Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Palota lesz a ronda Lloydból - Ön lebontaná? Látványtervek

Győr - Sok győri szíve szerint lebontatná a Lloyd Rákosi-barokk épületét, a tulajdonosa azonban nekilátott a 800 milliós felújításnak. A pincében hun sírt, római utat és falakat találtak. Nézze meg az új látványterveket!
 Ronda – ebben az egyben egyezik a győriek véleménye a Lloydról. Sokan emiatt úgy gondolják, hogy le kellene bontani, míg mások szerint ott a helye a Széchenyi téren. Az utóbbiak közé tartozik az szakemberek túlnyomó többsége, köztük dr. Winkler Gábor is, aki az épület felújításáról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette érveit.

Ő elmondta, hogy Győr elmúlt kétezer évében a városnak mindig is két gyújtópontja volt, a Káptalandomb és a mai Széchenyi tér környéke. Kifejtette, hogy az utóbbi a középkorban még nem a ma ismert szabályos formát mutatta, bár hogy beépítése pontosan hogyan alakult, az már nem fog kiderülni, miután az erről valló rétegeket „az elmúlt hetek építési munkái elmosták".

A Lloyd új látványtervei


A professzor arról beszélt, hogy a Széchenyi teret szabályossága és nagy mérete mellett az teszi egyedivé, hogy a Lloyd egy nagyobb és egy kisebb részre osztja. Az első ábrázolások a XVI. századból maradtak fenn a térről, és akkortól biztosan állt épület rajta, ami eleinte talán vendégfogadó lehetett, később katonai célokat szolgálhatott, míg a XIX. században kereskedelmi funkciót kapott. Építészetileg a II. világháború előtt, majd az ötvenes években rontották el: dísztelen lett, a bejárat oldalra került, a tető szinte láthatatlanná vált. „Meg kell tartani az épületet" – mondta ki álláspontját dr. Winkler Gábor.

Ez a célja a Lloydot 2007-ben bérbe vevő, majd tavaly megvásároló budapesti Mintinvest-2005 Kft.-nek. Dr. Horváth Patrik ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2010 februárjára végeznek a csaknem 800 millió forintos felújítással, amely már elkezdődött, és napokon belül a járókelők is szembesülnek  vele. A pincében és a földszinten öt vendéglátóegységnek, köztük egy nagy étteremnek lesz hely, az emeleti szinteken pedig exkluzív irodákat alakítanak ki. A helyiségek bérbeadása már folyamatban van.

Fotók: Bertleff András


A generálkivitelező a West Hungária Bau, míg a terveket a RAS Építész Kft. készítette. Rosta S. Csaba vezető tervező – akinek nagypapája két és fél évtizeden át az épület gondnoka volt – elmondta, hogy alapos felmérések és kutatások előzték meg a tervek elkészítését. Az idő kerekét úgy szeretnék visszaforgatni, hogy – főleg üvegfelületekkel – finoman jelezzék: a felújítás a XXI. század elején készült. A Lloyd újra nyitott lenne a tér felé, ismét látható tetőt kapna, és nemcsak az első, de a talán még jobban elrontott oldalsó és hátsó homlokzatokat is átalakítanák.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

Rosta S. Csaba érdekességként megemlítette, hogy számos régészeti leletet találtak: egy hun sírt, római útrészletet, római és középkori falakat, valamint egy Mária Terézia-korabeli míves kutat. A csontváz kivételével valamennyit bemutatják: taposóüvegen járva tekinthetünk le a múltba, a két és fél évszázados, restaurált kút mellett sörözhetünk.
A sajtótájékoztatón részt vett Németh Zoltán alpolgármester, aki az önkormányzat nevében köszönetet fejezte ki a beruházásért. Elmondta: a győriek harmada minden bizonnyal szívesen lebontatná a Lloydot, de ez a megoldás nemcsak drágasága miatt nem jött szóba, hanem azért sem, mert a történelmi dokumentumok szerint mindig állt épület a téren. Kiemelte, hogy a felújítási elképzelések összhangban vannak a Széchenyi tér most zajló rekonstrukciójával és a városfejlesztési tervekkel.

