Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Pályázati átverés: Műanyag gagyi aranyáron

Győr - Az utóbbi hetekben felszínre kerültek a sajtóban a különböző pályázatok, támogatások kapcsán kiderült visszaélések. Nem kell messzire mennünk, van olyan győri iskola, amely majdnem áldozatává vált a „lenyúlásoknak".
Háromszor húszmillió forint támogatást nyert eszközfejlesztésre a győri Gábor László-szakiskola három évvel ezelőtt. A jó hírhez pénz konkrétan nem, csak egy hosszú lista járt, rajta a megvásárolható tételekkel – melyeket természetesen szigorúan a megszabott áron, bizonyos gyártótól lehetett megrendelni az elnyert összeg terhére. Horváth Miklósné, az iskola frissen kinevezett igazgatónője kollégáival a „Matematikai mérőeszközök" fantázianevű egységcsomagot találta a legszükségesebbnek.

Rendeltek is öt csomaggal, hogy minden osztályba jusson, ahol szükség van rá. A megfogalmazás nem túlzás, hiszen kép és részletes leírás híján a pedagógusok csak a fantáziájukra hagyatkozhattak, de – tekintve, hogy a csomag darabja 50 ezer forintért volt megrendelhető – joggal gondolták, hogy precíziós mérleget és más, minőségi szemléltető- és mérőeszközöket hoz majd a posta. Tévedtek.

– Amikor megérkezett az első, hatvanszor hatvan centis, mesefigurákkal díszített doboz, azt hittük, ez valami vicc. Amikor kibontottuk, még inkább, a csomagban ugyanis egy piros, fröccsöntött műanyag órát találtunk, „Made in Taiwan" felirattal, mesemotívumokkal, megjegyezve, hogy „Gyermekjáték, 3 éves kortól ajánlott"... – meséli az igazgatónő, aki a második doboz kibontásánál nem kevésbé lepődött meg. Abban ugyanis egy hasonló paraméterekkel bíró, 25 centi magas műanyag játékmérleget találtak, műanyag súlyokkal és serpenyőkkel, amúgy kínai piac módjára. Gyerekjáték, ötéves kortól ajánlott. „Az ecseri piacon valószínűleg kétezer forintért sem vettem volna meg egyiket sem..." – mondta Horváth Miklósné.

A történetnek hepiend lett a vége, már ha ebben az esetben egyáltalán lehet ilyen: az „alkalmi vétel" híre eljutott az önkormányzat oktatási irodájának (akkor még) új vezetőjéhez, Papp Andráshoz, aki hóna alá csapta a játék órát és bevitte egyenesen Balogh József akkori polgármesterhez. Majd az összes kifogásolt tételt megutaztatták az Oktatási Minisztériumba, ahol visszavették az aranyáron mért gagyi „oktatási segédeszközöket" – a pályázatot bonyolító illetékes állítólag néhány héttel később már nem dolgozott ott –, a pénzt pedig az iskola levásárolhatta, ezúttal valóban hasznos dolgokra.

Bár Győrben csak a Gábor László-iskola volt érintett a pályázati viszonylatban jelentéktelennek számító ügyben, országosan akár 25–30 intézményt is érinthetett. Hogy hányban voltak ennyire vehemensek a „nyertesek" közül, nem tudni, de könnyen lehet, hogy van, ahol azóta is micimackós mérlegen porciózzák a hipermangánt a kémiaórán...


Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszóparknyitás Marcalvárosban

Győr - Birtokba vették a gyerekek Marcalvárosban azt a játszóparkot, amelyik negyedikként készült el… Tovább olvasom