Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Panelprogramban Győr a régiós első

Győr - A panelprogram keretében felújított lakások számát tekintve Győr a régióban messze az első; a másik két megyeszékhelyhez – Szombathelyhez és Zalaegerszeghez – viszonyítva ugyanis csaknem kétszer annyi lakást korszerűsítettek a győriek, mint Vas és Zala megyében.
Lássuk a számokat is: Győrben mostanáig 51 ezer, Sopronban 22 ezer, Mosonmagyaróváron 11 ezer lakást korszerűsítettek; a már említett Szombathely 31 ezret, Zalaegerszeg 23 ezret. Ez szerepel legalábbis az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium statisztikájában. A listát a cikk végén található táblázatban részletesen is olvashatják. Aki viszont támogatást szeretne igényelni, annak fontos tudni azt is, hogy ettől az évtől a pályázati rendszer több ponton megváltozik. Lássuk, miként...

Ettől az évtől tehát a pályázati rendszer több ponton megváltozik: az energiatakarékos felújítás elemeinek – hőszigetelés, külső nyílászárók cseréje, gépészeti rendszerek felújítása – meghagyása mellett megszűnik az a tilalom, amely nem tette lehetővé, hogy a ház leváljon a távhőszolgáltatásról (amennyiben az ezt célzó műszaki változtatások tényleges, számítással igazolt energiamegtakarítást eredményeznek). A lakóépületek külső környezetének felújítására a továbbiakban a regionális operatív programok pályázatain keresztül nyílik lehetőség. Új elemek is bekerültek a programba: a szigetelés, illetve nyílászárócsere feltétele a fűtésszabályozás, mérés megléte, vagy kialakítása legalább épületenként. Az épületek tűzvédelme szempontjából fontos módosítás, hogy amennyiben a szellőzőrendszer bármilyen szintű felújítására nyújtanak be támogatási igényt, a szellőzőcsatorna tisztítását kötelezően el kell végezni. A pályázat benyújtásának feltétele az épületre vonatkozó statikai szakvélemény elkészítése. A nyertes pályázókat 5 évig adatszolgáltatásra kötelezik az energiafogyasztásukat illetően.


...és finanszírozása

A finanszírozás is változik: az állami támogatás egyharmad rész marad, további kétharmad rész önkormányzati támogatásból és a lakástulajdonosok saját erejéből tevődhet össze. A lakástulajdonosok a költségek akár kétharmadának biztosítását is vállalhatják, hogy önkormányzati források hiányában is megvalósítható legyen a beruházás. A maximális állami támogatás összege emelkedik, lakásonként 400 ezer forintról 500 ezer forintra. Az új pályázati rendszerben a pályázó a tulajdonosi közösség (társasház, lakásszövetkezet, önkormányzat), míg az állam és az önkormányzat támogató. Támogatási forma: az MFB Panel Plusz hitelkonstrukciója a pályázati önrész pótlására továbbra is rendelkezésre áll. (A hitel meghatározó szerepet játszott a panelprogram 2005–2006-os eredményeiben.) Továbbra is lehetőség van az úgynevezett. „harmadik feles" finanszírozási rendszerek belépésére. A finanszírozásba az önkormányzat vagy a lakóközösség oldalán – a közbeszerzés, illetve a versenyeztetés szabályait betartva – beléphetnek olyan vállalkozók, akik a munkákat saját forrásaikból elvégzik, adott esetben energiamegtakarítási garanciákat vállalnak (önkormányzati vagyonkezelők, távhőszolgáltatók stb.).

Több ház látványosan megújult Győrben, ezeket a példákat, ha minden igaz, újabbak követik. Fotó: Bertleff András

Egyéb lehetőségek

Az ökoprogram a távfűtött lakások fűtésszabályozásának kialakítását, költségosztók felszerelését, egyedi mérés kialakítását célozza vissza nem térítendő támogatással. A pályázatokat a lakóközösségek, a távhőszolgáltatók, valamint a harmadik feles finanszírozók és az ESCO cégek nyújthatják be. Az állam a felújítási költségek 35 százalékát finanszírozza, további 15 százalék támogatást adhat a helyi önkormányzat, illetve a távhőszolgáltató vagy harmadik feles finanszírozást nyújtó/ESCO vállalkozás. A kötelező lakossági saját erő 50 százalék, amelyet előbbiek előfinanszírozhatnak. A támogatás maximuma lakásonként nettó 45 ezer forint.

Az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatását a 2006-os pályázattal azonos műszaki tartalommal, de a panelpályázathoz hasonló feltételrendszerrel hirdették meg. A támogatás célja az 1985-ig épült lakóépületekben üzemelő gáztüzelő berendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkémények biztonságtechnikai felújítása, vissza nem térítendő támogatással.

Lakások energetikai korszerűsítése: a támogatás célja az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült lakóingatlanok – így hagyományos szerkezetű családi házak és többlakásos épületek, valamint az iparosított épületek panelprogramból kizárt egyéni lakásai – fűtési energiamegtakarítást eredményező felújításának segítése, vissza nem térítendő támogatással.

Végül a lakossági megújuló energiafelhasználás növeléséről: a program keretében olyan beruházások támogathatóak, amelyek a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítését célozzák a hagyományos szerkezetű családi házakban és többlakásos épületekben. A megújuló energiaforrások az épületek melegvíz-szolgáltatásába (napkollektor) és a fűtési rendszerbe (hőszivattyú, napkollektor) egyaránt bekapcsolhatók.

Település

Lakás

Győr

51.085

Szombathely

31.037

Zalaegerszeg

23.055

Sopron 

22.202

Nagykanizsa

20.538 

Mosonmagyaróvár

11.710

Keszthely

9.128

Sárvár

5.938

Körmend

4.701

Lenti

3.242

Fertőd

1.304

Olvasóink írták

  • 1. gyorimama 2008. január 05. 17:47
    „Kb. 51000 lakás. Nem sok ez egy kicsit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten meghaltak az M1-esen csütörtök reggel

Győr, M1-es autópálya - Ketten meghaltak a sztrádán
Tragikus baleset történt az M1-es autópálya… Tovább olvasom