A Lloyd tervezett felújításáról szóló anyagot pdf-ben innen töltheti le, vagy a www.lloydpalota.hu címről.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. okostojas007 2009. május 19. 10:51
  „1973- ban még olyan jó állapotban volt hogy az élő omega nagylemez egyik koncert felvételét itt
  vették fel ....................”
 • 59. Starlet 2009. május 19. 06:30
  „Egy biztos, az elmúlt 40-50-60 évben gyakorlatilag nem költöttek semmit a házra, nagyon hülyén nézett volna ki a felújított Széchényi téren az omladozó épület.
  Szerintem Győr hírének, turizmusának jót fog tenni, hogy megújul a Belváros egy része.
  Én már várom, hogy átadják, mert ami most van ott, az kész káosz.”
 • 58. okostojas007 2009. május 18. 21:56
  „én úgy tudom szó sem volt eladásról , " csak " bérletről
  és láss csodát mégis eledták , de az igazi csoda az igazi vevő
  aki nagyon messziról érkezett ( nem budapestről ) ...............................”
 • 57. Freehill 2009. május 18. 17:55
  „Én úgy tudom, az építészek lemodellezték azt is, hogy hogyan nézne ki a tér a Lloyd nélkül. És "Európa legszebb barokk tere" helyett egy semmilyen, kisvárosias terecskét kaptak. Ezért mondják azt, hogy mindenképpen kell oda ez az épület.”
 • 56. mir 2009. május 17. 18:48
  „starlet

  Lehet hogy tényleg majd módosítanak a terveken de ez így elég gáz ha ez marad egyáltalán nem oda való, igaz erre azt lehetne mondani hogy a mostaninál minden jobb csak hát azért ez nem egészen lenne helyes dolog. De bízok benne hogy tényleg lesz még módosítás.”
 • 55. Starlet 2009. május 17. 17:09
  „"Én úgy tudom,hogy eredetileg semmi sem állt a Loyd helyén,"

  Ez egy valóságtartalmú megállapítás, a Lloyd helyén pl. az egyiptomi fáraók korában lehet, hogy nem állt semmi. A Professzor úr szerint már az 1500-as évektől biztos állt ott valami épület.

  A kérdés, hogy meddig megyünk vissza az időben?
  Aztán nehogy kiderüljön, hogy a hunok vagy az avarok visszakérik a teret az épületekkel együtt azért, mert az egyik képviselőjük 1600 évig a Lloyd pincéjében pihent, a többi pedig a tér alatt... :)

  mir: Lehetséges, hogy azóta már fejlődtek a tervek tovább (+ a költségek is változtak), a Széchenyi tér minden épületénél van beleszólása a műemlékvédelmiseknek.
  A Frigyes Laktanyánál szégyen, ami megy...”
 • 54. mir 2009. május 17. 16:11
  „Viszont amit nem értek, hogy a tavalyi terv még ilyen volt :

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/hatszazmilliot_szannak_a_lloydra/2049496/

  Most meg egy ilyan üvegkalickát akarnak a tetejére nyomni remélem a műemlékvédelmisek észnél lesznek és nemcsak a frigyes laktanyával lesznek elfoglalva.”
 • 53. mir 2009. május 17. 16:05
  „"Én úgy tudom,hogy eredetileg semmi sem állt a Loyd helyén,"

