Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Panelpályázat: nagy az érdeklődés, de sokan elriadnak

Győr - Kösse fel jól a nadrágját (szoknyáját), aki panelprogram-pályázat írásába fog. Sokakat a rengeteg időigényes aprómunka, utánajárás rettent vissza.
Az energiaárak növekedésével arányosan egyre többen ismerik fel: gondoskodni kell a lakás, ház jó szigeteléséről, a korszerű fűtési rendszerről. Az „avíttság" leginkább a panelházakban okoz gondot, s úgymond erre való az államilag támogatott panelprogram (épületszigetelés, nyílászárók cseréje) és az ökoprogram (fűtéskorszerűsítés). Az érdeklődés óriási, ám a lelkesedés sokakban lelohad, amikor a pályázat megírására kerül sor.

Akiknek sikerült: Az érdeklődés óriási a panelfelújításokra, ám a lelkesedés sokakban lelohad, amikor a pályázat megírására kerül sor. Fotó: Kisalföld-archívum
Akiknek sikerült: Az érdeklődés óriási a panelfelújításokra, ám a lelkesedés sokakban lelohad, amikor a pályázat megírására kerül sor. Fotó: Kisalföld-archívum


A győri önkormányzat (mint harmadrészt finanszírozója a munkák költségének) huszon- három lakóközösség panelprogramos és négy közösség ökoprogramos pályázatát fogadta el hiánypótlás nélkül.

A 23-ból 17 pályázatot s mind a négy fűtéskorszerűsítési pályázatot (589, illetve 189 lakás) a Török István u. 8–10–12. épület közös képviselője, Balogh Imréné készítette társasházak, lakásszövetkezetek megbízásából. Mint mondja, jól bele is fáradt, szívesen megosztja tapasztalatait, csinálják mások is.

Ne legyen számlatartozás
Ami a pályázatkészítéshez kell: rengeteg idő, türelem, utánajárás. Sok közös képviselő, lakóközösségi vezető jobb esetben vállalkozót keres erre a munkára, rosszabb esetben valamire (például valami hiányzó feltételre) hivatkozva bele se kezd, hiába noszogatják a lakók.

Az egész úgy kezdődik, sorolja Balogh Imréné, hogy egy lakóközösség elhatározza, ablakcsere kell, vagy szigetelni a házat, vagy korszerűsíteni a fűtést, vagy együtt mindent. A szándékot a lakóközgyűlésnek kell szentesítenie, aztán jön az aprómunka. Alapfeltétele a pályázatnak, hogy a lakóközösség teljesen tiszta legyen közüzemi díjak dolgában, vagyis senkinek se legyen számlatartozása. Sokan már itt elakadnak, mert harminc-negyven vagy még több lakó közül biztosan akad egy-kettő, aki valamivel adós. Balogh Imréné szerint erre az a megoldás: a lakóközgyűlésen elfogadják, hogy a tartozást kifizetik a lakótárs helyett a közös költségből, időt adva a törlesztésre, s végső esetre marad a végrehajtás jogi útja – de a pályázat eme akadálya legalább eltűnik.

Igazolások, nyilatkozatok
A közüzemi igazolásokat nem egyszerű beszerezni. Korábban elég volt hozzá egy közösségi megbízás, ma viszont minden egyes lakó írásos nyilatkozata kell arról, hogy adatait a szolgáltató kiadhatja. Aztán lehet várni a szolgáltató válaszát. A legtöbb gond az E.ON-nal akad, időben is. Balogh Imréné a pályázathoz szükséges anyagokat márciusban elküldte a társaság pécsi központjába, június elején kapta vissza őket... A győri szolgáltatók, a vízmű és a kommunális szolgáltató rendkívül rugalmas ez ügyben, s most már a hőszolgáltató is.

Ezután jön a ház műszaki felmérése, mindenféle nyilatkozat beszerzése. Például hogy mikor épült a ház (az alapító okirat kevés), kell statikai nyilatkozat, ahhoz persze statikus szakember, kell gépészmérnök és építészmérnök, aki majd a munkákat is végigkíséri. Kell nyilatkozat a tűzoltóságtól, ablakcserénél elkészíttetni a lakásra egy légáramlási tervet és azt engedélyeztetni az Égázzal...

Nem akarunk mindent felsorolni, de azt még érdekességként el kell mondani: az épületszigetelésbe bizony még a verebek is beleszólhatnak! A házi veréb ugyanis hajlamos arra, hogy a panelek közti résbe telepedjen. Ezért aztán a „házburkolás előtt" a pályázat részeként írni kell a Fertő–Hanság Nemzeti Parknak, onnan jön szakember megnézni a felújításra szánt épületet. Ha annak a réseiben madár vagy denevér lakik, akkor kell a környezetvédelmi hatóság engedélye. A védett házi veréb márciustól szeptemberig fészkel, s bizony a munkákat hozzá kell igazítani...

Ha nem nyert, lehet újra kezdeni
Az elkészült kötetnyi pályázati anyagot lehet aztán elküldeni, de CD-t is kell róla csinálni. A kiírás szerint a pályázónak három hónapon belül választ kell kapnia, nyert-e vagy sem. A Balogh Imréné által készített pályázatok esetében ez a határidő akár szeptember is lehet, akkor meg már sok mindent nem tudnak elkezdeni. De ha megvan a támogatási szerződés az önkormányzattal és az állammal, és elrendeződött a hitel dolga is – mert még persze ezek is kellenek –, akkor akár egy évet is lehet várni a munka kezdésével. Ha elutasították a pályázatot, például mert elfogyott a keret, jövőre újat kell csinálni, mert csak a gépészeti és a statikai nyilatkozat érvényes két évig.

Éppen csak felvillantottuk, mivel jár egy ilyen pályázat. Nem csoda, ha a lakóközösségek inkább kiadják megbízásban. Erre a célra – a pályázati pénzből – úgy öt százalék körüli összeg fordítható, ami egy-egy lakás esetében nem jelentős összeg a várható energiamegtakarításhoz képest.

Olvasóink írták

  • 1. Attila75 2008. szeptember 19. 11:35
    „Sziasztok! Nálunk most lett beadva a pályázat az épület korszerűsítésére, és épp tegnap kaptam meg a közös képviselőnktől, hogy mi mennyibe fog kerülni (a pályázat beadás után, jó mi?)

    A pályázat megírásának költsége: 4.1 millió forint volt, vagy lesz! Ennél a résznél lehidaltam! Örülnék, ha páran hozzá szólnátok, hogyha nálatok volt ilyen felújítás, mibe volt a pályázat megírásának díja. azért 1 hónapos munkáért 6 év munkabérét kifizetni nagyon dúrva szerintem, és erős a gyanúm, hogy ez a pénz a közös képviselő új autójának burkolt finanszírozására fog menni. Mit tegyen a ház?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes tűzoltók támogatják a hivatásosokat

Győr-Moson-Sopron - A káresetek, különösen a szélsőséges időjárás okozta károk elhárításában az… Tovább olvasom