Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Pannonhalmi bort méltat a Wall Street Journal

Kimondhatatlan nevű, ám kiváló magyar borokról írt a vezetői amerikai üzleti napilap. Köztük egy apátsági borról.

 
New Yorktól Los Angelesig az amerikai borágazat számos vezetője az utóbbi években szinte belehabarodott az olyan nyelvtörő borokba, mint a Furmint, a Kékfrankos, a Juhfark és a Pošip. Magyarország, Szlovénia és Horvátország ma már nem politikai elmaradottságáról, hanem kiemelkedő bortermelő kultúrájáról ismert - fogalmazott a szerző az újság hét végi Étel-ital szekciójában.

A cikk a térség fantasztikus borai között említi a 2008-as Apátsági Pannonhalmi Tricollist, amelyet három szőlőfajta házasításával állítanak elő. A száraz fehér bort New Yorkban, az újonnan nyílt közép-manhattani Ardesia bárban is ajánlják a vendégeknek. A cikkhez csatolt egyik képen a Los Angeles-i Lou bárban Magyarország vezető vörös fajtáját, a Kékfrankost szolgálják fel. A New York állambeli Southfoldban a North Fork fogadó borigazgatója több, Amerikában kimondhatatlan nevű, ismeretlen magyar bort kínál, közöttük az Irsai Olivért. A híres New York-i Hearth étterem társtulajdonosa, aki az ismeretlen fajták szószólója, egyebek mellett a Juhfarkot népszerűsíti.


Légifelvétel az Apátságról.
Légifelvétel az Apátságról.


A magyar, horvát és szlovén borokra specializálódott, hét éve működő Los Angeles-i Blue Danube vállalat alapítója, Frank Dieter elmondta: a vásárlók néhány éve még a "keleti blokk ócskaságainak" tartották a borait. Dieter azonban az utóbbi években sok partnerét meggyőzte, hogy kiváló borokról van szó. A lap szerint kisebbfajta forradalom ment végbe, a szakértők felfedezték a térség borait, ahol a több száz éves borászatokat "végül modernizálták". Megjegyezte, francia, spanyol és portugál tőke áramlott a magyar borászatokba.

A The Wall Street Journal megállapította, hogy a térség borai közül némelyik egykor a világ leghíresebb borai közé tartozott, ilyenek voltak a Tokaji régió édes nedűi, amelyeket egyenrangúnak tartottak a "legnagyszerűbb" Sauternes fajtával.

A borok minősége azonban a kommunista rendszer idején - amikor termelési kvóták léteztek és az egyéni kezdeményezéseket elnyomták - erősen romlott. A minőség csak a korai 1990-es évektől kezdte elérni a nemzetközi szintet, amikor a kommunizmus bukása után a magáncégek technológiai fejlesztéseket hajtottak végre a borásztokban és szőlészetekben - olvasható a New York-i gazdasági napilap írásában.

Olvasóink írták

 • 6. jenő 2010. január 26. 11:31
  „Csak gratulálni tudok az újságírói alapossághoz: a világ egyik legjelentősebb írott orgánumában megjelenik egy írás a hazai borokról, amelyben két Gy-M Sopron megyei bort emelnek ki, és a régió napilapja képes az egyikről egy bötüt sem írni.
  Tájékoztatás magyar módra. A Vincze féle borbotrányról meg mindenhol hetekig hangos volt a sajtó.”
 • 5. Nagy_Imre_Vancouver 2010. január 26. 05:36
  „omm: koszi a linket

  "The label is Iron Curtain-era ugly but the wine inside is a very pleasant"
  A cimke Vasfuggony korszakot idezo rondasag , de a bor kellemes.

  Egyebkent nem tudom mi a bajuk a cimkevel szerintem szerintem nem rossz. En meg a masik forumon panaszkodtam hogy nem lehet soproni bort kapni ..
  http://www.bluedanubewine.com/wine/197/”
 • 4. elemér 2010. január 15. 03:56
  „Nagyhatalom a borban Anglia. Szölöt megvásárolják és bort készitenek meg palackoznak. Lepipáltak mindenkit az EU-ban.”
 • 3. Spitfire 2010. január 11. 07:36
  „nincs gond a magyar borral, csak kevés az országban a szőlő, ezáltal kevés a bor is... ezért nem lehettünk borban nagyhatalom sose”
 • 2. elemér 2010. január 11. 04:53
  „Szakértök izléseire én nem sokat adok. Azok csak tulértékelik a borokat a nagyvilágnak.”
 • 1. omm 2010. január 10. 20:35
  „http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703436504574640350204756252.html#articleTabs%3Darticle

  "2007
  Pfneiszl Soproni Kékfrankos

  $15, Hungary

  The Pfeneiszl estate, located in the Sopron region of Hungary, is owned by Birgit and Katrin, the Pfneiszl sisters (which sounds a bit like a musical duo). The label is Iron Curtain-era ugly but the wine inside is a very pleasant, light-bodied, Gamay-like red with a juicy, food-friendly acidity and earthy, spicy aromas."

  Pfneiszl sisters (which sounds a bit like a musical duo) - na ezen jót nevettem :))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábelvágás miatt késnek a vonatok Hegyeshalom felé

Kábelvágás miatt átlagosan 20 percet késnek a vonatok a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon. Tovább olvasom