  Elég rosszul tudod. A középkorban fogadó majd kaszárnya állt a helyén ezután épült a lloyd.”
 • 52. okostojas007 2009. május 17. 11:58
  „51.- nek
  a cifra palotával nem az a gond hogy zöld az ablaka -
  hanem cifra a tulajdonosa....................”
 • 51. stu 2009. május 17. 11:28
  „Én úgy tudom,hogy eredetileg semmi sem állt a Loyd helyén,úgy lenne szimmetrikus a tér.Ez a ronda loyd elrontja az egész tér szépségét,mind azért,mert eleve csúnya az éulet,mind azért,mert elrontja a tér szimmetriáját.Szerintem le kellene bontani,és máshol építkezni a 800mílából.”
 • 50. okostojas007 2009. május 17. 08:52
  „Tisztelt Hancz Gábor !
  Van Önnek mibiltelefonja ? és a száma ...........................”
 • 49. okostojas007 2009. május 17. 08:33
  „OKOSTOJÁSOK !!!!!
  azon vitatkoztok - bontani vagy felújítani....
  SOKKAL IZGALMASABB - KI LETT A MÚLT ÉVBEN A TULAJDONOSA
  ma magyarországon minden út ..............vezet !!!!!!!! ............”
 • 48. AHA. 2009. május 16. 08:53
  „Szerintem is le kell bontani!
  Sokkal jobban járnánk a helyére épülő modern Plazával vagy társasházzal!
  :)”
 • 47. urbaniastapista 2009. május 16. 08:45
  „Hát, nem ártott volna a felsorolt esetekben némi esztétikai inkvizíció. :)
  A sokszor a bontás a fejlődés nyitja. Győri utcák azért ilyen szép egyenesek, mert a várépítő hadmérnökök lebontották város negyedét legalább, a hogy a hadiszekerek elférjenek. Most meg büszkék vagyunk "barokk" mázzal bevont racionalista reneszánsz belvárosunkra.
  Amúgy az "új látványtervek" régiek, a maketten és a terveken az emeletráépítés jóval magasabb, párkánya sokkal jobban kinyúlik, Vagyis a látványtervek csalnak. A makettfotók sem a valós nézőpontból mutatják az épületet. Mindez arra szolgál hogy a térre rátehénkedő épület további felfújását kendőzze. Szakembernek nevezettek meg asszisztálnak hozzá.”
 • 46. patriot 2009. május 16. 07:24
  „Döbbenetes még a gondolata is ,hogy egy épületnek nem a felújításán és hasznosításán gondolkodnak néhányan, hanem annak egy népszavazással megerősített lerombolásában.
  Következő szavazásnál lerombolhatnánk a panelépületeket és a bevásárlóközpontokat,azután következhetnének a sátortetős házak, vagy a most divatos "mediterrán" típusú épületek stb mindezt egy esztétikai inkvizíció jegyében.

  A butaságnak tényleg romboló hatása van...”
 • 45. Starlet 2009. május 15. 21:18
  „Álmodozunk a megvételről...
  Ha korábban sem a városnak a tulajdonában volt a Lloyd, akkor a korábbi tulajdonos eladta a új tulajdonosnak. A Városnak nem kellett.

  Tényleg egy képviselőnek kétévi útfelújítási kerete a vételár+800millió, akkor miért ilyen rossz állapotúak az utak hosszű évek óta? :)

  Winkler professzor szavai megalapozottabnak és szakmaibbnak tünnek, mint az alábbi hozzászólók nagytudású értekezései arról, hogy le kell bontani az épülettet...

  Bontani már tudunk. és építeni?”
 • 44. urbaniastapista 2009. május 15. 20:15
  „Primax tovább: Ha ez az átalakítás 800 millió, akkor max. 2-300 lehetett a vételár. Ennyiért nem vette meg a város. Ez egy képviselő kétévi útfoltozási kerete. Főtéren, középületet, nagyon sok mindenre használhatná a város. Ha egy befektetőnek megérte ...”
 • 43. Primax 2009. május 15. 18:53
  „A Lloyd - esetleges - lebontásáról igazán megkérdezhették volna Győr lakosságát.
  Mielőtt eladták, illett volna feltenni egy kérdést, nem ?”
 • 42. maraton 2009. május 15. 17:35
  „Ja, és palotának nevezni... maximum egy rosszul összerakott téglakupac...”
 • 41. maraton 2009. május 15. 17:32
  „A ronda, ocsmány, undorító, stb. szavak megfelelőek erre, inkább a 800 millából valahol máshol kellene felépíteni egy épületet. Ebben az épületben ezen a téren fantáziát nem, csak pénzt láthat benne egy építész...”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még 25 millió van a kalapban

Győr - Csaknem kétszáz vállalkozás munkahelymegőrző törekvésének támogatására tett javaslatot a… Tovább olvasom