Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Pannonhalmi borvidék - A borturisták igényeihez igazodnak

Pénteken szakemberek bírálták, szombaton a környék termelői mind megkóstolhatják a borvidék versenyére benevezett nedűket.

Meglepően sok köztük a vörös. A kék szőlő leve több évtizedes szünet után újra a környék büszkeségévé vált.

Megnőtt az előző évekhez képest a borvidéki versenyre benevezett nedűk száma, idén 49 gazda 120 mintát küldött. A hegyközség elnöke szerint ez annak köszönhető, hogy a 2009-es szép évjárat volt, a 2000-eshez hasonlítható, ami az elmúlt tíz esztendő legjobbjának számít. A tavaly szüretelt szőlő egészséges, jó alapanyagot, így jó esélyeket biztosított a borászoknak, akik úgy érezték, olyan borok készültek, amiket érdemes megmérettetni. Dr. Vaszari László örül, hogy a versenyzők a szakmai visszajelzésekből tanulhatnak. Ezért teremtenek alkalmat arra, hogy a verseny szombat délutáni eredményhirdetésén a borvidék mintegy száz termelője megkóstolhassa szinte az összes benevezett bort. Összehasonlíthatja a szomszéd dűlőben termeltet a sajátjával.

Bírálat: Több figyelemre méltó bor vett részt a versenyen, de hogy jól eladhatók-e, az árukon is múlik. Képünkön Takács Zoltán. Fotó: B. A.
Bírálat: Több figyelemre méltó bor vett részt a versenyen, de hogy jól eladhatók-e, az árukon is múlik. Képünkön Takács Zoltán. Fotó: B. A.

A szőlészeknek-borászoknak van mit ünnepelniük: idén az előző évek gyakorlatától eltérően nagyobb területen telepítettek szőlőt, mint amennyin kivágtak. A győriek közül is egyre többen újra felfedezik, hogy érdemes a közeli Pannonhalmi borvidék pincéibe ellátogatniuk. Az elnök azonban úgy véli: követni kell a külföldön tapasztalható gyakorlatot és még inkább a turistafogadásra kell koncentrálniuk a borászatoknak a fejlesztéskor. ˝Már nagyobb az igényük annál a turistáknak, hogy egy öreg pince falának dőlve igyanak˝ – jegyezte meg.

– Több igazán figyelemre méltó bort is kóstolhattam, de hogy könnyen eladhatók-e, az árukon is múlik – szögezte Takács Zoltán borkereskedő, aki immár ötödször a bírálóbizottság tagja. Állítja: évről évre jelentős a minőség javulása, érződik az ízleléskor, hogy a borászok technológiája fejlődött. Szerinte a borvidék fehérboraiban visszaköszön a környékre jellemző sajátos sós ízvilág a talaj adottságaiból adódóan. Úgy véli, a borvidék előnye, hogy ilyen egyedi jeggyel rendelkezik. Lengyel István, aki szintén a zsűri tagja volt, a fehérborok teltségét dicsérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyeregbe száll a megye - Kisalföld Vágta a hétvégén

A Nemzeti Vágtát idén először vidéki, kistérségi futamok előzik meg. Ezeken a rendezvényeken… Tovább olvasom