Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Pályára irányítási gondok határon innen és túl

A nyugat-dunántúli régió és Burgenland munkaügyi szakembereiből álló EXP:AK Osztrák–Magyar Szakértői Akadémia kétnapos, Dunakilitin tartott munkaügyi együttműködési fórumán a szakértők pályaorientációval kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg egymással.
Mint kiderült, számos hasonló gonddal küzdenek mindkét oldalon, főként a fiatalok szakmákra irányítása terén.

– Egyre megfontoltabban kell bánni a fiatal pályakezdőinkkel, hiszen mindkét országban sajnos egyre kevesebb gyermek születik. A minőségi munka iránt „éhes" munkaerőpiacot pedig ki kell szolgálni, amihez szükséges lenne a fiatalok felkészítése. Ezt akár tantárgyként is be kellene vezetni az alapfokú oktatásba. Nem engedhető meg, hogy információhiányból rossz döntések szülessenek, ehhez pedig szükséges a munka világának ismerete. Éveket veszthetünk egy rossz döntéssel – hangsúlyozta Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója.

Mint mondta, a pályaorientáció nem más, mint önmagunk beillesztése a munka világának keretei közé. Az életpályaterv kidolgozását segíti a pályaorientáció, amely hasznos, de eltérő kérdésekre ad választ a korosztályok számára. Jellemzően iskolaválasztási kérdésekkel kez-
dődik 14 évesen, majd folytatódik 16–18 évesen, de ma már egész életen át kell tanulni.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési szakreferense, Borbély-Pecze Tibor Bors kiemelte, ma már nem lehet 40–45 évre tervezni egy munkahelyet, a technológia rohamos változását kell követnie a munkaerőpiacnak. El kell felejteni, hogy egyetlen iskola kiválasztása egy életre szól. Azonban ehhez pályatanácsadással segítséget kell nyújtani, úgy az életbe újonnan kilépőknek, mint a pályát változtatni akaróknak.

A Burgenland Tartományi Ügyvezetőség osztályvezetője, Peter Bencsics előadásában megerősítette, régiójukban hasonlóak a gondok, mint nálunk. Többek között kiemelte, hogy a fiatalok közül kevesen választanak szakmát, azt főként olyanok teszik, akiket nem vettek fel gimnáziumba. Emellett a képzőhelyek száma is kevés. Egyharmadával csökkent azoknak a cégeknek a száma, akik hajlandók energiát fordítani a fiatalok képzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos barátnők a partikon

Zsuzsi, Kati, Gina – jól csengő, ártatlannak tűnő keresztnevek, amelyeket manapság inkább partidrogként, s nem bájos lánynévként emlegetünk. Tovább olvasom