Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Pang, de megújul a marcalvárosi aluljáró

Az üzletek fele üresen áll, a többi nagy része is vegetál, s az átmenő forgalom is alaposan megcsappant a marcalvárosi aluljáróban.
Bár annak idején Marcalváros közel húszezer lakójára alapozva húsznál is több üzlethelyiséget alakítottak ki az aluljáróban, felük most üresen kong. A bérlők egyébként is gyakran cserélődnek, most van itt kávézó, díszállatszaküzlet, hiteliroda, de láthatóan a tizenkét bérelt vagy saját kézben lévő üzlethelyiség többségében sem zajlik nagy élet: az egyik bárban csak az üres polcokat látni, egy másik ajtón ott lóg a „Kiadó" tábla, több üzlet pedig csak délutánra nyit ki – ha kinyit egyáltalán.
Hogy a vállalkozók számításai nem jöttek be, annak több oka van; többek között az, hogy egy egy éve készült felmérés szerint a lakótelepi családokban átlag 0,96 autó van, azaz szinte minden családra jut egy kocsi.

Így jóval kevesebben használják az aluljárót, mint amikor megépült, s ha tehetik, a legtöbben egyébként is a gombamód szaporodó bevásárlóközpontokban bonyolítják vásárlásaikat.

Az aluljáró nyilvános vécéjének ajtaja befalazva – mint megtudtuk, a randalírozó fiatalok annyiszor verték szét, hogy nem volt érdemes sokadszor is felújítani –, a polgárőriroda ajtaján rács, az egyik üzlet tulajdonosa állítja, egy éve nem látott bent senkit. Még szerencse, hogy gyakran járnak erre rendőrjárőrök, igaz, a vandálokat ők sem tudják teljesen megfékezni. Fel is szedik rendre a vas csatornarácsokat, s összefirkálják azokat a graffitiket, amelyek kivételesen nem illegálisan, hanem engedéllyel kerültek a falakra: a 2001-es graffitifesztivál résztvevői fújták fel az óriásfestményeket.

Ami azonban a leghihetetlenebb, a minden évben több százezer forintos kiadást jelentő járólapok összetöredezésének oka: egyesek rendszeresen autóval hajtanak le a szűk betonfolyosóba. Voltak ugyan acéloszlopok a három lejáratnál, ezeket azonban rendre kiszedték vagy flexszel lefűrészelték a vandálok – az elmúlt években legalább tízszer...

Ha a közösségi életet nem is, az aluljáró állapotát helyre teszi az a nagyszabású felújítás, amely augusztus közepén kezdődik. Horváth László, a városrész önkormányzati képviselője szerint éppen ideje volt, hiszen amióta megépült, nem volt ilyen komoly renoválás az aluljáróban. A hatmillió forintba kerülő felújítás során kicserélik többek között a felfagyott, összetöredezett lépcsőket és a megrongálódott járólapokat – utóbbi azért sem egyszerű, mert az egykor lerakott lapokat már nem forgalmazzák, így egyenként kell legyártani őket –, pótolják az ellopott csatornarácsokat, s felveszik a harcot az autóval lehajtók ellen is: nagyobb átmérőjű, vasbeton „töltettel" rendelkező acéloszlopokat állítanak fel a bejáratoknál. Bár a szeptember 20-ra befejeződő munkákba most nem fér bele, Horváth László szeretné a látványt is megújítani, s lefestve az aluljáró falait, helyet és „alapot" adni akár egy újabb graffitifesztiválnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemét a zöldben

A Kóvalter körüli víkendházas pihenőövezetet elcsúfítja a több helyen kupacokban lerakott zugszemét.… Tovább olvasom