Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Pannon Baromfi: Csőd helyett két műszak

Győr - A tavaly nyáron csődközelbe került Pannon Baromfinál néhány napja már nem egy, hanem két műszakban folyik a termelés. Annyi ugyanis a munka. Kétszáz embernek azonban mennie kellett: ez volt az ára a megmenekülésnek.
Kilenc hónappal ezelőtt a Pannon Baromfi üres győri gyártelepén nemigen lehetett találni olyan embert, aki egy garast is tett volna arra, hogy az ország egyik legnagyobb csirkehús-feldolgozó cége megmenekül a csődtől. A Baromfi 2007 júliusában azt követően került nehéz helyzetbe, hogy a finanszírozó bankok felmondták a hiteleit.

Most két műszakban folyik a termelés. A dolgozók kevesebben maradtak, az állásuk viszont biztos, így Bartók Zsanett csomagolóé is. Fotó: H. Baranyai Edina
Most két műszakban folyik a termelés. A dolgozók kevesebben maradtak, az állásuk viszont biztos, így Bartók Zsanett csomagolóé is. Fotó: H. Baranyai Edina

A hiteleket a bankok annak ellenére mondták fel, hogy a két tulajdonos (a Bábolna Baromfitenyésztő Farm Kft. és az OSI International) tőkeemelésre készült. A termelés hosszú hetekre leállt, s csak szeptember második felében indult újra.

Nyolcvan százalékon

A cég élére felszámolóbiztost küldtek Varjú Attila személyében, aki fél évvel a termelés újraindítása után már merőben más helyzetről számolt be: a Pannon Baromfinál jelenleg hetente 170–180 ezer csirkét dolgoznak fel, ez 80 százalékos kihasználtságnak felel meg. Összehasonlításképpen tavaly nyáron egy héten jó, ha két napig folyt termelés, a végén aztán már egyáltalán nem volt munka. Néhány napja már két műszakban dolgoznak az emberek, akiknek száma azonban csaknem a felére apadt. Varjú Attila az egyik legfontosabb mutatónak tartja – már ami a talpra álláshoz kellett –, hogy a dolgozók száma 500-ról 300-ra csökkent. „A korábbi vezetésnek nem volt forrása a leépítésre, a végkielégítések kifizetésére, ezért azt a fajta pazarlást, amit a bérköltségek jelentettek, nem tudta felszámolni" – mondta Varjú Attila.


Nincs felelősség

S ha már a korábbi igazgatásnál tartunk, megkérdeztük azt is, mekkora szerepe volt az előző igazgatónak, illetve vezetőtársainak a kialakult helyzetben: „A személyi felelősség megállapítása a legnehezebb, hiszen kétségkívül a piacon is jelentős változások történtek, s az előbb említettem, hogy a bérköltségekhez sem tudtak hozzányúlni. Ezeket figyelembe véve olyan mulasztást nem állapítottunk meg, amely miatt személyi felelősségre vonást kellett volna indítványoznom. Ezt egyébként a hitelezők felé is továbbítottam, s ők a vizsgálat eredményét elfogadták."
Vannak érdeklődők

