Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Panelprogram: újabb 35 felújított házat adtak át

A győri önkormányzat támogatásával 2009-ben is folytatódott Győrben az „Iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújítása", közismert nevén a panelprogram, melynek keretében 51 nyertes pályázat eredményeként 2833 panellakást újítanak fel. A mintegy 3,5 milliárd forint összköltségű projektet Győr több mint egymilliárd forinttal támogatja.
A tervezett épületfelújítások nagy része mára elkészült, a sikeres program második ütemét, az újabb 35 épületet kedden délelőtt 10 órakor Borkai Zsolt polgármester adta át.

A Török István utcában tartott eseményen Balogh Istvánné közös képviselő mondott köszöntőt, az eredmények mellett szólva a hitelezési és támogatási rendszer problémáiról is, megköszönve az önkormányzatnak a szakmai és anyagi segítséget, a kivitelező Ablakcentrum Kft.-nek és partnereinek a kiváló minőségű munkát.

A felújításban részt vevő cégek nevében Prohászka Rajmund, az Ablakcentrum Kft. ügyvezetője emlékeztetett rá: 2001-ben a Tihanyi út 60-62.-vel kezdték a programot, ma pedig a 15 ezredik felújított panellakást adhatják át. Győr városának a támogató hozzáállás mellett a kilenc fűtéskorszerűsítési ESCO-projektet is megköszönte, amelyek azóta is mintának számítanak az országban. Kiemelte: csak helyi alvállalkozókat alkalmaztak, „győrieknek, győriekkel, győri pénzből".

Csider László, az Önkormányzati Minisztérium Lakásügyi főosztályának vezetője beszédében a komoly fűtésmegtakarítás mellett kiemelte a lakótelep megszépülő, színesedő városépítészeti környezetét, a győriek összefogását, a városvezetés koncepciózus gondolkodását. és eredményes folytatást kívánt a programnak.

Ezt azonnal és határozottan meg is ígérte Borkai Zsolt polgármester, kötelességnek nevezve a panelban lakókról való gondoskodást. Tényekkel is alátámasztotta mondanivalóját: 2006-tól az előző négy évhez képest a duplájára nőtt a panelprogramhoz nyújtott önkormányzati támogatás, és 500 lakásban a fűtéskorszerűsítéssel az állami projektet is megelőzték. A költségvetésből évről évre mind nagyobb részt különítenek el a programra, a jövő évben több mint egymilliárd, 2012-ben másfél milliárd forintot, melyet folyamatosan növelnek évi 2 milliárd forintig. A kivitelezőnek megköszönte a lakóközösségek alapos tájékoztatását is, melynek eredményeként mind többen ismerik lehetőségeiket.

Olvasóink írták

 • 15. kanga64 2010. március 11. 08:13
  „A tornyosban most mással vannak elfoglalva: tettek egy újabb pipát a "parasztvakítás" című rubrikába, aztán hátradőltek, láb az asztalra és most elpöfékelik jól megérdemelt havannai szivarukat...”
 • 14. semoce 2010. március 10. 19:46
  „és még jó, hogy rajtunk kívül 1 vezetőt sem érdekel a téma. lehet hogy a tornyos házban senki sem olvas újság hozzászólásokat?”
 • 13. makacs 2010. március 10. 09:15
  „9.És a rendőrségnek sem gyanús semmi. A szimatot is elveszi a p... szaga? Hallóóóóó rendőőőrök!
  Lehetne a városházán keménykedni, gumibotot pörgetni. Az a kemény srác aki ezt megteszi!”
 • 12. egyolvasó 2010. március 10. 09:13
  „# 10

  Vannak olyan magyar városok, ahol az önkormányzat csak elvi hozzájárulással tudja segíteni az iparosított technológiákkal épült lakóházak lakóit a felújítási szándékukban. Pedig biztos ők is ugyanúgy és ugyanolyan adót fizetnek, mint a győri lakosok. Szóval ezek szerint nekik is járna az állami támogatás mellé az önkormányzat támogatása is, mégse kapnak (kaptak).”
 • 11. kisem 2010. március 10. 08:03
  „Lehet majd ezt is moderálni.
  Teljesen jó rálátással tudtam végigkövetni az Ablakcentrum Kft. egyik munkavégzését 2009. október és 2010. januári időszakban. Készült néhány fotó is annak rögzítésére, hogyan nem volna szabad valamit csinálni, mi módon sértik meg a technológiai előírásokat, milyen látszat műveleteket végeznek, de nyilván nem csökkentett díj ellenében.
  Mint a jövőben egy lehetséges kedvezményben részesülő panellakó vettem a fáradságot és utánajártam milyen előírásokat, követelményeket tartalmaz a Baumit Kft. alkalmazástechnikai útmutatója. A fent említett munkánál az egyik igen lényeges követelményt szándékosan figyelmen kívül hagyták, amikor úgy döntöttek, hogy a szükséges mennyiségű állványanyag hiányában csak részlegesen állványozták fel az épületet. És most a hőfok-követelményről ne is essen szó.”
 • 10. semoce 2010. március 09. 23:22
  „azt írják "A "híres" magyar irigység tipikus példája."nem az hanem, egy forma elbírálás kérése . ugyan olyan adót fizetek be és ezért ugyan olyan szolgáltatást várhatok el, mint a másik győri polgár.”
 • 9. makacs 2010. március 09. 22:33
  „5.hsz
  Csak az ablakokat 32% felárral adják a közbeszerzési eljárásban(a piaci árhoz képest). Ha a többin is ennyi a "PLUSZ" akkor ugye ez 51 ház esetén.......többszázmilliós tétel.
  Na ezt nem lehetne megcsinálni a családi házasokkal! Ezért nem támogatják azt annyira. Nincs "haszon"
  Erről mindenki tud és ez megy évek óta. Meg is érdemli a magyar, ha ezt eltűri én azt mondom.”
 • 8. egyolvasó 2010. március 09. 22:25
  „# 7

