Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Panaszok megszűnt bolt, gyártó miatt

Ha megszűnik a bolt vagy a gyártó, az megnehezíti a panaszos vevő dolgát, de a civil fogyasztóvédelem tanácsadóinak segítségével az ilyen helyzet is megoldható. Akkor is érdemes hozzájuk fordulni, ha nem igazodik ki számláin az ügyfél.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) megyei egyesületének tanácsadó irodáiban szakképzett önkéntesek fogadják az érdeklődőket. Válaszokat adnak a kérdésekre, segítenek beadványt kitölteni. Tavaly személyesen 460-an fordultak hozzájuk, s az idei első félévből látszik, nő az igény tanácsadásukra. Horváth László elnök elmondta: a panaszok zöme a jótállással, a szavatossággal kapcsolatos és ezek közt sok a cipőügy. Tudatta: a jótállás időtartama alatt a felelősség alól csak akkor mentesül a kereskedő, ha bizonyítja, a hiba oka a teljesítés után keletkezett. Szavatosság esetén viszont a vásárló köteles bizonyítani igazát, vagyis azt, hogy a hiba oka már a vásárláskor megvolt a termékben.

A garancia érvényesítésénél is bonyolultabbnak tartják a fogyasztók villany- és gázszámláikat. Horváth László szerint a részletes információk feltüntetését előíró jogszabályok a céljukkal ellentétes hatást értek el, mert a szolgáltatók nem törekednek közérthetőségre. A fogyasztó viszont kérhet magyarázatot. Telefonos, internetes előfizetésekre is sok a panasz, sokszor nem azt kapják az előfizetők, amit megrendeltek, hanem annál drágább csomagot, és nem akarnak arra az időszakra fizetni, amikor a szolgáltatás szünetelt. Ilyen esetek megoldásában is segítenek a fogyasztóvédők.

A tanácsadáson egy ügyfél elmondta: drága, gyógyászati célokat is szolgáló cipőt vásárolt, de a talpa hamar szétvált. Mivel megszűnt a győri bolt, ahol vette, az üzletlánc fővárosi ügyfélszolgálatához fordult, de nem akartak foglalkozni ügyével. Civil szervezet segítsége nélkül ilyen esetben szinte lehetetlen kiharcolni a kárpótlást, de vannak jó példák is. Egy másik vevő a bútorboltba vitte vissza a hibás matracot, de annak gyártója megszűnt. Így kicserélni nem tudták ugyan, de fogyasztóbarát módon felajánlották, hogy levásárolhatja az árát.

OFE – tanácsadás: Győr: Arany János utca 28–32. (96/618-805), Sopron: Petőfi tér 3. (99/324-583), Csorna: a Szent István tér 22. (96/261-250), Mosonmagyaróvár: Pacsirta utca 14. (30/957-3744), Kapuvár: Szent István király utca 1. (96/241-124), Bősárkány: Petőfi utca 1. szám alatt (96/271-570).

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökbe fogadják a Kisalföld épületeit

A Hild építőipari szakközépiskola négy éve vesz részt a szentendrei skanzen Múzeumi Örökség… Tovább olvasom