználásának ismertetése és interaktív bemutató következett. Mindez várja az érdeklődőket is az elkövetkező hetekben.

A Pannonhalmi Főapátság június 22-étől tartja a Pannonhalmi Levendulahetek elnevezésű programját, mely a levendula virágzásának és részben aratásának idejével esik egybe. A levendula termesztése Pannonhalmán évszázados múltra tekint vissza, felhasználás szempontjából az egyik legsokoldalúbb gyógynövény.

Június 22. és július 13. között naponta várják a családokat, a kreatív kedvű felnőtteket, kicsiket és nagyokat a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében. 11 és 16 óra között önállóan és ingyenesen látogatható a gyógynövénykert és a levendula-lepárló műhely. A betakarítás idején (időjárástól függően) nyomon követhető az aratás és a feldolgozás. A Gyógynövényházban pedig tablók mutatják be a hagyományos kolostori gyógynövényeket, azok hatásait és a kolostori gyógyászatot. Megvásárolhatóak az apátság gyógynövényes termékei, valamint gyógynövényes méz kóstolható, gyógynövénytea és levendulaszörp fogyasztható. A Viator Apátsági Étteremben levendulával készült étel- és italkülönlegességek kaphatók.

Programok

Naponta 13.30 órai kezdettel az apátsági levendulatermesztés történetének, a levendula felhasználásának ismertetése. Azt követően foglalkozás: levendulaolajos üvegek festése (850 forint/üveg), és bárki varrhat, hímezhet magának illatos levendulazsákot. A program időtartama körülbelül 1,5 óra.
Június 22-én 19 órakor a Misztrál együttes ad ingyenes koncertet a Gyógynövényház előtti téren.

Július 13-án 19.30 órakor a Kerekes band ad koncertet a Hospodárkert szabadtéri színpadán. Belépő: 2000 forint. (Esőnap július 15.)

Múzeumok Éjszakája a Pannonhalmi Főapátságban és Arborétumában. Apátság holdfénynél – éjszakai tárlatvezetés a Pannonhalmi Főapátságban. Első alkalommal mutatjuk be az épületeket sötétben. Június 23. szombat 22 -23.30 óra. Találkozási pont az apátság főkapuja. (Ingyenes.)

Bagolytúra. Éjszakai kalandozás a Pannonhalmi Főapátság idén 210 éves Arborétumában. Június 23. szombat 23.45-1 óra. Találkozási pont az apátság főkapuja. (Ingyenes.)

www.bences.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papszentelés a győri bazilikában - fotók

Bors Imrét és Mogyorósi Márkot áldozópappá, Mészáros Miklóst és Végerbauer Richárdot diakónussá… Tovább olvasom