Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Pannon-Víz: felszállóágban a mélyrepülés után

Győr - A legnagyobb tulajdonos (Győr városa) képviselőjének volt igaza a Pannon-Víz zrt. májusi közgyűlésén: bebizonyosodott, hogy a cég helyzete valóban nem rózsás – hangzott el tegnap sajtótájékoztatón. Az év első négy hónapja a társaság mélyrepülése volt.
A Pannon-Víz zrt. viharos előzményű májusi közgyűlésén leváltották a társaság addigi vezetőjét (Sipőcz Ernő azóta is a cég alkalmazottjaként táppénzes állományban van), az új elnök-vezérigazgató Tőke László lett. Hivatalba lépése óta 150 nap telt el – az ezalatt történtekről tartottak tegnap Győrött sajtótájékoztatót.


Már pozitívba hajlik

Mint Tőke László elmondta, mivel a váltás évközben történt, már elfogadott éves gazdasági tervvel, azon igazából nem nagyon lehet változtatni, egyéb módokon, elsősorban takarékossággal azonban sikerült a társaságot történetének legnagyobb mélyrepüléséből kihúzni. Május óta a mérleg már havonta pozitívba hajlik.

A tavaszi közgyűlés után új lett az igazgatóság és a felügyelőbizottság is, utóbbi elnöke, Horváth László a tegnapi sajtótájékoztatón sorolta el az ellenőrzési tapasztalatokat. A számos adatból csupán néhány jellemzőt említünk. Az évi több mint 6 milliárdos bevétellel rendelkező társaság 'kasszájában' május végén mindössze 18 millió forint volt, hiteladóssága viszont meghaladta az 1 milliárdot. Mérleg szerinti eredménye 2004 óta drasztikusan csökkent, 2005-ben még 183 millió, tavaly csak 28 millió forint volt, az idén májusban viszont már 233 milliós adósságot jegyezhettek.


Előnytelen szerződések

E csökkenő tendencia okaként Horváth László első helyen az ivóvíz- és szennyvízdíj nem kellő mértékű emelését említette. A Pannon-Víznél 2005-ben a lakossági ivóvíz díja 6, a közületi fogyasztóké 19 százalékkal nőtt, a csatornadíjat a lakosságnál 8, a közületeknél 25 százalékkal emelték. 2006-ban az ivóvíz díja nem változott, a szennyvízé 4 százalékkal növekedett. Ez a 4 százalékos emelés maradt 2007-re is – vagyis ismét nem érte el még az infláció mértékét sem.

Mivel a Pannon-Víznél nem volt belső ellenőr (most már van), egy ad hoc bizottság alakult az átvizsgálásra, a gazdálkodás áttekintésére. Átnézték a cég könyvelését, a szerződéseket, a megbízásokat, a pénzkifizetéseket. Megállapításaik között szerepel például, hogy előnytelen volt az ügyvédi szerződés és a biztosítási szerződés, a reálisnál drágábban dolgozó cégekkel végeztettek munkákat – ezeken kell tehát változtatni elsősorban.

Tőke László hozzátette még, hogy bár az érvényes üzleti terven (díjszabáson) nem lehet változtatni, takarékossággal, egyéb intézkedésekkel lehetséges az egyensúly helyreállítása. Ezt szolgálja például, hogy eladták a cég garázsban álló luxusterepjáróját, értékesíteni kívánják azt a csatornatisztító berendezést, amely mindössze 9 kilométernyi csatornában használható, ám értéke 70 millió forint.
Szó volt még a sajtótájékoztatón arról, hogy az idei forró nyáron július 19-én volt a legnagyobb az ivóvízfogyasztás, 76 ezer köbméter, ami majdnem duplája az átlagosnak. Alkalmanként gondot okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, amelyet a város csatornahálózata nem bírt azonnal elvezetni (s erre számítani kell ilyen esetben a jövőben is). A legnagyobb eső május 6-án volt, amikor 50 perc alatt minden négyzetméterre 51 liter víz zúdult.
Lesz emelés...

Ivóvízdíjak tekintetében Győr országosan a 6. helyen áll, szennyvízdíjakkal a középmezőnyben foglal helyet. Jövőre emelkedni a fognak a díjak, ma még nem tudni pontosan, mennyivel. Jelentősebben a szennyvízdíj, az ivóvízé várhatóan az infláció körüli mértékben. Bár terjengenek hírek arról, hogy országosan akár a mostani két-háromszorosa is lehet a vízdíj, Győrött ez egészen biztosan nem következhet be.

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilavai delegáció a megyeszékhelyen

Győr - Az elmúlt csaknem két évtized hagyományait követve a Baross Gábor Emléktársaság elnöke,… Tovább olvasom