  A "híres" magyar irigység tipikus példája. Amennyiben nem tudja fenntartani a családi házát, próbálja meg eladni és költözzön panelba. Mindjárt Ön is kétharmados támogatást kap a felújításra. Ugyanis családi házba se kötelező lakni.”
 • 7. semoce 2010. március 09. 21:15
  „igen lehet pályázni a családi házasoknál is, de amig ott csak 1/3 a támogatás, a panelokban 2/3 a támogatás az önkormányzattal együtt.
  Senki sem mondta kötelező panelba költözni, vállalni lehetett a családi házak nagyobb építési költségét”
 • 6. Patriot 2010. március 09. 20:54
  „Én meg azt mondom, hogy azért mert valamiről nem tudtok az attól még létezik!
  Családi házak fűtés korszerütésére, ablakcseréjére és homlokzathőszigetelésére is lehet pályázni.”
 • 5. t-a-ibi 2010. március 09. 20:45
  „Az igazi nyertes!
  Ablakcentrum Kft.---és a slepp!”
 • 4. egyolvasó 2010. március 09. 19:30
  „# 2

  Talán azért van ez így, mert a panelházakban élők beköltözéskor egy adott műszaki színvonalú lakást kaptak, még a családi házak esetében mindenki olyant épített magának, amilyent akart (illetve amilyenre futotta a pénzéből). De ha jól tudom, akkor az államnak van a családi házak korszerűsítésére vonatkozó pályázati lehetősége is. Igaz, hogy csak a költségek egyharmadára lehet pályázni (ha jól tudom), de ez is bőven több, mint a semmi. Végül az atrocitásokat megelőzvén megjegyzem, hogy én is egy közel 40 éves, ún. sátortetős családi házban élek.”
 • 3. kanga64 2010. március 09. 19:14
  „Semoce, azért nem támogat bennünket, családi házas övezetben lakókat a város, mert nem itt lakik a választók túlnyomó része, akiknek a szimpátiáját szélsebesen meg kell szerezni, ha még ingadoznának a választások előtt.
  Az előző városvezetés regnálása alatt és most is az egyik alpolgármester az önkormányzati képviselőnk. Míg 2006 előtt rendszeresen tartott az előző önkormányzati képviselő lakossági fórumokat (és a felvetett problémákra utána levélben, személyre szólóan(!) választ is kaptunk!!!!), addig a jelenlegi képviselő úr csupán új évi jókívánságot és kártyanaptárt potyogtat a postaládába évről-évre. Lakossági fórumot az elmúlt négy évben még egyszer sem sikerült összehívnia! Próbálkoztunk párszor bemenni hozzá a fogadó órájában a Polgármesteri Hivatalba, de minden alkalommal sikertelenül, mondván, előre be kell jelentkezni. Pedig anno, a választások előtt az ígérte, hogy a "választókerületünk érdekében mindig következetesen kiálltam és a jövőben is ezt fogom tenni." (Forrás: Győri Hét - 2006. 09. 21.) Kár, hogy rajta kívül ezt senki nem érzi/látja az ominózus választókerületben...”
 • 2. semoce 2010. március 09. 17:19
  „Győr város a családi házas környezetben lévő otthonokat miert nem támogatja mint a panelosokat?
  azok nem fizetnek adót???
  Szerintem ők is megérdemelnék a támogatást”
 • 1. pityesz 2010. március 09. 14:34
  „Bár már a mi házunkra is sor kerülne,meg szűnne az állandó huzat. Voltam szigetelt házba,ég és föld .....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóvirág: nem mindegy, kertből vagy erdőből

Ezekben a napokban a nemzeti parkok megerősített természetvédelmi őrszolgálata is kiemelten figyel a… Tovább olvasom