Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Pannonhalma: új létesítmény a Kosaras-dombon 880 millióból

Ismét gyarapodott a Pannonhalmi Bencés Főapátság. Pénteken adták át a látogatókat fogadó új létesítményt a Kosaras-dombon, melyben étterem, borbár és konferenciaterem kapott helyet.

A beruházás 880 millió forintba került.

Az elmúlt húsz év fejlesztéseivel a pannonhalmi monostor elfoglalta szerény helyét az európai bencés monostorok láncolatában – mondotta szerényen Várszegi Asztrik főapát a pénteki átadáson. Hozzátette, az 1996-ban kulturális világörökségi rangot kapott főapátság ezer esztendeje ugyanazt szolgálja. Mindezt korszerű módon, modern infrastruktúra segítségével kívánják bemutatni a látogatóknak, a turistáknak, a zarándokoknak. Ezt a célt szolgálják legújabb fejlesztéseik, melyek összesen 1 milliárd 560 millió forintba kerülnek. Mindebből 1 milliárd 250 millió forint az uniós támogatás, s 310 millió forint a saját forrás (ennek fele hitel, fele önrész). A pénteken bemutatott fogadóépület, étterem és konferencia-központ mellett egy hónap múlva kész lesz a Szent Jakab-vendégház, augusztusra megújul az arborétum, majd átadják a gyógynövénykertet.

Az új létesítmény a Viator nevet kapta. Ennek hátteréről is szót ejtett Várszegi Asztrik. A latin kifejezés jelentése utas, utazó, vándor. A szó gyakran szerepelt a történelem során feliratok kezdetén: ˝Stop viator!˝, azaz ˝Állj meg, vándor!˝. Ezt az intelmet közvetíti az elnevezés: állj meg, nézz körül, pihenj meg, mélyedj el!

A Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogatóközpontja. A létesítmény éttermet, borbárt, konferenciatermet és parkolót foglal magában. Fotó: MTI, Győri Károly
A Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogatóközpontja. A létesítmény éttermet, borbárt, konferenciatermet és parkolót foglal magában. Fotó: MTI, Győri Károly

A holland–magyar tervező cég képviselője, Dick Sikkes arról beszélt, mekkora kihívás volt a műemléki környezetben egy modern épület megalkotása. Egy olyan épületé, ami nem kiemelkedik, hanem sokkal inkább beleolvad a tájba. Úgy érzi, ezt sikerült megoldani.

A kivitelező cég vezetője, Knáb János azt emelte ki, hogy esetükben megvalósult az, ami minden beruházás sikerének kulcsa: a megrendelő, a tervező és a kivitelező harmonikus együttműködése.

Radványi Roland, a ház gasztronómiai koncepciójának megtervezője elmondta, az éttermi rész mellett kialakítottak egy olyan teret, ahová ˝bárki˝ betérhet, érkezzen busszal, autóval vagy éppen kerékpárral. Ott önkiszolgáló büféasztallal várják a vendégeket. Az étterem természetesen kínálja majd az apátság borait, az ételek alapanyagául pedig környékbeli gazdákra is számítanak, akik szürke marhát, mangalica sertést vagy birkát tenyésztenek. A látogatóközpont húsz embernek ad munkát.

Olvasóink írták

 • 14. CsabaKiraly 2010. augusztus 27. 01:30
  „Bor-Bar? Remek gondolat. Slivovic is van? Na es egy kis "fu" meg koka is melle a fiataloknak.”
 • 13. Révfalusi-szúnyog 2010. június 20. 19:23
  „Az épület borzalmas, talán még a pár éve épült új fogadóépületen is túltesz randaságban. Az új fejlesztések közül egyedül a pincészet az, ami építészetileg a helyén van.”
 • 12. viperetta335 2010. június 03. 10:10
  „Szerintem szép az épület és igenis fejlődni kell.nem értem,hogy aki szerencsétlenkedik,nem tud élni,vállalkozni,az miért fikázza azt,aki tudja mindezeket a dolgokat,ráadásul ilyen sötét bunkó módon.Mert az épelméjű kritika az igen,az kell,de ezek a mínusz iq-s megszólalások nem.Akinek nem inge,ne vegye magára.”
 • 11. urbaniastapista 2010. június 02. 15:24
  „A bencéseknél szerencsére hagyomány, hogy nyitottak a modern dolgok felé. Az országban elsők között építettek román stílusban, a könyvtáruk is a korában merész és modern épület volt. Ugyanígy a főbejárat és a gimnázium-kollégium sem egy neoborzadály, a negyvenes évekből.