A felszámolóbiztos a munkáját akkor fejezheti be, ha a konszolidált céget értékesíteni tudják. Az első pályázati kör elbírálása áprilisban várható, Varjú Attila szavait idézve érdeklődők vannak, ha pedig közülük csak egy is piacképes ajánlatot tesz a Baromfi megvételére, akkor már csak az adminisztratív feladat marad neki. Ebben a pillanatban annyi jelenthető ki, hogy a Pannon Baromfi az elmúlt hónapokban megmenekült a csődtől.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Tabornok 2008. április 21. 15:22
  „"Kétszáz embernek azonban mennie kellett: ez volt az ára a megmenekülésnek. "
  Ez sem igaz! A Vécsei menesztésével lett megoldva a gyár helyzete! Vajon, amit ellopott abból visszafizettetnek valamit?”
 • 21. mo 2008. április 19. 10:13
  „amit a kissbségnek adnak pénzt meg a fejvadászuknak akiket oda vittek miért nem adják meg azoknak akik ottmaradtak velük a szarba is ők aztán igazán megérdemelnék hisz ők nélkülöztek csak igazán mikor hónapokig nemkaptak fizetést ők voltak az egész igazi vesztesei”
 • 20. Tabornok 2008. április 12. 19:33
  „Eddig, még mindig a fizikaiakkal csesztek ki. Szerinted változik valami?”
 • 19. csingiz 2008. április 10. 10:14
  „Miért, miért...Tudják Ők ,ha nem is látható azért valahol itt köröz a nagy madár...Meg azéé... a gazda is szórja most a kendermagot...”
 • 18. Tabornok 2008. április 10. 09:33
  „Szia Csingiz!
  Szerinted, a Baromfisok miért nem írják ide amit a lopásokkal kapcsolatban tudnak?”
 • 17. Tabornok 2008. április 10. 09:27
  „Én pedíg Varjút, látnék a helyén!”
 • 16. csingiz 2008. április 10. 00:46
  „Azért..láttam én már karón verebet.”
 • 15. Tabornok 2008. április 09. 15:13
  „"Tyúk a tyúknak nem vájja ki a szemét..." A Varjú a Vécseinek? A SZEMÉT!!!!!
  "Ezt egyébként a hitelezők felé is továbbítottam, s ők a vizsgálat eredményét elfogadták." Persze, hogy elfogadták, mert a Szép Imre féle vezetés, kifizeti azt, amit az elődje ellopott! Melósok meg 7-éve nem kaptak fizetésemelést! Tehát, továbbra is a kisember fizet, aki lopott az röhög a markába, állami asszisztenciával.
  Csodálom, hogy a politikusokat még nem irtja senki! Rovarirtó már van.”
 • 14. csingiz 2008. április 09. 10:17
  „Tyúk a tyúknak nem vájja ki a szemét...”
 • 13. Tabornok 2008. április 08. 14:58
  „Korrábban azt hallottam, hogy a felszámoló a Vécsei zsebében van.
  Ez után, amit az újságnak nyilatkozott, úgy gondolom, hogy valószínű!

  Gratulálok a 9-es számú hozzászólás írójának, hogy helyettem tudott írni!
  Egyetértek az ott leírtakkal, sajnos nem én írtam!”
 • 12. csingiz 2008. április 08. 12:05
  „11. Hát...Jobb is egy lúdnyak két tyúknyaknál...Már megint annak a goromba felvételiztetősnek teccik lenni? Tényleg nem money??De már rohanok is...Most telefonált a mama hogy kész a kaja. Nosztalgiapörköltet készített fekete madárból. Istenem az a boldog gyerekkor...”
 • 11. Maney Love 2008. április 08. 08:03
  „Csingiz!! Szerintem Te ne is menjél oda dolgozni,sőt egyátalán sehova mert Te olyan nagyképü vagy,hogy az arcod nem fér oda a munkához.Remélem eljön majd az az idő,mikor örülnél egy darab tyúkhúsnak amit a Pannon Baromfi dolgozott fel.De te még azt sem ismernéd el.(hogy éhes vagy)”
 • 10. csingiz 2008. április 08. 02:05
  „Hát akkor mégse jövök... Mert bár én igen szeretek sokat dolgozni, meg fizetést sem szokok elfogadni a munkámért, de rájöttem hogy tulajdonképpen nem is annyira szeretem a tyúkot. Kár...”
 • 9. Tábornok 2008. április 07. 23:20
  „A véleményünk:lopás,pazarlás aztán pazarlás,lopás utána kimen- tés,majd elmentés.Júniusra maradt az elmenekülés természetesen tele dohánnyal.Ami megmaradt adóság és csőd.Valamint egypár vigyorgó szempár Dr Vécsei és csapata. Miért nem szabad kipakolni az igazságot.Nem kell félni nem fog fájni Fleto is megmondta.”
 • 8. Tabornok 2008. április 07. 17:35
  „,,A korábbi vezetésnek nem volt forrása a leépítésre, a végkielégítések kifizetésére, ezért azt a fajta pazarlást, amit a bérköltségek jelentettek, nem tudta felszámolni" - mondta Varjú Attila. Ekkora hazugságot?
  Kíváncsi lennék a Pannon Baromfis dolgozók véleményére, hogy ők is pazarlásnak látták, hogy ha késve is fizetést kaptak?!?!”
 • 7. Tabornok 2008. április 07. 14:00
  „Érdemes összehasonlítani, miket mondott a Dr. Vécsei akkor, és mekkorát változott a helyzet akkor amikor a Szép Imre átvette az irányítást.”
 • 6. Tabornok 2008. április 07. 13:50
  „Csingiz!

