Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Pangás fellendülés előtt vagy útkeresés

– Nem politikai célok vezéreltek bennünket, közülünk senki sem akar polgármester lenni, a dolgok azonban mehetnének másképpen is – jelentette ki tegnap Győrött egy autóbuszon tartott sajtótájékoztatón a Fészek Club képviselőinek nevében Jancsó Péter, a Graboplast elnök-vezérigazgatója, aki ötödmagával ismertette az általuk kidolgozott városfejlesztési irányokat.
Az autóbusz a Révai-gimnázium elől indult, fedélzetén Jancsó Péter mellett ott volt dr. Bugovics Elemér, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház igazgató főorvosa, Rosta S. Csaba építész, Horváth Péter, a Révai-gimnázium igazgatója és dr. Havasi Dezső ügyvéd. Az újságírók között kiosztották a Győr, a vonzó város című kiadványt, amely egyebek mellett megállapítja: a jelenlegi helyzetet a pangás fellendülés előtt vagy az útkeresés időszakának nevezhetjük. Mint ahogy olvasható benne az is: a tudományos városkutatók szerint Győr versenyképessége romlik. A város évente csak 2–3 milliárd forintot tud fordítani fejlesztésekre, ez az összeg egy fellendülés beindításához nem elég.

Pártok kerekasztala

Jancsó Péter úgy vélte, Győr csak akkor lehet nyertes az EU-ban, ha van jövőképe, ezért is vállalkozott arra a neves értelmiségiekből álló Fészek Club, hogy tíz évre kidolgozza a városkoncepciót. Az elemzés abból indul ki, hogy Győr növekedése lelassult, s új erőforrásokra van szükség. Tíz-húsz éven belül Győrnek 200 ezer fős nagyvárossá kellene válnia. A Fészek Club azt javasolja, hogy létre kellene hozni a politikai pártok győri kerekasztalát, ahol megegyezhetnének egy várospolitikai minimumról, a politika szereplőinek együttműködése nélkül ugyanis nincs esély városdinamizálásról beszélni.

A győri kerek- asztalnak meg kellene egyeznie olyan kérdésekről, mint a hosszú távú városi beruházások és ezek sorrendje, az állami költségvetésből finanszírozott beruházások támogatása, például folyószabályozás, elkerülőutak, hidak, vagy éppen a pályázati pénzek Győrbe hozása és a régióközpont idetelepítése. Ez utóbbi kap csán a Fészek azt javasolja, hogy a város ajánlja fel a Lloyd épületét a központnak.

Elmennek a végzősök

Jancsó Péter elmondta, a győri egyetemen és főiskolákon évente 2300 fiatal végez, nyolcvan százalékuk nem győri és elmegy a városból, mivel nem talál munkahelyet és lakást. Hasonló a helyzet a középiskolásokkal is, a 3500 végzősből 55 százalék távozik Győrből. A Fészek Club szerint ezek a fiatalok itt tarthatók lennének, ehhez azonban értelmes célok, versenyképes fizetéssel járó munkahelyek kellenek. Azok a cégek azonban, amelyek ma olcsó és képzett munkaerőt keresnek, már nem Győrben telepednek le, ezért a letelepedés eddigi formái lelassultak, s ahogy a tanulmány fogalmaz, a városvezetésnek ma nincs elfogadott válasza erre a helyzetre.

A klub úgy véli, támogatni kellene minden olyan új betelepülő céget, amely felsőfokú végzettséget igénylő munkahelyet teremt, fejlesztést hoz Győrbe, különös tekintettel a logisztikai cégekre és az autóipari klaszterhez tartozó vállalkozásokra. A támogatás módja lehetne adókedvezmény, ingatlanjuttatás és gyors ügyintézés. Ahhoz azonban, hogy a jövőkép mentén megindulhasson a tényleges fejlődés, elengedhetetlen a város kommunikációjának jelentős átalakítása.
Az egészségügyet illetően támogatnák a fekvő- és járóbeteg-szakellátás, a háziorvosi ügyelet és mentés integrálását, valamint egy helikopterleszálló megépítését. Győr egészségügyi régióközpont lehet.


