Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Pannonhalmi főapátság - Krisztust fogadják az érkezőben

A világörökség részét képező bencés főapátság látnivalóit a válság ellenére sem nehéz ˝eladni˝ Hansághy Péter turisztikai és marketingigazgató szerint.

Az elmúlt időszakban is évente 70 ezer fizető vendég fordult meg Szent Márton hegyén.

Hálás a sorsnak Hansághy Péter, hogy ahonnan negyven évvel ezelőtt, végzős bencés diákként az életbe indult, oda nemrégiben, a pannonhalmi főapátság turisztikai és marketingigazgatójaként visszatérhetett.

– Gazdag szakmai pályám koronája ez a megbízatás. Hamarosan befejeződik az apátsági fejlesztések negyedik üteme: júniusban átadjuk a kosarasdombi éttermet, júliusban a Csejder-völgyi Szent Jakab vendég- és zarándokházat, őszre elkészül az arborétum felújítása, a gyógynövénykert, a látványlepárló és a teaház, utána ezeket kell a piacra bevezetnünk – említette Hansághy Péter, majd megjegyezte, hogy Szent Benedek regulájából vett intelem szellemében úgy fogadnak minden érkező vendéget, mint magát Krisztust. – Ez a mondat nem kis feladatot ró ránk: meg kell találnunk a nagyon érzékeny egyensúlyt az apátság, a gimnázium, a szociális otthon mindennapos élete és a turisták méltó kiszolgálása között.

A speciális idegenvezetés egyik helyszíneként Hansághy Péter turisztikai és marketingigazgató a prelaturát említette, ahol a programot csokoládé- és likőrkóstolóval ˝gazdagítják˝. Fotó: Bertleff Andrá
A speciális idegenvezetés egyik helyszíneként Hansághy Péter turisztikai és marketingigazgató a prelaturát említette, ahol a programot csokoládé- és likőrkóstolóval ˝gazdagítják˝. Fotó: Bertleff Andrá

A turisztikai és marketingigazgató hangsúlyozta: új szolgáltatásokkal szeretnék minél teljesebbé tenni a bel- és külföldről érkező vendégek számára a pannonhalmi látogatást.

A kódexírással foglalkozó időszaki kiállításunkhoz kapcsolva a látogatók kipróbálhatják, hogy hajdanán a szerzetesek miként kanyarították lúdtollal a cifra betűket.
– Többek között speciális és interaktív vezetéseket dolgoztunk ki. Most például a kódexírással foglalkozó időszaki kiállításunkhoz kapcsolva a látogatók kipróbálhatják, hogy hajdanán a szerzetesek miként kanyarították lúdtollal a cifra betűket. Az ehhez hasonló újításokkal az információtól az élmény felé szeretnénk ˝eltolni˝ az idegenvezetést. Fejleszteni akarjuk a vallási, a zarándokturizmust is, amelynek központja a Szent Jakab-ház lenne.

Hogy Pannonhalma látnivalóit mennyire könnyű ˝eladni˝ válság idején, arról Hansághy Péter úgy nyilatkozott: némi visszaesés ellenére Szent Márton hegyén évente még mindig 70 ezer fizető vendég fordul meg.

– Természetesen jó hívó szó, hogy a bencés főapátság a világörökség része. Ugyan arra vonatkozó felmérést nem végeztünk, hogy ki miért jön hozzánk, de nyilván sok vendégünket befolyásolja az, hogy a hely, ahová érkezik, nemcsak nekünk, hanem a világnak is fontos.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. május 12. 12:48
    „No, akkor lennének csak meglepődve, ha valóban megjelenne nekik Krisztus mint vendég!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új eszközök a tűzvédelemért

A tűz- és káresetek szakszerű felszámolásának elengedhetetlen feltétele a szakmailag jól képzett,… Tovább olvasom