Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Panelfelújítás Győrben: 14 millióval kell többet fizetniük a lakóknak az eredeti tervhez képest

Az a kisebb gond, hogy napokig fűtés nélkül maradtak a Déry Tibor utcai lakók. A nagyobb: sokkal mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, mint amiről eredetileg szó volt.

130 millió forintról 144 millióra emelkedett a társasház felújítása

"A győri Déry Tibor utcában (2-12.) jelenleg is zajló panelfelújítás nem csak azért tanulságos, mert épp az első kemény, őszi hidegek idején napokig nem volt fűtésünk.

A panelfelújítási programra már 2009 szeptemberében pályáztunk, nyertünk is, de forráshiány miatt nem kezdődhettek el a munkálatok. Több mint négy évnek kellett eltelnie, mire végül 2013 utolsó heteiben megkaptuk a 60 millió forintos állami támogatást. A kezdeti feltételekhez képest azonban nagyot fordult a világ.

A társasház felújítása 2010 szeptemberéig 130 millió forintba került volna, míg idén augusztusban a költség már 144 millióra emelkedett, s feltehetően ez még nem is a végleges összeg.


Panelfelújítás Győrben: 14 millióval kell többet fizetniük a Déry utcai lakóknak


A konyhákat leszámítva nem osztott ablakokat építettek be a lakásokba

Úgy, hogy számos elemet az eredeti tervekből ki kellett venni. A lábazat szigetelése elmaradt, mint ahogy a konyhákat leszámítva nem osztott ablakokat építettek be a lakásokba.

Mindegyik döntésről lakógyűlési határozat született: egyszerűen nem tudtuk vállalni a költségek emelkedését. Most 7400 forint közös költséget fizetünk, az önrészünk ide fog beépülni.

Az előzetes kalkulációk szerint minden lakónak így is több mint 10 ezer forinttal emelkedik majd a közös költsége" - mondta portálunknak az egyik neve elhallgatását kérő lakó.


Amikor még úgy volt, hogy 130 millió forintba kerül a Déry Tibor utcai panelok felújítása. Rég volt. Kattintson a nagyobb képért!
Amikor még úgy volt, hogy 130 millió forintba kerül a Déry Tibor utcai panelok felújítása. Rég volt. Kattintson a nagyobb képért!A Déry Tibor utcai lakók számíthatnak-e bármilyen kártérítésre azért, mert önhibájukon kívül kellett fűteniük öt-nyolc napig?

"Az, hogy volt olyan család, amely nyolc napig hősugárzóval próbálta meg melegen tartani a lakását, beszédes tény. Szintén érdekes, hogy a régi, leszerelt radiátorok elszállításáért a lakóknak kell kinyitniuk a pénztárcájukat. Pedig tudomásom ezekért elég szép pénzt fizetnek a hulladéktelepeken.

A legfontosabb mégis az lenne, hogyha ennyi pénzt és energiát belefektettünk a lakásuk felújításba, tűrtük a kellemetlenségeket, akkor jól sikerüljön a munka" - zárta szavait Olvasónk.

A Győr-Szol nem fogja számlázni azt az időszakot, ameddig nem volt távfűtés a lakásokban

"A fogyasztók csak a ténylegesen felhasznált hőmennyiségről fognak számlát kapni. Az egyes lépcsőházakban különböző időszakokban, lépcsőzetesen indult meg ténylegesen a távfűtés, így fűtési hődíjat az érintett lakások esetében csak a fűtött időszakra számol el a távhőszolgáltató" - közölte érdeklődésünkre Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs vezetője.

Amennyiben a lakók kártérítést szeretnének kapni a hősugárzók által elfogyasztott rengeteg áramért, ezt a közös képviselőnél kérvényezhetik lakóközösségi gyűlésen, majd megszavazhatják.

Azt, hogy ez esetben kinek kell(ene) állni a cehet, nem könnyű eldönteni, legalábbis ez derül ki a kivitelező álláspontjából.

WHB: "a munkaterületet csak szeptember első napjaiban tudtuk átvenni"

A kivitelezési munkálatokat a West Hungária Bau Kft. nyerte el. "Cégünk először 2012 tavaszán kapott ajánlatkérési felhívást a társasház indította közbeszerzési eljárás során. A legkedvezőbb ajánlatot mi adtuk, így két éve szerződést kötöttünk a társasházzal.

Azzal a felfüggesztő feltétellel, miszerint a kivitelezési munkák megkezdése kizárólag az állami és önkormányzati támogatási szerződés megkötése után indulhatnak meg" - kezdte érdeklődésünkre Lukács Zsanett, a WHB kommunikációs vezetője.

Arra a kérdésünkre, miszerint hogyan fordulhat elő, hogy a panelfelújítási munka csak ősszel kezdődött el, a következő választ kaptuk: "a támogatási szerződések megkötése, valamint a hitelfelvétel a társasház részéről egészen az idei nyár végéig elhúzódott. A munkaterületet csak szeptember első napjaiban tudtuk átvenni".

Hiba a tervekben: mindegyik radiátort jelentősen alul méretezték 

Lukács Zsanett a Déry utcai fűtési kálvária kapcsán megjegyezte: "a fűtéskorszerűsítést október közepén kénytelenek voltunk leállítani, mivel a terveken szereplő radiátorméreteket hibásan határozták meg: mindegyik radiátort jelentősen alul méretezték.

Amikor a hiba kiderült, a kivitelező három lépcsőházban már felszerelte a kicsi radiátorokat - ezeket tervezői utasításra vissza kellett szedni. Az eredeti ütemtervünk szerint a radiátorcserék és a fűtési rendszer újraindítása, vagyis a fűtési szezon kezdetére befejeződött volna.

A szigetelési és nyílászáró-csere munkák rendben haladnak. Reményeink szerint november végére az összes, hátralévő munkával végzünk".

Így legyen, ha már jóval mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a lakóknak az eredeti tervekhez képest.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rising Star - A győri Fehérvári Gábor kilépett a zuhany alól

Fehérvári Gábor Alfréd úgy érzi, több erő van benne, mint amit a Rising Star tehetségkutató első élő adásában mutatott. Tovább olvasom