Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Pályaválasztás: körültekintően

„ A nyolcadik osztályos tanulók a következő hetekben fognak középiskolába jelentkezni. Felhívom a tanulók és a szülők figyelmét, hogy körültekintően tájékozódjanak.
Éljenek azzal a lehetőséggel, hogy tetszőleges számú középfokú iskolát, tagozatot jelölhetnek meg – így az elbírálás során, ha ki is esne egy-egy jelentkezésük, valamennyit érdemben elbírálják, azaz nagy valószínűséggel már az általános felvételi eljárás keretében bekerülhetnek az általuk választott iskolába" – áll abban a nyilatkozatban, amelyet Turbók Arnold Bertalan, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont győri székhelyű nyugat-dunántúli regionális igazgatóságának vezetője küldött szerkesztőségünknek a győri iskolabezárásokra reagálva.

Magasabb szintű szakképzés

A szakember hangsúlyozta, három dolgot tart elengedhetetlennek: az átalakítás a törvény szabta keretek között történjen meg, igazodjon a közoktatási fejlesztési tervhez, és az átalakítás eredményeként színvonalasabb oktatásszolgáltatást, ellátást biztosítson. „Nagyon fontos, hogy az önkormányzati döntéshozatalt követően rugalmasabb, a munkaerő-piaci szempontokat is határozottan figyelembe vevő kínálati struktúra alakuljon ki. Éppen Győrben jól érezhető az az igény, hogy a betanított munkaerő mellett-helyett több magasabb szintű és korszerűbb struktúrájú szakképzésre van szükség" – vélekedett.

Egyeztetéseket írnak elő

Turbók Arnold Bertalan megjegyezte: a közoktatási törvény és egyéb jogszabályok számos egyeztetést írnak elő a fenntartónak döntése meghozatala előtt, s ezek során minden érintettet – a szülőktől a pedagógusokig, a diákönkormányzatoktól a szakszervezetekig – meg kell hallgatnia. „Törvényi előírás, hogy a településeknek intézkedési tervet, a megyéknek a megyei jogú városokkal közösen a közoktatási feladatok ellátásához feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési tervet kellett készíteniük és együttesen jóváhagyni. Ez a fejlesztési terv középtávra készül, valamennyi érintett (kisebbségi önkormányzat, szülői szervezet, pedagógus-szakszervezet stb.) javaslatának figyelembevételével. Minden bizonnyal Győr megyei jogú város fejlesztési terve is tartalmazza azokat az átalakítási irányokat, amelyek most a közvélemény érdeklődésének középpontjába kerültek" – szerepel a nyilatkozatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves szülői tiltakozás

Két megszüntetésre ítélt győri középiskolában, a Rejtőben és a Petzben tartottak tegnap rendkívüli… Tovább olvasom