Kiemelten fontosnak tartja az oktatást a győri Fészek Club, amely szerint elengedhetetlen lenne a széles körű társadalmi vita, a világos cél- és feladatmeghatározás egy oktatási koncepcióban. 2010-ig közel kétezer diákkal kevesebb lesz az általános iskolákban, hatvan-nyolcvan osztály és száz pedagógus válik feleslegessé, a helyzet így előremutató kezelést kíván. A klub azt javasolja, hogy a bezárandó iskolák és óvodák egy részét alakítsák át időskori szociális gondozó intézetekké. Ami pedig a középiskolákat illeti: megítélésük szerint a szakközépiskolai képzés szerkezete nem szolgálja sem a fiatalok, sem pedig a város érdekeit, s a szakképzés válságának feloldására is megfelelő válaszokat kell adni.

Hidakat építeni

Kultúrában a fejlesztendő értékek közé sorolják a Győri Balettot, a Győri Nemzeti Színházat, a Mediawave-et, a Győri Nyárt, s elengedhetetlennek tartják a város finanszírozó szerepét. Ugyanakkor úgy vélik, aktívabb szerep szükséges a kulturális irányításban a finanszírozási források megszerzésének koordinálásában. Kiemelten támogatják egy ipartörténeti gyűjtemény létrehozását, amely helyet adhatna Schima Bandi iparművész életmű-kiállításának.

A mindenre kiterjedő városkoncepcióban fontos helyet kapott a közlekedés. A klub szerint radikális felújításra szorul a vasútállomás és a buszpályaudvar. Sürgetik a péri reptér európai színvonalra hozását és egy Győrön belüli helikopterleszálló kiépítését. Támogatják a Tihanyi Árpád úti aluljáró gyors megépítését, az Ipar utca folytatásaként egy északkeleti elkerülőhíd létrehozását, az új Vásárhelyi híd (a gyalogoshíd helyén) megépítését, továbbá a Víziváros és a volt Rába-gyár közötti terület gyalogoshíddal való összekötését. Úgy vélik, ezek nélkül esélytelen egy növekvő város közlekedésének rendbehozatala. A városfejlesztési koncepció kiemelten kezeli Győrt, a vizek városát, hogy a település lakhatóbb, élményt kínálóbb legyen. De felvetik egy parkolóház-hálózat kialakítását, a Széchenyi tér újragondolását és a sétálóövezet kiterjesztését.

Figyelmüket a lakásépítés sem kerülte el. Megítélésük szerint a belváros belső tömbjeiben és azok környezetében több tízezer lakás építésére lenne mód, érzékelik azonban azt is, hogy a különböző lakásépítő érdekcsoportok ellentéte már a helyi politikát is elérte, s ezt károsnak tartják. A konfliktus a klub szerint nem a lakásépítő csoportok között húzódik, hanem a város lelassulása élezte ki a problémát.
A Fészek Club nem csak álmodik, a fejlesztések gazdasági alapjainak előteremtésére is javaslatokat fogalmazott meg. A város tulajdonában levő többségi részesedések eladásától 6–10 milliárd forintos bevételt remélnek, ingatlanok értékesítéséből 6–8 milliárdot, s számítanak az EU-s pályázatok pénzeire is. Néhány év alatt a ma fejlesztésre fordított összegek öt-tízszerese állna rendelkezésre.

Ki ellen szól?

Kérdésünkre, hogy milyen reagálásra számítanak a hivatalos politika részéről, Jancsó Péter azt mondta, el tudja képzelni, hogy a politika támogatja elképzeléseiket, de az ellenkezőjét is. Havasi Dezső szerint fel fog vetődni a ki ellen kérdése, erről azonban nincs szó. A város mellett szól mindez, hogy jobb legyen. Bugovics Elemér pedig azt hangsúlyozta, az újszerű gondolkodással a városnak akarnak segíteni.
A győri városkoncepció 2004–2015 című tanulmány teljes terjedelemben olvasható a Kisalföld internetes honlapján: www.kisalfold.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapta a működési engedélyt a Csizmás Kandúr Állatmenhely

Aki az állatokat óvja, egyben em- berségét is gyakorolja – vallja Eva Rhodes, aki nagy… Tovább olvasom