  Csak addig lennél ilyen vállalkozókedvű, amíg megmondanák milyen "sok bért" fizetnek.
  Attól kezdve nem lenne kedved beállni, ilyen "szuper" helyre, dolgozónak.
  Szerintem van némi valótlanság a cikkben, mert a zújságíró nem írhatja le, hogy az előző vezetés, szétlopta a gyár nagy részét!
  Azt sem írhatta le, hogy a korábbi cégvezető bábolnai telephelyét bérelte a Pannon Baromfi, többtizezer Euróért/hó. Ez, ugyanis nem törvénytelen akkor sem, ha disznóság. A pácolóüzemet ami korábban itt működött Győrben, szétszereltette, elszállíttatta, saját telephelyén működtette. A Pannon Baromfi pedig bérleti dijat fizetett neki azért, mert a gépeket ott működtette, nem itt.
  Ilyen egyszerűen, törvényesen lehet tönkretenni 500 ember munkahelyét!
  Hazugság az is, hogy a 200 dolgozó elbocsájtása mentette meg a céget a csődtől, és hogy a bankok miatt került lehetetlen helyzetbe, a cégvezetés. A bankárok ugyanazt látták amit mások is, hogy folyamatban van a cég szétlopása és nem akarták elbukni a pénzüket, ezért vágták be a féket!
  Ebben az egészben az is szomorú, hogy ezt ma Magyarországon, törvényesen, büntetlenül elkövetheti bármelyik cégtulajdonos! Ezt köszönhetjük az elmúlt 19 év politikusainak színrevaló tekintet nélkül!
  Ha a Kisalföld nem hozza le akkor azt a cikket, akkor ma sehol sem lenne a Pannon Baromfi!
  A másik szerencséje a dolgozóknak, hogy a mostani igazgató a Szép Imre, érzelmileg kötődik annyira a gyárhoz, hogy nekiállt és talpraállította.
  Ha jól tudom 7 éve nem volt a dolgozóknak béremelés! Remélem talpomaradnak és az az időszak is eljön, hogy nem csak a tulajdonosok járnak jól, hanem a melósok is!
  Örülök neki, hogy sokan önzetlenül segítettek a Pannon Baromfi megmentésében!”
 • 5. csingiz 2008. április 07. 12:22
  „Na, ilyen góréról álmodtam mindig! Neki a bérköltség pazarlást jelent! Jaj ha akadna még egy üres hely....!Hol lehet ide felvételizni???”
 • 4. matriné 2008. április 07. 11:50
  „Ha véletlenűl túl termelés lessz a csibenevelésnél ,akkor majd jön a "madárinfolenza" és a kiírtás! A cél szentesíti az eszközt.”
 • 3. antalszabo 2008. április 07. 11:33
  „Kiváncsi lennék, hogy a fizikai dolgozók mellett, mennyi az irodista? Na azokat biztos nem menesztették.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körben veszélyesebb

Győr - Torlódások helyett a baleseti helyszínelések nehezítik a közlekedést Győr két körgeometriás… Tovább olvasom