Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Pannonhalmáról jelentkezett a Híradó

Pannonhalma - Országjáró körútján kedden Panonhalmáról, szerdán pedig Sopronból jelentkezik a Híradó. A Kisalföld a főapátságban nézte végig az előkészületeket D. Tóth Krisztinával.
„Jó estét kívánok, ma Tihanyból jelentkezik a Híradó" – kezdte a hírműsort D. Tóth Kriszta, amin rajtunk kívül senki nem akadt fenn. Azért tudni kell, hogy ez még csak a kamerabeállás volt (az óra délután hat órát mutatott), s a Híradó műsorvezetője hangpróbát tartott. Amikor mi felvetettük, hogy ez nem a tihanyi, hanem a pannonhalmi apátság, D. Tóth Kriszta mosolyogva válaszolt: „Persze, azért írtam a képernyőre Tihanyt, mert ez a mobil súgógép kisebb, mint a stúdióbeli, s csak egy rövid szó fér rá. Este már Pannonhalmáról köszöntöm a nézőket."

Megírtuk: szeptember 2-tól 9-ig minden este más városból jelentkezik a Magyar Televízió Híradója. Lesz műsor Pécsről, Debrecenből, Szegedről, Miskolcról, Sopronból, de olyan történelmi helyszínek sem maradhatnak ki, mint a világörökség részei, Pannonhalma és Tokaj. A rendhagyó híradós országjáró körút első állomása a közel ezeréves település, Tihany volt; hétfőn Szegedről jelentkezett Pálffy István, kedden pedig Pannonhalmáról D. Tóth Kriszta. Szerdán este Sopron következik.
D. Tóth Kriszta a már említett beállás előtt nyilatkozott a Kisalföldnek az ötletről, „s ami mögötte van":

– Ez a vidéki körút kinek az ötlete volt?

– Kert Attila, a hírigazgatóság vezetője találta ki, azon felbuzdulva, hogy „retrohíradónak" (a Magyar Televízió 50. születésnapján a Híradót egy héten át napi váltásban egy-egy régi híradós arc vezette – a szerk.), illetve a balatoni és az adriai tudósításoknak nagyon jó visszhangjuk volt. Ehhez persze az a háttér kellett, hogy Kert Attila pécsi, Pálffy István debreceni, én pedig kaposvári vagyok. A mi hármas vidéki triumvirátusunk mondta: rendben, menjünk el az ország olyan szegleteibe, ahová a Híradó még nem vonult ki. A cél az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra: Budapest uralja jelenleg a magyar sajtót, a híradókat, az újságokat; pedig a vidék is gyönyörű, ott is történnek jó dolgok...

– Ez szép, de hadd legyek pikírt: ezt akkor is megtehetnék, ha a Híradóba betennének egy-egy vidéki tudósítást.

– Ez teljesen igaz. Tény, nem ettől az egy héttől fog megváltozni a világ, de mi legalább csinálunk valamit, s elindulhat egy folyamat a televíziózásban. Az a cél, hogy ne csak ebben a nyolc napban részesítsük előnyben a vidéket, hanem mostantól jobban odafigyeljünk rá. Ennek az akciónak van hírértéke, mert ilyet még senki sem csinált. Ráadásul a sorozat vége után egy nappal – mintegy megkoronázva az országjárást – elindul új díszlettel a felfrissült Híradó, ahol remélhetőleg tényleg több vidéki anyag lesz.

– Úgy legyen. Pannonhalmán járt már korábban?

– Bevallom, nem. Ezért amikor ide készültem, az interneten utánanéztem a főapátságnak. Külön öröm, hogy éppen itt kezdtem az országjárást.

(A D. Tóth Krisztával készült interjú hosszabb változatát, ahol a szakmáról, kollégáiról és a magánéletéről is beszél, a Hétvége magazin egyik későbbi számában olvashatják.)

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pamacs-programok

A győri Papák, Mamák és Csemetéik Egyesülete programajánlója. Tovább olvasom