  Ez az épület egy országos pályázat eredménye. Ezt tartották több tucat tervből a legjobbnak. Építészek és az apátság és a műemlékvédő hivatal. Közösen.

  Így kellene minden úniós beruházásnál, de buta államrendszerünkben "erre nincs idő".”
 • 10. ndf 2010. június 01. 18:39
  „ad1. ez egy világörökségi helyszín, ergo fejleszteni kell. mhiért? mert az ilyeneket turisták látogatják, akik - mivel épp kikapcsolódnak - nagy hajlandóságot mutatnak pénzük elköltésére.
  ad2. erre igen sok forrást ad az únió (vagy lassan nevezhetjük szövetségi kormányzatnak).
  ad3. erre sok pénzt kell adnia az állami kormányzatnak és a helyi önkormányzatnak is.
  ad4. a bencések fejlesztései ezidáig úgy tűnik rentábilisak, Asztrik nem hülye, sőt. jó ötlet volt a bor (veszik, mint a cukrot), a pálesz (veszik mint a cukrot), még a levendulaolaj is.
  ad5. a modern és a "régi" építészet között az a különbség, mint a sör és az almalé között. mindegyik finom, de kisgyerekeknek előbbi nem való.”
 • 9. janika 2010. június 01. 15:26
  „Ja, megfeletkeztem arról, hogy pirosseműek is üdvözűlni a másvilágon és még volt hova szórni a közpénzt büntetlenűl! Habár men biztos hogy megússzák!”
 • 8. DaNKA 2010. június 01. 09:47
  „Kisse eltájolódtatok!

  Janika: ha most adták át még nem lehet a FIDESZ munkahelyteremtési programja!
  SiLa: a fogadó épületnek szép kőburkolata van és nem kopár beton!

  Én is jártam arra - bár akkor még nem volt kész - de nekem tetszett az épület! Nem minden csúf ami modern. Szerintem nagyon jók az arányai. Amikor ott álltam az jutott eszembe, hogy ha egy ekkora légterű és alapterületű épület mint ez nem geometriai forma lenne, hanem egy takaros cserépfedeles, muskátlis teraszos ház, hát az nagyobb lenne mint az Apátság!

  Szerintem van ott ízlés!”
 • 7. janika 2010. június 01. 08:30
  „Lehet, hogy ez a FIDESZ munkahelyteremtési programja? Egy csuhás egy templom, no meg a "Szentek" bulizóhelye!”
 • 6. Beex 2010. június 01. 06:54
  „a hülyeségre mindig van pénz....”
 • 5. Csokipuszi 2010. június 01. 06:54
  „Örülök, hogy Dick Sikkers Úr meg van elégedve magával... én már nem annyira vele!
  Igaza van SiLa-nak, lehet, hogy az építész-palánták fantáziájára kellett volna hagyatkozni!
  Mellesleg nem csak közelről nem szép látvány: messziről (a teraszunkról) úgy néz ki, mintha egy eltévedt vasúti szerelvény vesztegelne a domb tetején... A régi sokkal szebb volt, jobban illett a környezetbe is. Igaz, hogy a parkolás így talán megoldódik...”
 • 4. bregit 2010. május 31. 23:49
  „erre egyáltalán miért volt szükség???”
 • 3. pirosász 2010. május 29. 22:39
  „Ha SZENT ISTVÁN ezt tudta volna előre, nem adta volna oda ezt a szép helyet a bencéseknek!”
 • 2. pirosász 2010. május 29. 22:36
  „DÖBBENET!!!!!”
 • 1. SiLa 2010. május 29. 15:14
  „Két hete jártam Pannonhalmán az apátságban!
  Megdöbbentő, nem a tájba illő épület együttesek fogadják a látogatókat.És ez csak enyhe célzás!
  A fogadó épület egy burkolatlan beton monstrum. Egyáltalán nem a tájhoz és az apátsághoz illő látványosság.
  Most megtetézték egy másik tájidegen épülettel! Szomorú, ha egy tervező irodának ez a csúfság kihívást jelentett. A Hildes tanulók ezerszer különbet álmodtak volna, ami a környezetbe is illett volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebbségi választás Győrben

A kisebbségi választói jegyzékbe való felvétel július 15-én délután 4 óráig kérhető a lakóhely… Tovább olvasom