Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Pályázati milliók munkagépre, szemétmentesítésre

Öttevény - Több mint hárommillió forintot nyert munkagépbeszerzésre, egymilliót illegális hulladéklerakó megszüntetésére az öttevényi önkormányzat nemrégiben. Több fejlesztést önerőből valósítottak meg.

Az év első hónapjaiban önerőből sikerült felújíttatnia az öttevényi önkormányzatnak az Akác, a Hársfa, a Munkácsy és az Ady Endre utcákat. Ezek együttes aszfaltozási költsége 16,2 millió forintba került. A község rendezési tervének módosítását is hamarosan elfogadhatja a képviselő-testület, amire összességében saját erőből 4,5 millió forintot fordított a falu. Kistérségi támogatásból pedig padokat, információs táblát kapott a település.

A Győri Többcélú Kistérségi Társulás fejlesztési pályázata segítségével és 442 ezer forint önerő hozzáadásával 2,2 millió forintból korszerűsítették a Leneskerti utcában, a Hársfa utcában és a Hunyadi utca egy részében a közvilágítást szolgáló lámpatesteket, azok új oszlopokat is kaptak. Mindezt az idei év első felében. Most a könyvtár átköltöztetését igyekszik megoldani a falu, ugyanis jelenlegi helyén mostoha körülmények közt üzemel, ezért saját és kistérségi pénzforrás segítségével az általános iskolába kerül át, ahol szép, kulturált körülményeket alakítanak ki 500 ezer forintból.

A céljellegű decentralizált előirányzatra beadott pályázatával községgazdálkodási feladatok eszközbeszerzésének fejlesztésére 3,6 millió forintot nyert Öttevény, amihez 2,4 milliót tesz hozzá, hogy egy 6 millió forintos univerzális munkagépet vásárolhasson. Minisztériumi pályázaton pedig mintegy 1 millió forintot nyert a Táncsics utca külterületén lévő illegális szeméthalmaz felszámolására. Ehhez a munkához 126 ezer forintos önrészt kell biztosítania.

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak kiírt támogatásból pályázat révén 20 milliót kapott Öttevény, de ezt a pénzt még megérkezése napján tartozás címén a Magyar Államkincstárnak befizette – tájékoztatta lapunkat Király Péter polgármester és hozzátette: sajnos egyelőre még nagy gondot okoz további 5 millió forint visszafizetése is. Szintén nehezíti a település helyzetét, hogy több pályázatát forráshiányra hivatkozva elutasították. Hiába kért a Zrínyi utca felújítására 14 milliót, fűkasza beszerzéséhez támogatást és a Norvég Alaptól közösségi tér megvalósítására 65 milliót forintot.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretére azért pályázott a falu, hogy iskoláját fejleszthesse; eredmény még nem született. Ugyanerre a célra igényelt támogatást a Nyugat-dunántúli Operatív Programban is, és még vár az elbírálásra.

– Sajnos sok olyan pályázat van, amelyre Öttevény és a hozzánk hasonló önkormányzatok nem is pályázhatnak, mivel rendre előnyben részesülnek az ötezer lélekszám feletti és az ötezernél kevesebb lakosú, körjegyzőségi székhellyel rendelkező települések – fogalmazta meg a faluvezető.

Sajnos sok olyan pályázat van, amelyre Öttevény
és a hasonló önkormányzatok nem is pályázhatnak,
mivel rendre előnyben részesülnek az ötezer lélekszám feletti és az ötezernél kevesebb lakosú, körjegyzőségi székhellyel rendelkező települések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincskeresőjáték és adománygyűjtés a régiségvásáron

Győr - Tíz éve minden hónap harmadik vasárnapján ódon, míves holmikkal, az azokért rajongókkal telik meg a Dunakapu tér. Tovább olvasom