Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Pályakezdők: biztosítás, járulékkedvezmény

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a tanulói jogviszony megszűnését követően további 45 napig fennmarad - válaszolt kérdésünkre Istántsuly Dezső.

Istántsuly Dezső, a regionális egészségbiztosítási pénztár megyei kirendeltségvezetője adott tájékoztatást, miszerint: a szakmunkástanuló gyermek jogosult az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira tanulói jogviszonyának tartama alatt. A tanulói, hallgatói jogon szerzett egészségbiztosítási ellátásra jogosultság megszűnésének napja a diákigazolványra való jogosultság megszűnésének napja. Azon tanulók esetében, akiknek a tanulói jogviszonya egész tanévben fennáll, ez az időpont október 31. Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszony – esetünkben a tanulói jogviszony – megszűnését követően további 45 napig fennmarad. Mindezek alapján a kérdésben szereplő gyermek 2009. december 15-ig jogosult térítésmentesen az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a regionális munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettese elmondta: lehetőség van a pályakezdő ügyfelek álláskeresőként regisztrálására a területileg illetékes kirendeltségeken. Segítik a szakmában elhelyezkedésüket. A munkáltatóknak kedvezményeket tudnak biztosítani, ha pályakezdőt alkalmaznak. Ehhez Start-kártya kiváltása szükséges, amely az APEH-kirendeltségeken igényelhető. Ez a program két éven át biztosít lehetőséget a pályakezdőknek a munkatapasztalat-szerzésre, a munkáltatóknak pedig a fiatalok foglalkoztatásához kötődő járulékkedvezmény érvényesítésére. Álláskeresési járadékra, segélyre a pályakezdők nem jogosultak, ugyanis álláskeresési járadék 365 nap, álláskeresési segély pedig 200 nap munkaviszony után járna. Az állásajánlatokról tájékozódni lehet a munkaügyi központnál ügyfélfogadási időben személyesen vagy a www.nyugatrmk.hu internetes oldalon.


Olvasói kérdés

Leánygyermekem most végzett szakmunkás. Felvételi vizsgája nem sikerült. Meddig tb-biztosított? Ha bejelentkezik álláskeresőnek, mikortól és mennyi pénz kaphat? Mosoni Miki

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műszakvezető hétvégéje

– A jogszabályokkal nem ellentétes, hogy egy dolgozó több hétvégén dolgozzon, mint a másik,… Tovább olvasom