Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Panaszok, állatok, traktorok

Régre nyúlnak vissza Öttevényen az állattartás miatti ellentétek. A gazdálkodók nehéz megélhetésük miatt, a lakosok a zajra, a szagra panaszkodnak. A polgármester szerint az ügyek kivizsgálása érdekében konkrét, írásos bejelentésekre lenne szükség.

Kérték, járjunk utána

SMS-ben és levélben is több öttevényi olvasónk jelezte a tehenek és a traktorok miatti panaszát szerkesztőségünknek. A falu régebbi részein élőket az állattartásból származó szag zavarja és annak se örülnek, hogy a szalma lepotyog a mezőgazdasági szállító járművekről, a nagyméretű traktorok, kombájnok rongálják az utakat. Szerintük zajosak is. Kérték, járjunk utána, kinek a hatáskörébe tartoznak ezek az ügyek, hol jelezhetik a kivizsgálás érdekében észrevételeiket.

Régi ellentétek

Király Péter polgármester azzal kezdte tájékoztatását: régre nyúlnak vissza a hasonló esetekből eredő viták Öttevényen. Szomszédok közti kölcsönös feljelentésekről is tud, amelyek nyomán a vizsgálat elfogultságának kizárása miatt a győri jegyző hatáskörébe került az ügy. A legtöbben azonban csak szóban jelzik neki panaszaikat, hiába kéri, hogy azt írásban erősítsék meg, mert hivatalos bejelentés kellene a kivizsgálás elkezdéséhez. Tudomása szerint ennek ellenére már több gazdálkodónál folytattak ellenőrzéseket az egészségügyi hatóságok. Azt is megtudtuk a községvezetőtől, hogy többek közt a Dózsa utcában sem tiltott az állattartás, a helyi rendelet szabályozása alapján. A közlekedés kapcsán pedig megjegyezte: több helyen van súlykorlátozás érvényben, s már elkezdett kidolgozni az önkormányzat egy olyan rendeletet is, amely alapján bizonyos szakaszokat a mezőgazdasági járművek csak átmenetileg, külön engedély alap ján használhatnak.

Békére törekedve

Megkerestünk egy olyan családot is, amely már negyven éve földművelésből, állattartásból él. Egyik idősebb tagja elmondta, annak idején nem volt választása: ezért maradt a mezőgazdaságnál. Szerinte a hozzájuk hasonlóak – ahogy ők is – szorgos emberek, kemény munkát végeznek és a békességre törekedve igyekeznek a szabályokat betartani. „Aki kenyérbe harap, annak jusson eszébe, hogy azért valaki megszenvedett" – zárta gondolatait a gazdálkodó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrság legerősebb embere

Míg a szomszédos Pázmándfalun fúvószene és mazsorettcsoportok szórakoztatták a nagyérdeműt, addig a… Tovább olvasom